Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Πρόστιμο 800.000 ευρώ για υπέρβαση ορίου ταχύτητας

AFP
ΒΕΡΝΗ. Το υψηλότερο πρόστιμο για υπέρβαση ορίου ταχύτητας στην ιστορία της αυτοκίνησης, αξίας 800.000 ευρώ, επιβλήθηκε χθες σε Σουηδό οδηγό από την ελβετική Τροχαία. Ο 37χρονος άνδρας πιάστηκε να οδηγεί με ταχύτητα διπλάσια του νόμιμου ορίου με αυτοκίνητο μάρκας Mercedes SLS 6.000 κυβικών, που κοστίζει περί τα 170.000 ευρώ. Η αστυνομία της Λωζάννης ανέφερε ότι ο Σουηδός οδηγούσε τόσο γρήγορα, που χρειάστηκε αρκετές εκατοντάδες μέτρα για να σταματήσει την πορεία του, ενώ η ταχύτητά του ήταν τέτοια που δεν έχει καταγραφεί ουδέποτε άλλοτε από την Τροχαία της χώρας, όπως ανέφερε χθες πηγή της εισαγγελίας της ελβετικής πόλης.
Ο οδηγός αντιμετωπίζει τώρα τη μέγιστη ποινή, που φθάνει τα 800.000 ευρώ. Τα οδικά πρόστιμα στην Ελβετία υπολογίζονται σύμφωνα με μαθηματικό τύπο που συνεκτιμά την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, την αξία του αυτοκινήτου, αλλά και το εισόδημα του παραβάτη. Ο Σουηδός «ραλίστας» πιάστηκε να οδηγεί με ταχύτητα που πλησίαζε τα 300 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ την τρελή πορεία απέτυχαν να καταγράψουν ορισμένα από τα ραντάρ της αστυνομίας, καθώς η Mercedes-βολίδα εκινείτο με τέτοια ταχύτητα που οι αισθητήρες των ευαίσθητων μηχανημάτων δεν μπόρεσαν να την εγκλωβίσουν. Ο Σουηδός πιάστηκε τελικά σε μπλόκο της τροχαίας στον αυτοκινητόδρομο Α12, που συνδέει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Βέρνη με τη Λωζάννη. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί, ο Σουηδός παραβάτης είπε: «Νομίζω ότι το ταχύμετρο στο αυτοκίνητό μου έχει χαλάσει», χωρίς ωστόσο να πείσει τους αστυνομικούς που παρατήρησαν ότι το όχημα του 37χρονου ήταν ολοκαίνουργιο.
Ο παραβάτης συνελήφθη και κρατήθηκε για αρκετές ώρες, έως ότου του απαγγελθούν κατηγορίες και ορισθεί τακτική δικάσιμος.
Ο Μπενουά Ντιμά, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας στο καντόνι της Λωζάννης, είπε: «Χρειάστηκε πάνω από μισό χιλιόμετρο για να σταματήσει».

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

"Τα οδικά πρόστιμα στην Ελβετία υπολογίζονται σύμφωνα με μαθηματικό τύπο που συνεκτιμά την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, την αξία του αυτοκινήτου, αλλά και το εισόδημα του παραβάτη." Πανέξυπνο! Ο απλός και κατανοητός κανόνας της αναλογικότητας σε πλήρη εφαρμογή στην καθημερινότητα των πολιτών. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι η εφαρμογή του και εδώ;

Βέβαια, αν ο/η παραβάτης/ις οδηγεί Zastava με ταχύτητες άνω των 180 χμ/ώρα, το πρόστιμο καταβάλλεται από το Μεταφορών υπό μορφή δωρεάς στο Μουσείο Κλασικού Αυτοκινήτου «Φαέθων» στον Κάλαμο!!