Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ομιλία Π.Κουρουμπλή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (μέρος β')


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

           Την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων συνεδρίασε στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, για να ενημερωθούν τα μέλη της, από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, επί των πρόσφατων εξελίξεων στην οικονομία και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του, ανέφερε ότι  το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ και το 50% αυτού,  είναι τοποθετημένο σε ομόλογα γαλλικών τραπεζών. Εξέφρασε απορία, εάν η χώρα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τυχόν οικονομικά «ατυχήματα» που θα προκύψουν στο χώρο της ευρωζώνης από την άνοδο και των γαλλικών spreads.
Εξέφρασε προβληματισμό, για την ευφορία που διακατέχει την Ελληνική Κυβέρνηση σε ότι αφορά την ανάπτυξη, επισημαίνοντας όμως τις εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι η ανάπτυξη θα έρθει πολύ αργά χρονικά στην Ελλάδα.
Κατά την άποψη του κ. Κουρουμπλή, το τραπεζικό σύστημα τυγχάνει της αμέριστης στήριξης της Κυβέρνησης, η οποία έχει την πολιτική δύναμη να υλοποιεί σχέδια υπέρ του, αλλά αδυνατεί να επιβάλλει   τα σύμφωνα ρευστότητας, ώστε να στηριχτεί η πραγματική οικονομία. Ενώ ισχυριζόμαστε ότι διασώσαμε την οικονομία, διαπιστώνουμε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να «μπατάρει». Τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται συνεχώς. Οι διακοπές συνδέσεων παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η. και η συμμετοχή σε συσσίτια, αποτελούν δείγματα μιας καινούριας ανθρωπογεωγραφίας που επιβεβαιώνει ότι η κρίση έχει χτυπήσει βαθιά την ελληνική κοινωνία.
Επίσης, ο κος Κουρουμπλής διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία  τοπικών σχεδίων κοινωνικών παρεμβάσεων, για να στηριχθεί η δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Τέλος, ρώτησε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, εάν το επιτόκιο 3,5% των μεγάλων δανείων που εξασφάλισε η Ελλάδα θα είναι το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: