Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Το αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης και τα αντανακλαστικά του δήμου.



Η προ ημερών ανάρτησή μας με θέμα την άσχημη  κατάσταση στην Τουρλίδα, ασφαλώς και δεν σκόπευε να πλήξει καμιά δημοτική αρχή, όπως λανθασμένα εξέλαβε και  έσπευσε να δηλώσει με τη ''σκληρή απάντηση '' του θιγόμενος ο δήμαρχος ή ο  εκπρόσωπος τύπου του. Συμπτωματικά, και προς επίρρωση των γραφομένων μας, τις ίδιες εκείνες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας  επιστολές και  φωτογραφίες  πολιτών στον  τοπικό τύπο για το ίδιο θέμα, κάτι που επιβεβαίωσε και επαύξησε την κριτική μας. Σκοπός ήταν να διορθωθεί όσο γίνεται η οικτρή εικόνα που βλέπαμε καθημερινά, όπερ και εν μέρει εγένετο. Διαβάσαμε στην απάντηση ότι ο δήμος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα επί της πλαζ και εν γένει της περιοχής της Τουρλίδας, η οποία όπως αναφέρει ανήκει στο λιμενικό ταμείο και εν μέρει στα ΕΤΑ. Αναρωτιόμαστε λοιπόν ευλόγως, εάν δεν έχει αρμοδιότητα, τότε με ποιο δικαίωμα και υπό ποια ιδιότητα μπορεί να προβαίνει σε ονοματοθεσίες οδών, τοποθέτηση κάδων με το λογότυπό του, αποκομιδή σκουπιδιών, τοποθέτηση και αντικατάσταση φωτισμού, επισκευές αποδυτηρίων λουομένων, ενοικίαση χώρων επί της πλαζ, αδειοδότηση καντίνας, φροντίδα αλσυλλίου, και λοιπές  άλλες ενέργειες για τις οποίες μάλιστα επαίρεται στην απάντησή του, προσμετρώντας τες στα θετικά της θητείας του.  Καλώς βέβαια έκανε  και -επιδεικνύοντας αξιοζήλευτα αντανακλαστικά αυτή τη φορά- αντέδρασε άμεσα στα δημοσιεύματα βελτιώνοντας την κατάσταση στη πλαζ,  με την αντικατάσταση των σπασμένων πορτών στις καμπίνες και την τοποθέτηση μεγαλύτερων κάδων σκουπιδιών, αλλά ας μας ξεκαθαρίσουν ποιος ακριβώς ευθύνεται και ποια  είναι τα όρια αρμοδιότητας του καθενός για να ξέρουμε σε ποιόν να απευθυνόμαστε και να καταλογίζουμε ευθύνη.  Φυσικά, δε χρειάζεται η υποκριτική αγανάκτηση και τα ψέμματα περί δήθεν δημοσίευσης παλαιών φωτογραφιών γιατί  είναι χιλιάδες οι αυτόπτες και αδιάψευστοι  μάρτυρες που επί μήνες έβλεπαν την κατάσταση από το κακό στο χειρότερο. Δε μπορεί απο τη μια να αποποιείται πάσης ευθύνης και ταυτόχρονα να υπερηφανεύεται ότι φροντίζει  το χώρο πιστεύοντας ότι βρίσκεται σε  ''άριστη'' κατάσταση  η  επίσημη παραλία της πόλης μας.  Εάν μεν ανήκει στο δήμο, ορθώς επιμελείται αλλά  ορθώς δέχεται και την κριτική για τις ατέλειες. Εάν όχι, τότε κακώς ενοχλήθηκε από τα δημοσιεύματα αλλά και  κακώς ανέλαβε την αποκατάσταση των φθορών και των ελλείψεων, μη έχοντας αρμοδιότητα. Δε μπορεί από τη μια να λέει ''δεν έχω ευθύνη'' και από την άλλη ''κοιτάτε τι ωραίο που το διατηρώ''. Φάσκει και αντιφάσκει.
Αστείο βέβαια είναι και το γεγονός να κομπάζουν κάποιοι για έργα που δεν τους αφορούν και στα οποία δεν έχουν καμία συμμετοχή, όπως το πρώην δημοτικό περίπτερο της Τουρλίδας και  η μαρίνα στο λιμάνι, τα οποία βεβαίως  είναι ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες  και επιχειρούν να τα παρουσιάζουν ως επιτεύγματα της δημοτικής αρχής επειδή συνέπεσε να γίνουν επί της θητείας της.  Δεν μπορεί ο δήμος να αποφεύγει την ευθύνη όπου του αναλογεί και παράλληλα να προσπαθεί να πιστωθεί ότι θετικό γίνεται  ακόμη και χωρίς να έχει την παραμικρή συμβολή.
Το φιάσκο με το δημοτικό περίπτερο της Τουρλίδας και την απόπειρα προσάρτησής του από τα ΕΤΑ - κατά το πρότυπο του παλαιού νοσοκομείου- είναι γνωστό.  Ας φροντίσουν να αξιοποιήσουν αυτά που τους ανήκουν και μπορούν. Τι νόημα έχει το να αποκτά ο δήμος περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι αδύνατον να αξιοποιήσει, τη στιγμή που αδυνατεί να συντηρήσει -και αναγκάζεται να παραχωρήσει- τα δικά του ; (πχ Βάλβειος βιβλιοθήκη).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για ποιον δήμαρχο μιλάμε ρε παιδιά; Σε αυτόν που φοβάται να κάνει διάλογο με τον κόσμο. Καλύπτεται πίσω από το κατ όνομα blog που έφτιαξε. Από πότε το Μεσολόγγι έχει δήμαρχο όλα αυτά τα χρόνια; Ας κοιτάξουμε όλους όσους πέρασαν από αυτή εδώ την πόλη και τι άφησαν σε αυτή την πόλη. Είτε δήμαρχοι είτε αντιδήμαρχοι. Είτε δημοτικοί σύμβουλοι είτε νομαρχιακοί σύμβουλοι. Ποιος άπό αυτούς συνέδεσε το όνομά του με ένα έργο πνοής στην πόλη μας; Ποιος έδωσε ένα όραμα σε αυτήν εδώ την πόλη; Ο προηγούμενος κατάφερε και έκανε το 65% που πήρε στις εκλογές μέσα σε 4 χρόνια 22%. Ο τωρινός ακόμη χειρότερος. Οι ¨αποτυχημένοι" στις εκλογές(μεγαλοπαράγοντες και "λάτρεις" του Μεσολογγίου πλέον είναι σε σιγή ασυρμάτου).

Βγαίνει ο δήμαρχος και κάνει δηλώσεις και εξαπολύει κατηγορίες επειδή ο ίδιος δεν μπορείνα τα βάλει ούτε με την ανυπαρξία του. Ψάχνει να βρει κάτι να φανεί. Στέλνει ανούσιες αναρτήσεις από δω κι από κει μήπως και δείξει έργο...
Τώρα του φταίει η Τουρλίδα και ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Λες και στα άλλα που είναι ευθύνη του δήμου είναι παρών.

Αρκετά και με αυτόν που μας απαξίωσε ως πόλη γι αάλλα 4 χρόνια. Ας τον στείλουμε μακριά από αυτή τη θέση. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την καπηλεύεται. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ποιος ασχολείται πλέον με αυτό τον αποτυχημένο; Με αυτόν που μάζεψε δίπλα του κάθε καρυδιάς καρύδι, που έριξε το επίπεδο μέχρις αήδιας, που έρχονταν οι ξένοι και φεύγοντας γελούσαν και έλεγαν "τι ν' τούτος"; Με αυτόν που τα έδωσε όλα στους αγρινιώτες, που βρίζει όσους του ασκούν κριτική, που έφτασε να κάνει μηνύσεις σε εφημερίδες που του χαλούσαν τη σούπα, που χρησιμοποιεί κάθε αθέμιτο μέσο για να επιδειχτεί και να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του; Τελείωσαν τα ψωμιά του, το θέμα είναι να βγει ένας σοβαρός τώρα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Εκεί στο Κήπο λέει ο προηγούμενος που έπεσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε λουλούδια και γκαζόν με τα οποία θα μπορούσαν να αγοραστούν χωράφια με... θέα στο Ιόνιο; Εκεί που τα πληρώσαμε βαπορίσια στον γνωστό επιχειρηματία για το καπρίτσιο μιας mercedes? Δεν ντρέπονται μερικοί λέω εγώ που ζημίωσαν το τόπο και έχουν το θράσος και προπαγανδίζουν και από πάνω. Τόσα πολλά συμφέροντα διακυβεύονται από την απώλεια της θεσούλας;
Κ.Κ.