Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αφιέρωμα στον Πωλ Ντε Γκράαφ από τη ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ.

Η ΦΩΤΟΛΕΜΕ θα παρουσιάσει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 7 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο ένα αφιέρωμα στον Πωλ Ντε Γκράαφ, έναν σύγχρονο φιλέλληνα και ερασιτέχνη φωτογράφο, ο οποίος έζησε ένα μέρος της ζωής του στο Μεσολόγγι, αγάπησε την πόλη αυτή και εμπνεύστηκε από το φυσικό τοπίο της. Την παρουσίαση των φωτογραφιών του θα προλογίσει ο Βασίλης Αρτίκος.
Λίγα λόγια για τον  Πωλ Ντε Γκράαφ
Ο Πωλ Ντε Γκράαφ γεννήθηκε στην Χάγη της Ολλανδίας το 1941 και ήρθε για πρώτη φορά στην  Ελλάδα το 1971 για επαγγελματικούς λόγους. (Ήταν μηχανολόγος-μηχανικός ειδικευμένος στον σχεδιασμό βιομηχανιών τροφίμων).
Αν και είχε ταξιδέψει μέχρι τότε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αφρικής, την Ελλάδα αγάπησε, και το 1981 αποφάσισε να μείνει μόνιμα σ 'αυτήν. Από την σύζυγο του Λίλιαν γνώρισε και αγάπησε το Μεσολόγγι και το 2000 μετακόμισαν μόνιμα εδώ.
Σαν άνθρωπος ήταν ένας αληθινός λεβέντης, λάτρης του Ελληνικού Πνεύματος και της ποιότητας της ζωής σε όλες τις πτυχές της. Έτσι αναζητούσε πάντα το καλό και το ωραίο.
Στο Μεσολόγγι γοητεύτηκε από το μοναδικό του φυσικό περιβάλλον και άρχισε να φωτογραφίζει ό,τι τον συγκινούσε. Πιστεύοντας ότι αυτή η Ιερά Πόλις θα έπρεπε να γίνει γνωστή στον κόσμο, το 2003 εξέδωσε ένα τουριστικό έντυπο στα Αγγλικά με πολλές φωτογραφίες και μικρά κείμενα για το Μεσολόγγι ("Mesologhi, free spirit town”) και λίγο αργότερα έφτιαξε τις πρώτες σύγχρονες καρτ-ποστάλ για την πόλη και την φύση της. Έκανε δε μεγάλες προσπάθειες για την καθαριότητα και την ποιότητα της ζωής στην πόλη.
Φωτογραφίζοντας το οικοσύστημα των Αλυκών γοητεύθηκε από τις ομορφιές του αλλά και από αυτό καθεαυτό το προϊόν τους, το αλάτι, και μελέτησε τα πάντα γύρω από αυτό. Συνέλαβε και προώθησε παντού την ιδέα για μια έκθεση ή και μόνιμο μουσείο άλατος συλλέγοντας παράλληλα και υλικό.
Συγχρόνως άρχισε να γράφει το βιβλίο του με τίτλο "Άλας, το δώρο του Ποσειδώνα", που το 2007 εκδόθηκε στην Ολλανδία. Και καθώς έλεγε πάντα "η Φύση είναι η Λύση" και πίστευε στο "Νους υγιής εν σώματι υγιεί", άρχισε να ετοιμάζει το επόμενο βιβλίο του για τα ιαματικά λουτρά της Αιτωλοακαρνανίας....
Οι φωτογραφίες του Πωλ είναι τραβηγμένες "από καρδιάς", χωρίς βλέψεις να φανούν επαγγελματικές ή ιδιαιτέρως καλλιτεχνικές. Είναι απλά ό,τι του φαινόταν όμορφο ή ενδιαφέρον και έτσι πρέπει να ιδωθούν.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι αξιοσημείωτο ότι λίγο καιρό πριν κοιμηθεί βαπτίσθηκε ορθόδοξος. Έτσι μαζί με το Μεσολόγγι αγάπησε και την Ορθοδοξία και το Χρίστο. Και τώρα ως άγγελος βρίσκεται στην αγκαλιά Του!

Ανώνυμος είπε...

Τετοιους ανθρώπους... χρειάζεται όσους περισσότερους γίνεται το Μεσολογγι...

Sebastian είπε...

ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ: ΕΣΕΙΣ ΟΙ 3 ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ''Αδιάφορο'' Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΤΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ; ΓΥΡΙΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΕΛΕΞΕ Ν' ΑΦΗΣΕΙ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΟ; ΠΟΣΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ... !!!

Ανώνυμος είπε...

και δεν ειναι ο μονος που ερωτευτηκε τουτη εδω την πολη και εμεινε προσφεροντας...ενας ξενος ποιο δικος μας απο ολους εμας που μονο κακο κανουμε με την αδιαφορια μας...
[αιτωλια]

Ανώνυμος είπε...

με σας τους μαλακες που έμπλεξε, πέθανε ο άνθρωπος πριν την ωρα του...

Ανώνυμος είπε...

Προς Sebastian:
Ασφαλώς και σεβόμαστε τον αείμνηστο Πωλ. Και επειδή ακριβώς τον σεβόμαστε δεν ανεχόμαστε να χρησιμοποιείται η μνήμη του προκειμένου να εξυπηρετούν κάποιοι τα συμφέροντά τους!