Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ποδηλάτες στο οδόστρωμα! - Απαραίτητοι κανόνες σωστής συμβίωσης

Γράφει ο Άρης Ζωγράφος
Σεβαστείτε τους, κάνουν κάτι για το οποίο αύριο θα τους ευγνωμονούμε…!
Εξάλλου..."Κάθε πολιτισμός ξεκινάει με την αυταρχία μιας πίστης και τελειώνει με την αναρχία μιας λογικής...".
Κάποτε, οι καταστροφείς του περιβάλλοντος και των πόλεων, σημερινοί κήνσορες της αυτοκίνησης (Μηχανικοί, Συγκοινωνιολόγοι κ.α.) με την κοντόφθαλμη και χωρίς φαντασία πολιτική τους, μετέτρεψαν τις πόλεις και τους δρόμους τους, σε αφιλόξενες αρένες επιβίωσης του …ισχυρότερου.
Στο μυαλό τους είχαν το ποδήλατο σαν ένα δώρο γενεθλίων για τα παιδάκια μεταξύ 8 και 9 ετών! Σήμερα, κι ενώ το ποδήλατο κάνει αναπόφευκτα τα πρώτα του βήματα σε αυτό το επικίνδυνο και βίαιο οδηγητικό περιβάλλον, προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν λύσεις. Όμως, για να μπορέσει το ποδήλατο να επιβιώσει και να συνυπάρξει αρμονικά με τα υπόλοιπα μέσα μετακίνησης, είναι απαραίτητο να κινηθούμε με σύνεση και φαντασία. Χρειαζόμαστε σκαπανείς κατάλληλους για να "σπρώξουν" την ιδέα (διότι περί ιδέας πρόκειται, καθώς τα ολοένα και αυξανόμενα οικονομικά και οικολογικά προβλήματα τοποθετούν το ζήτημα σε επίπεδο ιδεολογικό…!).
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν σήμερα ποδήλατα για την καθημερινή τους μετακίνηση. Τα αίτια ποικίλα και διαφορετικά: άλλοι επιζητούν μια ευχάριστη διαδικασία άσκησης, άλλοι το επιλέγουν ως το πιο οικονομικό μέσο, ενώ κάποιοι ακόμα πιο "ψαγμένοι", συνδυάζουν τα παραπάνω με την οικολογική τους συνείδηση, χρησιμοποιώντας το ως μέσο βοηθείας στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων (όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) και στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

- Πώς, όμως, αντιδράμε αλήθεια εμείς οι οδηγοί μηχανοκίνητων οχημάτων
- Συνήθως με δύο τρόπους:
1. 'Αθλια! Ωσάν όλοι οι ποδηλατιστές του κόσμου ενωμένοι να προσπαθούν να καταλάβουν το ζωτικό μας χώρο!
2. Με πλήρη αδιαφορία… λες και δεν υπάρχουν! Οδηγοί, ξυπνήστε! Γνωρίζετε καλά στο βάθος πως αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος: ο χώρος που καταλαμβάνουν τα ποδήλατα είναι μη ωφέλιμος για τα μηχανοκίνητα οχήματα.
Οδηγοί, προσέξτε!
Υπάρχουν πολλά ποδήλατα και ποδηλάτες εκεί έξω..! Και το μόνο που ζητάνε από εμάς είναι αλληλεγγύη: οφείλουμε να τους παρέχουμε ασφάλεια, προστασία, υποστήριξη. Αντιμετωπίστε τους ποδηλάτες ως τους σύγχρονους πρωτεργάτες τις οικολογικής κινητικότητας. Εφόσον, λοιπόν, θέλουμε δε θέλουμε, μοιραζόμαστε το δρόμο με ποδηλάτες θα πρέπει να θυμόμαστε και να υιοθετήσουμε στην οδηγητική μας τεχνική αυτές τις συμβουλές:
-Ένας ποδηλάτης, όταν ποδηλατεί, θεωρείται και αντιμετωπίζεται σαν ένα όχημα για το οποίο ισχύουν οι κανόνες κυκλοφορίας.
-Όταν ένας ποδηλάτης έχει σταματήσει και παραμένει στην άκρη του ποδηλατοδρόμου ή στη διασταύρωση, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως όχημα για το οποίο ισχύουν οι προτεραιότητες, και έτσι να παραχωρούνται κατάλληλα οι αντίστοιχες προτεραιότητες
-Εάν ένας ποδηλάτης κινεί το ποδήλατο με τα χέρια του, θεωρείται ως πεζός
-Όταν στο οδόστρωμα υπάρχουν παιδιά ή ομάδα ποδηλατιστών αντιμετωπίστε τους ως κακούς γνώστες του ΚΟΚ, καθώς σίγουρα δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση και τις δεξιότητες για την ασφαλή ποδηλασία. Δεν μπορούν να γνωρίζουν όλους τους κινδύνους.
-Να βρίσκεστε σε επιφυλακή όταν παρατηρείτε μικρά παιδιά να ποδηλατούν με ποδήλατα μεγαλύτερα για την ηλικία τους, γιατί οι πιθανότητες απώλειας του ελέγχου είναι αυξημένες.
-Κατά τη διέλευση ενός ποδηλάτη, συμπεριφερθείτε όπως και σε οποιοδήποτε άλλο όχημα.
-Αφήστε μεγάλη πλευρική απόσταση ασφαλείας.
Όταν ετοιμάζεστε να πραγματοποιήσετε δεξιά στροφή, να προσέχετε για ποδηλάτες που τυχόν κινούνται παράλληλα με το όχημά σας ή πίσω από αυτό.
Πάντα να ελέγχετε πάνω από τους ώμους σας την τυφλή γωνία.
Όταν είστε πίσω από κάποιο ποδηλάτη, μην τον προσπεράσετε για να στρίψετε δεξιά, διότι θα αναγκαστεί να φρενάρει και θα ανατραπεί
-Μετά από επιβράδυνση, ελέγχετε πάντα για τους ποδηλάτες που μπορεί να έχουν ξεκινήσει προσπέραση του οχήματός σας.
-Όταν ξεκινάτε από θέση στάθμευσης, ελέγχετε πάντα για ποδηλάτες που μπορεί να πραγματοποιούν προσπέραση του οχήματός σας
-Όταν σταθμεύετε, ελέγχετε πάντα για τους ποδηλάτες, πριν να ανοίξετε την πόρτα του οχήματός σας
-Είναι ευθύνη του οδηγού να μην ανοίξει την πόρτα του οχήματος όταν δίπλα από το όχημα του κυκλοφορούν άλλα οχήματα, αλλά και ποδήλατα ή πεζοί.
-Μην πλησιάζετε πολύ κοντά στους ποδηλάτες. Δεν έχουν φώτα φρένων, ώστε να σας προειδοποιούν, όταν χρειαστεί να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν εντελώς.
-Έχουν και οι ποδηλάτες το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν αριστερή στροφή με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι οδηγοί των μηχανοκίνητων οχημάτων.
-Δεδομένου ότι είναι περισσότερο χρόνο εκτεθειμένοι στην κυκλοφορία κατά την αριστερή στροφή, χρειάζονται, όπως καταλαβαίνετε, επιπλέον χρόνο. Προστατέψτε τους ιδίως σε δρόμο με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας!
-Οι ποδηλάτες είναι υποχρεωμένοι να κινούνται όσο πιο κοντά στο πεζοδρόμιο, ωστόσο ενδέχεται να χρειαστεί να μετακινηθούν προς τα αριστερά του οδοστρώματος, σε περίπτωση που συναντήσουν τις “Ελληνικής πατέντας” σχάρες αποχέτευσης, τρύπες, μπάζα, χαλίκι ή άμμο, υγρές ή ολισθηρές επιφάνειες, ή με ραβδώσεις πεζοδρόμιο, ακόμα και σκύλους.
-Να αξιολογείτε τις συνθήκες οδοστρώματος που μπορεί να επηρεάσουν έναν ποδηλάτη.
-Μην κορνάρετε άσκοπα όταν προσπερνάτε έναν ποδηλάτη. Μπορεί να τρομάξει και να χάσει την ισορροπία του.
-Αν νομίζετε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε την κόρνα, κάντε το γρήγορα και ελαφρά, ενώ είστε ακόμα σε κάποια απόσταση από τον ποδηλάτη.
Ίσα Δικαιώματα. Ίδιες Ευθύνες…!

Ποδηλάτισσες και ποδηλάτες ανασκουμπωθείτε, οφείλετε να γνωρίζετε ότι ο νόμος και οι κανόνες ασφαλούς οδήγησης και κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ορίζουν ότι πρέπει:
*Να φοράτε κράνος ποδηλάτου όταν ποδηλατείτε
*Να είστε σίγουροι ότι το ποδήλατο έχει αποτελεσματικά φρένα μπροστά και πίσω.
*Να κρατάτε και με τα δύο χέρια το τιμόνι, εκτός εάν χρειάζεται να κάνετε κάποιο σήμα.
*Να έχετε και τα δύο πόδια στα πεντάλ.
*Να κατεβαίνετε από τα ποδήλατα και να τα οδηγείτε βαδίζοντας, όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος για την κυκλοφορία των πεζών.
*Να διασφαλίσετε ότι το ποδήλατο είναι εφοδιασμένο με ένα κουδούνι ή με κόρνα.
*Να μη μεταφέρεται ποτέ δεύτερο άτομο, εκτός εάν το ποδήλατο είναι διαμορφωμένο με διπλά πεντάλ και σέλα.
*Να μην ξεχνάτε ότι οι πιο ευάλωτοι χρήστες στην οδό δεν είσαστε εσείς, αλλά τα βρεφικά αμαξάκια, τα παιδιά και οι πεζοί.
Ίσα Δικαιώματα. Ίδιες Ευθύνες…!

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι απαγορεύεται, όταν ποδηλατείτε να:
-Ρυμουλκείστε από άλλο όχημα.
-Ρυμουλκείτε ή να σπρώχνετε διάφορα αντικείμενα.
-Μεταφέρετε αντικείμενα, τα οποία εμποδίζουν την οδήγηση του οχήματός σας ή εκθέτουν σε κίνδυνο τους άλλους χρήστες της οδού.
-Κινείστε ανά δύο ή και περισσότεροι παράλληλα.
-Σέρνετε μαζί σας ζώα δεμένα με λουρί.
-Χρησιμοποιείτε εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές.
-Χρησιμοποιείτε εν κινήσει κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.
-Θυμηθείτε επίσης ότι τα ποδήλατα πρέπει να έχουν και τα παρακάτω φώτα και αντανακλαστικά στοιχεία:
-Ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα ερυθρό φως και αντανακλαστικό στοιχείο πίσω,
-Έναν τουλάχιστον αντανακλαστήρα σε κάθε πλευρά.
-Αντανακλαστικά στοιχεία κίτρινου χρώματος σε κάθε πoδoμoχλό (πεντάλ).
-Η έκκληση είναι για όλους τους χρήστες των οδών:
-Καλωσορίστε τους ποδηλάτες στους δρόμους, χωράνε και αυτοί στο "σπίτι σας" χωρίς να σας στριμώχνουν και θυμηθείτε ότι:
Η πρόοδος δεν είναι θέμα ταχύτητας, αλλά θέμα κατεύθυνσης…!
(tro-ma-ktiko)
Nassos

Δεν υπάρχουν σχόλια: