Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση Σοφίας Γιαννακά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ
Ερώτηση συνυπέγραψε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά και δεκαέξι βουλευτές της συμπολίτευσης, με θέμα την ασύδοτη πρακτική τραπεζών και την καταστρατήγηση του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τις τράπεζες. Η ερώτηση κατατέθηκε προς τους υπουργούς Οικονομικών, και Εργασίας στην οποία οι Βουλευτές επισημαίνουν:
«Στις 14/9/2010 κατατέθηκε ερώτηση από 7 βουλευτές σχετικά με την καταστρατήγηση του Ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τις τράπεζες. Στην ερώτηση επισημαίναμε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στην ουσία καταργούσαν τις ευεργετικές, για τους οφειλέτες , διατάξεις με διάφορες προφάσεις, αρνούμενα, συχνά, να παραλάβουν τις αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τις περισσότερες φορές  ανταποκρίνονται μόνο για να ζητήσουν πρόσθετα στοιχεία, αντιπροτείνοντας μηνιαίες δόσεις χιλιάδων ευρώ ή ΄΄αιώνια΄΄ εξυπηρέτηση του χρέους με μικρές καταβολές. Την πρωτοφανή αυτή πρακτική, με τις τράπεζες να αγνοούν και να παραβιάζουν το νόμο που η Βουλή – με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία – ψήφισε, επιβεβαιώνει το πρόσφατο δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Δια στόματος του αρμόδιου Υφυπουργού διαπιστώνεται αδράνεια, απροθυμία και ελλιπής προετοιμασία των τραπεζών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαδικασίας. 
Παρά τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση, έχουν απαντηθεί πολύ λίγες (ποσοστό 3% σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή) , ενώ θετικά έχουν αντιμετωπιστεί μόλις 5 (ποσοστό 0,1%)! Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί είναι ενδεικτικός της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της νομοθετικής παρέμβασης. Στην καταστρατήγηση του Νόμου πρωταγωνιστούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας,  οι μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) οι οποίες, κυρίως,  τυγχάνουν και της ταμειακής διευκόλυνσης δεκάδων δις ευρώ για να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ρευστότητά τους, όπως υποστηρίζουν. 
Επειδή η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών το 2011 θα καταστεί αντικειμενικά δυσκολότερη για τους χιλιάδες οφειλέτες. Επειδή τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία διευκολύνονται από την κυβέρνηση στην προσπάθεια σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους, πρέπει να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Επειδή οι τράπεζες οφείλουν να εφαρμόζουν το Νόμο χωρίς να ανακαλύπτουν τρόπους καταστρατήγησης και αποφυγής του, καταφεύγοντας για μια ακόμα φορά σε εναρμονισμένες πρακτικές. Επειδή η πλειονότητα των αιτήσεων περιλαμβάνει ρεαλιστικές, ικανοποιητικές και συμφέρουσες για τα πιστωτικά ιδρύματα προτάσεις με βάση τις δυνατότητες των οφειλετών. Επειδή τις περισσότερες από αυτές τις διαπιστώσεις προσυπογράφει με την ανακοίνωσή του στις 16/12/2010 το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή)» 
Τέλος, οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς με ποιους τρόπους σκέφτονται να υποχρεώσουν τα τραπεζικά ιδρύματα να εφαρμόσουν το νόμο που ανακουφίζει χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και αν προτίθενται να προβούν σε συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση με αυστηρές κυρώσεις, ώστε να καταπολεμηθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές που υιοθετούν τα πιστωτικά ιδρύματα για να αποτρέψουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. 
Επίσης ερωτούν αν η τήρηση του Ν. 3869/2010 θα αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα.Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Κατρίνης, Ιωάννης Αμοιρίδης, Νικόλαος Ζωίδης, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Πάρης Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Καρύδης, Αθανάσιος Γικόνογλου, Χρήστος Κατσούρας, Σπυροπάνος Μαργέλης, Νίκος Σαλαγιάννης, Τόνια Αντωνίου, Ιωάννης Βλάτης, Δημήτρης Παπουτσής. 
Πολιτικό Γραφείο  Σοφίας Γιαννακά   Τηλ. 210-3709201-3

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ιεράπολις θα μάς τρελλάνεις με την υποκρισία της Σοφίας. Έλεος.

Ανώνυμος είπε...

έλα ρε παιδιά που παίρνετε στα σοβαρά την κυρία για βουλευτή! για δημοσιογράφος καλή είναι. αλλά για βουλευτής άστο!

Ανώνυμος είπε...

Κυρά σοφία τα νοικοκυριά έγιναν έτσι από αυτά που ψηφίζεις στην βουλή

και μην ξεχνάς πως και εσύ προσωπικά μας έλεγες, λεφτά υπάρχουν

τώρα τι έγινε σε πήρε ο πόνος

Μ.Μ

χοχ είπε...

αστε τη γυναικα να σκαλιζει το θεμα , υπαρχει προβλημα και το καταδυκνιει .