Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αναξιοποίητος παράδεισος







 Δεν ξέρουμε πόσοι από τους συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν το αλσύλλιο που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Κλείσοβας. Αυτό που φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία και το βλέπουμε όταν περνάμε από τα ανατολικά αλίπεδα  κοιτάζοντας προς τη Βαράσοβα. Ένα μικρός παράδεισος, άγνωστος για πολλούς από τους κατοίκους της πόλης μας, που θα μπορούσε να είναι μια μοναδική διαδρομή αναψυχής. Έγινε κι αυτό με την προσωπική αγάπη και φροντίδα λίγων συμπολιτών μας, φίλων του πράσινου, πριν αρκετά χρόνια. Είχε κι αυτό δυστυχώς τη μοίρα του αντίστοιχου της Τουρλίδας. Εγκατάλειψη.
Η ανθρώπινη διαστροφή έχει τη μοναδική ικανότητα να καταστρέφει ότι καλό  η ίδια η φύση ή ελάχιστοι συνάνθρωποί μας προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Λίγο πιο πέρα, όπως όλοι θυμούνται,  έκαιγε για χρόνια πολλά η χωματερή που γέμιζε με διοξίνες τον αέρα και τα νερά της λίμνης. Τρομάξαμε να δούμε να σταματάει αυτό το διαρκές έγκλημα. Δυστυχώς η ανθρώπινη καταστροφική παρέμβαση δε λέει να σταματήσει, όπως φαίνεται και στις 4 τελευταίες φωτογραφίες. Σκουπίδια, πελάδες γκρεμισμένες και εγκαταλελειμμένες, αποκαΐδια και χαρτομάνι στα σημεία αναστροφής του δρόμου.
Τη διαδρομή λοιπόν στο αλσύλλιο αυτό, δεν αξίζει απλώς να την περιγράψουμε, ας κάνουν όλοι ένα μικρό κόπο να το επισκεφτούν. Θα μπορούσε να είναι παραδεισένια για πεζούς και ποδηλάτες, εναλλακτική αυτής της γνωστής οδού '' by-pass'' της Τουρλίδας. Μέσα στο πράσινο, ο δρόμος σκεπασμένος από τα δέντρα, η θάλασσα να λαμπιρίζει ανάμεσα στους κορμούς τους, σπάνια υδρόβια πουλιά να ξεπετάγονται από τις καλαμιές, μια υπέροχη πορεία στην καρδιά του υδροβιότοπου, με τη λίμνη εκατέρωθεν και τον επιβλητικό όγκο της Βαράσοβας από πάνω.
Πρόταση μας, να γίνει και εκεί μια ημέρα εθελοντικού καθαρισμού, όπως μέχρι τώρα σε άλλα σημεία της πόλης και να υπάρξουν προτάσεις σε δημοτικό συμβούλιο για την ανάδειξη, συντήρηση  και αναβάθμιση του αλσυλλίου αυτού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άν δεν κάνω λάθος από και δεν είναι ο δρόμος που πάει για τον καταυλισμό των ρομά ???...

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΙΕΡΑΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ , ΟΜΩΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΧΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΡΑΣΗ Ή ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ?