Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΦΑΚΕΛΛΟΣ ''ΑΔΕΣΠΟΤΑ''

Αναμνήσεις των ρομαντικών δεκαετιών του ΄60 - ΄70 αναβίωσαν για τους παλιότερους, τότε που ο συμπαθής κατά τ΄άλλα διατηρητής της εννόμου τάξεως Παντελής, φρόντιζε για την ισορροπία της αστικής πανίδας, με την άκρως επιστημονική μέθοδο της ''φόλας''. Μέσα στην αναμπουμπούλα του εορταστικού Σαββατοκύριακου της Εξόδου, αγανακτισμένος συμπολίτης μας, φρόντισε με τον ίδιο παραδοσιακό αυτό τρόπο να εξοντώσει κάμποσα αδέσποτα ζώα, έτσι ώστε να αναδειχθεί το σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόσωπο της πόλης μας επ' ευκαιρία και της παρουσίας ξένων επισκεπτών. Είναι η πρώτη φορά που θίγουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο αποτελεί πονοκέφαλο για όλους τους δήμους της χώρας, καθότι, παρά τις κατά καιρούς απόπειρες ορισμένων δημοτικών αρχών, σε πολύ λίγο διάστημα μετά την εφαρμογή των όποιων προγραμμάτων, η κατάσταση επιστρέφει στο σημείο μηδέν. Το θέμα είναι πολυσύνθετο και σίγουρα δυσεπίλυτο. Από τη μια η δυστοκία των αρχών να εφαρμόσουν σύγχρονα και ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης αδεσπότων ( περισυλλογή, στείρωση, σήμανση, επανένταξη ) συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πόρων, από την άλλη η παντελής απουσία παιδείας, ευσυνειδησίας, προσαρμοστικότητας, υπευθυνότητας έναντι του κοινωνικού συνόλου μιας κρίσιμης μάζας ''ζωοφίλων'' πολιτών, οι οποίοι έχουν μια εντελώς ιδιότυπη αντίληψη για το ρόλο το δικό τους και των αδεσπότων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βιώνουμε εικόνες όπως αυτές που αναρτήσαμε, με κοπάδια αδέσποτων σκύλων να περιφέρονται ανά τας οδούς και τας ρύμας της πόλης, να σκίζουν σακούλες απορριμμάτων για να τραφούν διασκορπίζοντας σκουπίδια και αποφάγια στους δρόμους, με ζώα σκοτωμένα από αυτοκίνητα και μάλιστα ακόμη και πάνω στον πεζόδρομο του κέντρου, με επιθέσεις σε ανυποψίαστους πολίτες και ατυχήματα πάσης φύσεως και εν τέλει με αυτενέργειες πολιτών όπως οι προαναφερθείσες και ομαδική εξόντωση των άμοιρων αδεσπότων. Σε κάποιους δήμους της Αθήνας γίνονται κατά καιρούς προσπάθειες όπως το 2004 στο Μαρούσι, πέριξ του Ολυμπιακού Σταδίου κυρίως για το θεαθήναι. Πρόσφατα οι δήμοι Αλεξανδρούπολης - Διδυμοτείχου σε μια επιχείρηση αστραπή, έλυσαν - προσωρινά τουλάχιστον- το πρόβλημα μέσα σε 15 μέρες. Κάλεσαν και φιλοξένησαν κτηνιάτρους από τη Γερμανία, οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς συναδέλφους τους και εθελοντές - μέλη φιλοζωικών σωματείων, περισυνέλλεξαν και στείρωσαν περί τα 350 αδέσποτα σκυλιά. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει βούληση, ευσυνειδησία, παιδεία και φυσικά χρήματα. Αυτό σημαίνει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εθελοντισμό, εξεύρεση πόρων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΩ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΝΟΙΑ ΟΤΙ Ο ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΦΟΛΑΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗς ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ.ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΛΑ ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΛΠ

Ανώνυμος είπε...

to mesologi exei bogia. ti gnosti se olous vana. as tis paraxorisoun enan xoro na ta prosexei ekei mesa. etsi ki allios tous moiazei.

Ανώνυμος είπε...

Η κατάντια μας δεν έχει όρια. Ο φασισμός της καθημερινότητας που έχει επιβάλει ο τυχάρπαστος υπήκουος δήμαρχος δεν έχει επιστροφή.
Ντρέπομαι για την πόλη μου. Θλίβομαι για τον ξεπεσμό μας....

Μανώλης