Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Πολιτισμένες πόλεις - απλές λύσεις. (μέρος α')

Για να μη νομίζουν μερικοί πως αμπελοφιλοσοφούμε, ιδού πως ζουν οι πολιτισμένοι λαοί και οι σύγχρονες κοινωνίες: Διαχείριση απορριμμάτων: Οι κάδοι (άφθονοι) στη σειρά και σε σημεία που δεν δημιουργείται όχληση σε περιοίκους (εννοείται πως οι άνθρωποι φρόντισαν να μείνουν κοινόχρηστοι χώροι κενοί και δεν έχτισαν τα πάντα όπως συμβαίνει σε μας) Χωριστά το κάθε είδος απορρίμματος, αλλού τα οργανικά αλλού τα ανακυκλώσιμα. Χωριστός κάδος ανάλογα το περιεχόμενο (γυαλιά, μέταλλα, πλαστικά, χαρτιά κλπ). Όχι μόνο κάδοι αλλά και καλαθάκια χωριστά, διαφορετικό μέγεθος, άλλο χρώμα είτε ο κάδος είτε το καπάκι του, ένδειξη εξωτερικά και προπαντός κλειστά (οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες Σάββατο απόγευμα. Κάντε τη σύγκριση με τα δικά μας...). Κάποια στιγμή οι άνθρωποι συνήθισαν και έμαθαν να τα ξεχωρίζουν. Κάποιοι όμως επέμεναν πάνω σ΄αυτό. Δημόσιες τουαλέτες : Το γυάλινο κτίσμα (φωτό) βρίσκεται σε κεντρική πλατεία τουριστικότατου σημείου με πολλούς επισκέπτες ημερησίως. Πάνω του καθρεφτίζονται τα πέριξ κτήρια ώστε αυτό να περνά απαρατήρητο. Μέσα, όλα είναι ανοξείδωτα και σχεδόν αυτοκαθαριζόμενα. Οι άνθρωποι δεν ψάχνουν να βρουν οικόπεδο, σοκάκι ή καφετέρια για να πάνε για την ανάγκη τους, η πολιτεία τους προσφέρει λύσεις. Υπάρχουν και πιο απλές και πιο φτηνές . Σίγουρα όμως, αυτό που βιώνουμε τα Σαββατόβραδα ή κάθε Βαϊων και ΑηΣυμιού, στα στενά της πόλης και στο λιμάνι, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Διαφημιστικά έντυπα, αφίσες ανακοινώσεων : Υπάρχουν συγκεκριμμένα σημεία όπου επιτρέπεται η ανάρτηση και επικόλληση. Ρίξτε μια ματιά στις νέες κολόνες της επέκτασης της πλατείας, στα δέντρα και τις κολόνες της ΔΕΗ να δείτε το χάλι σε όλο του το μεγαλείο. Όποιος θέλει κολλάει ότι θέλει και όπου γουστάρει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Πάρτυ σε μπαρ, εκδηλώσεις παντός τύπου, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, καραγκιόζης, λουνα-πάρκ, τσίρκο κλπ...όλα στις κολόνες και τα δέντρα. Η Χαρ. Τρικούπη και η επέκταση της Κ. πλατείας έχει καταντήσει ''καρνάβαλος'' κατά το κοινώς λεγόμενο, από τα διαφημιστικά που κρεμάνε. Από τη στιγμή που κάθε έντυπο ( από διαφημιστικό έως κηδειόχαρτο) έχει ονοματεπώνυμο ( ποιός το τύπωσε και ποιός το παράγγειλε) δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. υγ. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε,αλλά τι να κάνουμε; - είμαστε απαιτητικοί...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι συγκεκριμενες προτασεις θελουν και ευηκοα ωτα ..οχι καφρους

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε είχα αναφέρει στο "Φωστήρα" της πόλης μας - σε προσωπική κουβέντα - στο πλάι από το Υποθηκοφυλακείο να φτιάξουν ένα υπόγειο κάδο όπως έχουν κάνει στη Θήβα (και δεν έχουν μόνο ένα βέβαια). Να θυμίσω ότι σ' εκείνη την πλευρά αφήνουν σκουπίδια περίπου 20 και πλέον μαγαζιά Υγειονομικού ενδιαφέροντος...
Ο Υπόγειος κάδος χωράει περίπου 3000 λίτρα και παίρνει μιά μεγάλη σακούλα η οποία βγαίνει με γερανό.
Σκεφτείτε τώρα πόσα προβλήματα θα έλυνε. Ιδίως το πρόβλημα του Κυριακάτικου & Δευτεριάτικου πρωινού.
Ερωτώ θα στοίχιζε σαν έργο παραπάνω από 10.000 ευρώ (μιά χαρά, θα το δίναμε και απ' ευθείας ανάθεση στη γνωστή τεχνική εταιρεία) Θέλω να πιστεύω πως όχι.
Προτίμησαν όμως με γάντια Δευτέρα πρωί να ψάχνουν για αποδείξεις (και καλά) και να αλλάζουν αυτοκίνητα γιατί λέει δεν μπορούσαμε να κάνουμε άνετο και ασφαλές ταξίδι στην Αθήνα (μήπως πήγε και ποτέ να διεκδικήσει κάτι για την πόλη, και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πήγαινε αγγαρεία έκανε, και ο Μοσχολιός γάζωνε και έπαιρνε τα έργα και τις επιχορηγήσεις 5-5 αυτό το λέω έτσι για να ξορκίσω το κακό Αγρίνιο που συνεχώς μας υποδαυλίζει..!! )
Αχχχχχχχχ απορώ πως ακόμη βρίσκουν υποστηρικτές και διεκδικούν χρίσματα....
Κατακαημένο Μεσολόγγι βάστα!!!!!!!
4 - 5 μηνάκια μείνανε......

Ανώνυμος είπε...

Είναι τόσο απλό.

Σε όποιο παλαιό οικοδόμημα διαθέτει χώρο,
θα τοποθετούνται οι ανάλογοι κάδοι απορριμμάτων, υποχρεωτικά.

Νομοθετική ρύθμιση για να προβλέπεται χώρος για υποχρεωτική τοποθέτηση κάδου/κάδων απορριμμάτων μέσα στο οικόπεδο του κάθε νέου οικοδομήματος.

Διονύσης.