Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Πολιτισμένες πόλεις - Απλές λύσεις (μέρος β')

Συνεχίζουμε σήμερα με το β΄μέρος της θεματολογίας για τις σύγχρονες πόλεις και το πως αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας και έννοιες που για μας φαντάζουν από αδιανόητα έως ανέκδοτα. Έχουμε λοιπόν μια επιλογή φωτογραφιών (με κλικ πάνω τους μεγεθύνονται) από διάφορους τρόπους αντιμετώπισης κυκλοφοριακών προβλημάτων, όπως πάρκινγκ δικύκλων, είτε αυτόνομα (μοτοσυκλετών και ποδηλάτων), είτε μικτά μαζί με αυτοκίνητα, αλλά σαφώς διαχωρισμένα. Το μόνο σημείο που έχουμε εντοπίσει τέτοιου είδους διακριτή διαγράμμιση είναι στο νέο αναψυκτήριο του λιμανιού, έναντι της ιχθυόσκαλας. Είναι με μια ματιά σαφές τι σημαίνει κυκλοφοριακή αγωγή : όλοι με κράνος οι δικυκλιστές, οδηγοί και συνεπιβάτες, μοτοσυκλετιστές και ποδηλάτες, ενήλικοι και παιδιά, μέχρι ειδικά ρυμουλκούμενα καροτσάκια για μωρά, τρίκυκλα ποδήλατα για διανομή ταχυδρομείου. Ποδηλατόδρομοι παντού ως φυσική υπερυψωμένη συνέχεια του δρόμου, μέχρι φανάρια για ποδήλατα και βέβαια τα πιο εξεζητημένα (για μας) ενοικιαζόμενα ποδήλατα με κέρματα όπως τα καροτσάκια στα σούπερ μάρκετ. Το παίρνεις, πας στη δουλειά σου και το αφήνεις σε άλλο πάρκινγκ δικύκλων. Εδώ να επισημάνουμε το σοβαρότατο πρόβλημα των παιδιών που κάνουν delivery φαγητού. Παρότι με τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Τροχαία το τελευταίο διάστημα είδαμε να μπαίνει κάποια τάξη (επιτέλους έμαθαν οι μοτοσυκλετιστές να φοράνε κράνος - 380 ευρώ δεν είναι και λίγα αλλά σίγουρα τίποτα μπροστά στην ανθρώπινη ζωή), τα παιδιά αυτά που κάνουν ένα καθημερινό ράλλυ για ένα μεροκάματο και λίγα πουρμπουάρ, διακινδυνεύουν τη ζωή τους αλλά και τη ζωή των άλλων συμπολιτών, εν ονόματι της γρήγορης εξυπηρέτησης. Όλοι είμαστε μάρτυρες του τρόπου που κινούνται στους δρόμους, στους πεζόδρομους, με ταχύτητες άκρως επικίνδυνες γιά όλους, ανάποδα σε μονόδρομους, χωρίς κράνος και παραβιάζοντας σωρεία κανόνων του ΚΟΚ. Κάτι πρέπει να γίνει και μ΄αυτό το πρόβλημα πριν θρηνήσουμε αθώα θύματα αλλά κυρίως για τη σωματική ακεραιότητα αυτών των ίδιων των παιδιών. Όσον αφορά τα υπόγεια πάρκινγκ όπως της φωτογραφίας, εντάξει, δεν έχουμε (ακόμη) τέτοιες απαιτήσεις, αλλά είναι κρίμα στις δυο πλευρές της πόλης που υπάρχουν ακόμη οικόπεδα τα οποία με ελάχιστη διαμόρφωση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καλαίσθητα υπαίθρια δημοτικά πάρκινγκ και να αποσυμφορήσουν το κέντρο της πόλης (πχ περιοχή ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ και Ραδιοφωνικός Σταθμός), να μένουν αναξιοποίητα και στο τέλος να δούμε και εκεί κανένα πενταόροφο. Το υπόγειο πάρκινγκ πχ που έγινε στο Αγρίνιο, είναι ένα υπέροχο έργο που αποσυμφόρησε και έδωσε σοβαρή κυκλοφοριακή ανάσα στο κέντρο του και όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει βλέπουν το τεράστιο όφελος για τη γείτονα πόλη. Μακάρι τέτοια έργα υποδομής να γίνονται όπου είναι δυνατόν ώστε να διευκολύνεται η καθημερινότητα των πολιτών.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

a re ψarovlaxoi pou thelete na ginete kai olandia ela na vgaleis foto apo to kentro tou agrinio na mathete pos einai oi sixrones polis me 4orofa parkin kato apo platies kai pezodromous olo to kentro giauto sou leo xronia mprosta eseis gia kana panigiri tou aisimiou eiste kai gia athina sta fanaria stin ethniki alios den exei...ekei sto iero ψaroxori

Ανώνυμος είπε...

5.18

ΤΣΟΠΑΝΑΚΟΣ ΗΣΟΥΝΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΕΒΟΣΚΕΣ , ΣΤΟΝ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟ ΡΗΓΑΝΑ.
ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ ΠΟΥ ΠΛΑΚΩΘΗΚΑΝ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ;
ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΜΑΣ...

ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΓΡΑΦΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ , ΟΧΙ TSOPANOGLITS

Ανώνυμος είπε...

και που'σαι τσοπάνη ,

κάνε καμμιά 20αριά χιλιόμετρα τώρα για να πιάσεις Ιόνια Οδό ( μέχρι το Χαλίκι ) και να δεις πολιτισμό και μετά τα ξαναλέμε

Χαχαχαχαχχαχχαχαχχχχχ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

o riganas vlaxoψara opou vriskete to panepistimio agriniou exei pano apo 10000 katikous to misolog tosous den exei...

Ανώνυμος είπε...

παιδιά τη δημοσκόπηση βγάλτε την γιατί όλο το Μεσολόγγι γίνεται ξεφτίλα.
Μπαίνουν οι τεγικοί και προσθέτουν ψήφους (τώρα τελευταία και τα πετροπουλάκια) εύκολα γίνεται σβήνοντας το cookie και κάνοντας refresh και ξαναψηφίζουν. Άρα τα αποτελέσματα είναι μη αντιπροσωπευτικά.
Μη μου πείτε ότι ένα ολόκληρο Μεσολόγγι ξέπεσε στα αρχ....α του τέγα και του πετρόπουλου (εντάξει και το αναγνωστόπουλου και κατσούλη για να μην παραπονιέστε);
Φιλικά
Ο καλπονόθος...

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΠΩΠΩ...ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΒΛΕΠΩ...

ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ Κ ΤΕΤΟΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΝ ΤΝ ΕΧΕΙ...ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ...ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΖΟΥΜΕ 400(ΟΣΑ Κ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ) ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΛΟΙ ΜΑΣ

ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΡΙΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ...ΤΩΡΑ ΤΕΛΑΥΤΑΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΟΛΑ ΤΗΣ...ΑΠΕΚΤΗΣΕ Κ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΝ ΠΟΛΗ Π ΣΥΝΔΕΙΕΙ ΤΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ Τ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ ΑΚΟΜΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ...ΥΠΟΜΟΝΗ!
Σ.Π.-ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανώνυμος είπε...

iero xorio vazeis oti sxolia goustaris tosi einai h magkia sou

abolialocanda@gmail.com είπε...

Όταν σοβαρευτείς και μάθεις να μιλάς και να γράφεις, θα βάζω και τα δικά σου. Αλλιώς κόβεσαι οριστικά. Αρκετά σε ανεχτήκαμε. Τώρα αν νομίζεις ότι μαγκιά λέγεται αυτό που κάνεις εσύ, τράβα αλλού να την πουλήσεις.

Ανώνυμος είπε...

μπραβο στο ΙΕΡΑΠΟΛΙΣ

αν και οι γνωμες ολων πρεπει να ακουγονται , οταν καποιος βριζει συνέχεια ( λογω ηλιθιότητας και αμορφωσιάς )πρέπει να κόβεται οριστικά .

Ο "τσόπάνης" ( έτσι θα αναφέρεται από εδώ και πέρα για να ξέρουμε για ποιόν μιλάμε ) πρέπει να κοβεται όταν χυδαιολογεί .

Αντιθέτως συγχαρητηρια στον φίλο Σ.Π.- ΑΓΡΙΝΙΟ για το ήθος και το γράψιμο του .

Τέτοιους φίλους θέλουμε για να συζητάμε.

Με εκτίμηση
Σ.Α.

Ανώνυμος είπε...

iero xorio to sxolio apantisi gia ta 20xlm den nomizo oti eixe ivris alla ipame kompla katoterotitas...ψarovlaxoi

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣΤΕ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - ΠΑΣ ΜΗ ΑΓΡΙΝΩΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ -.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ, ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΣΑΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΤΑ 4ΟΡΟΦΑ ΠΑΡΚΙΝ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΗ ΛΥΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ .

Ανώνυμος είπε...

11:00 ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ 2-3 ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΩΝ 7 ΟΡΟΦΩΝ ΜΕΓΑΛΑ Κ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΥΚΝΩΣΗ Κ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΩΣ ΜΠΗΚΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ 2 ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 1000 Ι.Χ.ΗΕΡΙΣΙΩΣ)

ΕΠΕΙΔΗ ΔΝ ΖΩ ΣΤΝ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΓΓΙΟΥ
ΔΝ ΞΕΡΩ ΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ Κ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝΕ ΣΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Σ.Π.-ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανώνυμος είπε...

ΒΓΑΛΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ Ο ΤΕΓΑΣ ΠΕΡΝΕΙ 7 ΨΗΦΟΥΣ. ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΟΣΗ ΠΕΡΑΣΗ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕ 75%.