Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη ΣΠΗΛΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ στη NET

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, πρώην ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

κ. ΣΠΗΛΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Στο Ρ/Φ ΣΤΑΘΜΟ 

Δημοσιογράφος: ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


21 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Χθες ο Πρωθυπουργός έδωσε μια συνέντευξη σε ένα αμερικάνικο περιοδικό, σας διαβάζω ένα απόσπασμα για να βάλω στην κουβέντα,  να ξεκινήσουμε με τον κ. Λιβανό ο οποίος είναι κεντρικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού. Καλή σας ημέρα κ. Λιβανέ

Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ:   Καλημέρα σε σας και τους ακροατές σας


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ξεκινήσουμε με ένα απόσπασμα, υπήρξαν λέει ο κ. Παπανδρέου δύο επιλογές, η μια ήταν η στάση πληρωμών και η άλλη ήταν να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών αλλά να ακολουθήσουμε άλλη οδό, επιλέξαμε εμείς όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γνωστό δρόμο που επιλέξαμε, όχι τη στάση πληρωμών, και έχουμε ένα σημαντικό μηχανισμό στήριξης και σε ένα άλλο σημείο αναφέρει ότι κανείς δεν περίμενε την σχεδόν βίαιη αντίδραση των αγορών καθώς περνούσε ο καιρός, αν η αντίδραση των αγορών δεν ήταν τόσο βίαιη σχετικά με το ύψος του ελληνικού χρέους πιστεύω ότι θα είχαμε περισσότερο χρόνο να κάνουμε αυτές τις αλλαγές με λιγότερο οδυνηρό τρόπο, με λιγότερο δραστικά μέτρα. Υπήρχαν δύο δρόμοι, η Νέα Δημοκρατία ποιο δρόμο θα επέλεγε αν ήταν στην κυβέρνηση;

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Νομίζω ότι ο διάλογος αυτός έχει γίνει κατανοητός απ’ όλους τους Έλληνες


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει γίνει κατανοητός πιστεύετε;

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Νομίζω ναι. Θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου εμφανίζει δυο διαφορετικά –αντικρουόμενα- προσωπεία. Όταν βρίσκεται στο εξωτερικό υμνεί την πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών που υποτίθεται ότι ακολουθεί στην Ελλάδα. Όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, με διαφόρους τρόπους, αυτός και η κυβέρνησή του προσπαθούν να απαλύνουν τα τραγικά τα οποία συμβαίνουν στη τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Θεωρούν έτσι, ότι καλύπτουν απλά τα λάθη και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησής του. Πράγματι δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε. Πράγματι δεν άκουσαν αυτά τα οποία τους είχε πει ο κ. Προβόπουλος προεκλογικά και ο κ. Καραμανλής από τα μπαλκόνια στις εκλογές, πράγματι δεν άκουσαν τις συστάσεις του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όταν τους έλεγε «πάρτε τα μέτρα πολύ σύντομα γιατί δεν έχουμε χρόνο». Αποτέλεσμα;
 Φτάσαμε μ’ αυτές τις μεγάλες καθυστερήσεις να μπούμε αναγκαστικά σε μια κυκλική ύφεση με βάση τη λογική του μνημονίου, καθαρά μέσα από την αναποτελεσματικότητα και την αφέλεια –να μου επιτρέψετε- των πράξεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη λογική του καλού και του κακού “αστυνομικού”. Από τη μια είδαμε χθες τον κ. Πάγκαλο να σηκώνει τους τόνους, καθυβρίζοντας και γελοιοποιώντας τους εκπροσώπους της Τρόικας που έχουν έρθει εδώ για να επιτηρήσουν το μνημόνιο. Και από την άλλη ο κ. Παπακωνσταντίνου παίζει τον ρόλο του πειθήνιου οργάνου τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε δηλαδή ότι έχουν μοιράσει τους ρόλους;

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Το γνωστό σενάριο του καλού και του κακού για να μπορούν να καλύπτουν τη κοινή γνώμη που αντιδρά εσωτερικά και ταυτόχρονα να εξυπηρετούν τις δεσμεύσεις, τις σκληρές δεσμεύσεις αυτών των επάλληλων κύκλων ύφεσης που μας φέρνει το μνημόνιο και ο εξωτερικός έλεγχος. Η Ν.Δ. δεν έχει πάρει μια θέση ανεδαφικής άρνησης όπως παίρνουν κάποια άλλα μικρότερα κόμματα. Η Ν.Δ. έχει πει ότι υπάρχει μια συνέχεια στο κράτος, η συνέχεια προφανώς αφορά και στα εκάστοτε λάθη. Δηλαδή, όταν κάποια κυβέρνηση κάνει ένα λάθος η επόμενη οφείλει να το διαχειριστεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι ότι υπάρχει άλλος δρόμος διαχείρισης αυτού του μνημονίου, αφής στιγμής εμπλακήκαμε σ’ αυτήν την ιστορία. Τι λέει η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ; 
 Εμείς προτείνουμε μια αναπτυξιακή διάσταση, έτσι ώστε, διατηρώντας τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ, να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα απ’ αυτούς τους επάλληλους υφεσιακούς κύκλους. Με λίγα λόγια να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους εταίρους -αυτό είναι σαφές στην πρότασή μας- και από εκεί και πέρα να προσπαθήσουμε ταχύτατα –εδώ και τώρα- να δώσουμε αναπτυξιακές ανάσες στην αγορά με συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό νομίζω ότι είναι πρωτοφανές στα ελληνικά δεδομένα. Να υπάρχει, δηλαδή, αντιπολίτευση η οποία να προσφέρει μια κοστολογημένη και δομημένη πρόταση. Θέλω να τονίσω αυτό κ. Τσιούτσια. Δεν είναι απλά μια πρόταση να πάμε σε εκλογές.
 Μακάρι η κυβέρνηση αύριο το πρωί να υλοποιήσει την πρόταση της Ν.Δ. Εμείς γι’ αυτό την καταθέτουμε, αυτός είναι ο ρόλος μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από λίγο μιλήσαμε και με τον κ. Πρωτόπαπα ο οποίος μιλούσε για αναπτυξιακά μέτρα, για κοινωνικά αντίβαρα τα οποία θα ενισχύσουν αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Μακάρι. Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και γι΄αυτό βλέπετε μια αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τους αλλά και στα πλαίσια των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που κατατείνει στην κατεύθυνση της πρότασης Σαμαρά.
Πολλοί Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, σε διάφορες συζητήσεις έχουν ταχθεί ουσιαστικά –χωρίς βεβαίως να λένε ότι είναι τα μέτρα της Ν.Δ. αυτά τα οποία ήθελαν υπέρ της δικής μας λογικής της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα αυτή τη διαδικασία. Απλά σας λέω ότι το μνημόνιο το ίδιο προβλέπει ότι σε 4 χρόνια από σήμερα το ίδιο το χρέος που έχουμε από τα 115% του ΑΕΠ θα φτάσει το 2014 περίπου το 150%. Δηλαδή ναι μεν μπαίνουμε σε μια περίοδο λιτότητας, αλλά αυτή η λιτότητα δεν μας οδηγεί σε φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό, λοιπόν, το οποίο προτείνουμε εμείς είναι να δούμε κατάματα ποια είναι η πραγματικότητα. Τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι επαρκέστατα για την αντιμετώπιση του διαρθρωτικού κομματιού του ελλείμματος, για να γίνουν οι αλλαγές -που πράγματι δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια-. Η εισπρακτική λογική πρέπει να σταματήσει εδώ. Να μην αυξήσουμε άλλο αυτό το οποίο εμείς ονομάζουμε κυκλικό έλλειμμα. Να αξιοποιήσουμε τον πλούτο της Ελλάδας και να παντρέψουμε τις επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές με ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα βγούμε από τη μιζέρια και την αβεβαιότητα της σημερινής κατάστασης.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε αυτό που λέτε τώρα και από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα ερώτημα δεν ξέρω κατά πόσο ανασύρετε λόγω της κατάστασης του κ. Ζορμπά στην εξεταστική επιτροπή, της κατάθεσης του κ. Αγγέλου δεν θα πρέπει να μάθουμε και την αλήθεια, να γυρίσουμε πίσω, τι ακριβώς έχει συμβεί;

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Έχουμε εξαντληθεί σ’ ένα διάλογο εσωτερικό και σε μια διαδικασία αυτοκριτικής πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα. Έχουμε κάνει σ΄αυτή την πορεία προς το Συνέδριο την αυτοκριτική μας και ως ένα βαθμό την αυτοκάθαρσή μας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εξεταστικές επιτροπές, υπάρχει μια συντεταγμένη πολιτεία η οποία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και αν υπάρξουν θέματα τα οποία αφορούν σε πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων, ή πρόσωπα τα οποία είναι σήμερα στην κυβέρνηση αυτοί θα πρέπει να κληθούν να απολογηθούν. Δεν έχουμε εμείς σαν κόμμα καμία αντίρρηση. Βεβαίως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε λογικές πολιτικών διωγμών και κομματικών συμψηφισμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου έκανε εντύπωση η εγγύηση που έδωσε ο κ. Αγγέλου, ήταν υψηλό το ποσό

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Και μένα μου κάνει εντύπωση και θεωρώ ότι είναι πρωτοφανές αυτό το ποσό. Εύχομαι να μην είναι ακριβώς αυτό το οποίο σας έλεγα πριν : πολιτικοί οι λόγοι και σκοπιμότητες!


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από την άλλη πλευρά ο κ. Ζορμπάς στην κατάθεσή του…

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, αυτό το οποίο έχω καταλάβει, διότι δε συμμετέχω σ’ αυτές τις επιτροπές, και δε ξέρω τι ακριβώς διαμείβεται  πίσω από τις κλειστές πόρτες, είναι ότι όλη η στήριξη της ιστορίας αυτής, εννοώ δηλαδή των καταγγελιών κατά της συμμετοχής του πρώην Διευθυντού του πρώην Πρωθυπουργού, αφορά σε μια κατάθεση συγκεκριμένης υπαλλήλου.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι στηρίζεται και εκεί στην κ. Μαντέλη

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Θα πρέπει να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε δημοκρατικά σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολη. Είδαμε τι γίνεται στην πατρίδα μας και στην κοινωνία μας αυτές τις ημέρες. Θα πρέπει η ηγεσία της κοινωνίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεχωρίσει το όραμα από τη σάτιρα, το σοβαρό από το ευτελές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι μεγάλο στοίχημα για τη Ν.Δ. κυρίως στις Περιφέρειες και στους 3 μεγάλους Δήμους, με ανοιχτά ψηφοδέλτια θα πάτε, διότι αν μου πείτε ότι ο κ. Γκιουλέκας στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι θα είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα παρ’ όλα αυτά είναι Βουλευτής της Ν.Δ. Μπορούμε να αλλάξουμε και να πούμε ότι και εγώ είμαι ανεξάρτητος αν είμαι κομματικός δηλαδή καταλαβαίνετε τι ευρύτητα θα έχουν αυτά τα ψηφοδέλτια;

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Σαφώς τα μηνύματα θα έχουν πολιτική χροιά, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο προσπαθούμε εμείς να κάνουμε στη Ν.Δ. είναι να φέρουμε ανανέωση στις ιδέες αλλά και στο στελεχιακό δυναμικό μας. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι είναι μια ευκαιρία οι Δημοτικές Εκλογές να αναδείξουν πρόσωπα τα οποία οι τοπικές κοινωνίες προκρίνουν. Εμείς θα δώσουμε “στηρίξεις” σε ανθρώπους που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, σε ανθρώπους δηλαδή που συμφωνούμε στις βασικές ιδεολογικές μας αρχές. Αν υπάρξουν φωτεινοί ενεργοί πολίτες στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίοι ακόμα και αν δεν ανήκουν στις τάξεις της ευρύτερης παράταξης, κριθούν ότι είναι ικανοί εμείς θα τους υποστηρίξουμε. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης –μιλάμε για τη δεύτερη πόλης της Ελλάδας- ο κ. Γκιουλέκας δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι επί χρόνια πρώτος βουλευτής της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αγωνιστεί και ως Δημοτικός Σύμβουλος ,αν δεν κάνω λάθος, επί σειρά ετών για να λύσει προβλήματα στη Θεσσαλονίκη.
Ξέρει τα θέματα και τον ξέρουν οι Θεσσαλονικείς.
Άρα αυτό το οποίο εξέφρασε, είναι ότι δεν αρνείται την πολιτική του ταυτότητα, αλλά θέλει να απευθυνθεί και να εκφράσει όλους τους Θεσσαλονικείς.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως κρίνεται τις δημοσκοπήσεις που βλέπετε από τους πολίτες και γυρνάνε την πλάτη στα πολιτικά κόμματα, είναι ιδιαίτερα επικριτικοί αυτήν την περίοδο συνολικά στο πολιτικό σύστημα, πιστεύετε ότι αυτό θα εκφραστεί και στις Δημοτικές;

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Έχουν δίκιο οι πολίτες. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι το μνημόνιο και η προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης είναι να περιορίσει περίπου στα 21 δις το έλλειμμά μας φέτος, αν αυτός είναι ο στόχος και γι’ αυτό παίρνονται όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται, να θυμίσω απλά ότι με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε στο 4Ο ΚΠΣ να πάρουμε περίπου το ίδιο ποσό για μια περίοδο 6 ετών. Δηλαδή αυτό το οποίο καλούμαστε σήμερα να δώσουμε ως φορολογούμενοι για να κλείσουμε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού είναι αυτό  πάνω στο οποίο θα στηριζόταν για την ανάπτυξη, η πατρίδα μας τα επόμενα 6 χρόνια. Άρα οι πολίτες λογικά λένε ότι «όλες οι κυβερνήσεις του χθες δημιούργησαν τα προβλήματα τα οποία ερχόμαστε πάλι εμείς να πληρώσουμε».
Άρα είναι λογικό σ’ αυτή τη φάση, και με τις δυσκολίες που διαφαίνονται μπροστά μας, να γυρνάνε την πλάτη τους στα πολιτικά κόμματα. Αυτό το οποίο κάνουν οι πολίτες κατά τη γνώμη μου δεν είναι να γυρνάνε την πλάτη τους στην πολιτική. Γυρνούν την πλάτη τους στα κόμματα του χθές και στις πρακτικές τους. Η απόρριψη των πολιτών στην παλαιοκομματική νοοτροπία είναι πράξη πολιτικής!

Η ΝΔ ακούει αυτή την κραυγή της κοινωνίας για αλλαγή. Αυτό εκφράζει ο Σαμαράς με τον τρόπο που πολιτεύεται. Αλλάζει τα πάντα και προσπαθεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη ενός πλειοψηφικού ρεύματος μέσα στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που θα έλεγα κ. Λιβανέ είναι να αλλάξουν τα κόμματα αλλά και να πέσουν ταυτόχρονα γιατί  μπορεί να αλλάξουν αλλά να μην πέσουν

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Σωστό. Αυτό που ακολουθήσαμε εμείς μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες μετά την εκλογή στην αρχηγία της Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά ήταν να κλείσουμε τα εσωτερικά μας μέτωπα. Σήμερα βγαίνουμε στην κοινωνία. Από από σήμερα κιόλας ο Πρόεδρος της Ν.Δ., θα ξεκινήσει μια περιοδεία από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Αρχικά για να εξηγήσει την εναλλακτική οικονομική του πρόταση. Στη συνέχεια, επιδίωξη μας είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου κυβερνητικού προγράμματος και η επικοινωνία του στην κοινωνία ως αναπτυξιακή και ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση στη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Η συνολική πρόταση ελπίδας της ΝΔ ΘΑ πλαισιωθεί από νέους , άφθαρτους και ικανούς ανθρώπους που θα αποτελέσουν και την πολιτική εμπροσθοφυλακή της νέας ΝΔ. Το στοίχημα όπως είπατε και εσείς είναι να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι πράγματι αλλάξαμε, ότι καταλάβαμε τα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας και ότι ξεκινάμε με νέα ορμή


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω κ. Λιβανέ για την επικοινωνία

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Πολύ καλή σας ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: