Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

''Γαλάζια'' Τουρλίδα


Διαβάζοντας ή ακούγοντας τις δηλώσεις για την ανάπτυξη της πόλης μας και βλέποντας την άνεση με την οποία ο κος δήμαρχος βγήκε και ανακοίνωσε ευθαρσώς την ούτως ή άλλως κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές,  αναρωτιέται κανείς τι θα έπρεπε να γίνει για να αντιληφθεί κάποιος και να ομολογήσει ότι ''τόσο μπόρεσα τόσο έκανα''. Κακό μεν αλλά αποδεκτό. Είτε γιατί δεν είχε τις απαραίτητες  ικανότητες, ή το απαιτούμενο στελεχιακό δυναμικό, ή τους αναγκαίους πόρους, ή την ισχυρή πολιτική βούληση, ...μέχρις εδώ μπόρεσε να προσφέρει. Όταν όμως βλέπεις τις εικόνες που συναντά κανείς πχ στην Τουρλίδα, που εν μέσω καλοκαιριού και φουλ τουριστικής περιόδου είναι στην απόλυτη εγκατάλειψη, πραγματικά απορείς με το κουράγιο που έχουν μερικοί να κάνουν ήδη περιοδείες για κατάρτιση  συνδυασμού επί σκοπώ να αναβαθμίσουν και το νέο διευρυμένο δήμο κατά τα πρότυπα της δικής μας ''αναβάθμισης''.
Πρώτη εικόνα που συναντάς πλησιάζοντας στο τέρμα της οδού Τουρλίδας και στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στη νότια Κλείσοβα, ένας μόνιμος σχεδόν σωρός μπάζων και σκουπιδιών, κατά τραγική ειρωνεία μπροστά στις πινακίδες που ενημερώνουν το κοινό για τον προστατευόμενο υδροβιότοπο, σε κοινή θέα των επισκεπτών. Τα σκουπίδια αυτά πιθανότατα προέρχονται από τους διαμένοντες στην παραλιακή ζώνη μετά τις Αλυκές, οι οποίοι κατά την επιστροφή τους προς την πόλη βολεύονται, φαίνεται, να ξεφορτώσουν στο σημείο εκείνο. Κατά τ' άλλα, ορισμένοι μιλούν για φίλους και προστάτες του περιβάλλοντος.
Η κατάσταση στη παραλία της Τουρλίδας ίδια και χειρότερη:
Τα αποδυτήρια μονίμως χωρίς πόρτες, αφού ο ιθύνων νους που τα επιμελήθηκε, αποφάνθηκε ότι οι καμπίνες αυτές πρέπει να έχουν 1 πόρτα και μάλιστα να ανοίγει προς τα έξω. Αφού τη πρώτη χρονιά αποδείχτηκε  ότι το πράγμα δεν δουλεύει καθότι οι μεντεσέδες δεν άντεξαν από τον αέρα που  κοπάναγε τις πόρτες και έσπασαν, φέτος  ξανατοποθετήθηκαν με ιμάντες(!!)  αντί για μεντεσέδες, αλλά πάλι με το άνοιγμα προς τα έξω. Το αποτέλεσμα βέβαια φαίνεται στη φωτογραφία παραπλεύρως για όσους δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη την ...κυανή μας ακτή. Όλες οι πόρτες σπασμένες και πεταμένες κάτω. Θα σκέφτηκε φυσικά ο φωστήρας ότι άμα ανοίγει η πόρτα προς τα μέσα, πως θα μπει ο άνθρωπος να αλλάξει; Σωστό! Μα καλά, ακόμη και αν δεν έχει πάει κανείς  σε μια παραλία της προκοπής, σε μια πλαζ οργανωμένη, να δει ότι όλα αυτά τα αποδυτήρια, λόγω μικρού μεγέθους και προς αποφυγή αυτών των προβλημάτων,  κατασκευάζονται με 2 πόρτες αλλέ-ρετούρ, ώστε να ανοιγοκλείνουν μέσα-έξω, θέλει τόσο πολύ μυαλό για να καταλάβει πως πρέπει να φτιαχτούν;
Οι κάδοι φυσικά δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη με μεγαλύτερους, ούτε έχουν αυξηθεί αριθμητικά. Το αποτέλεσμα, να είναι μονίμως ξεχειλισμένοι και γεμάτοι γύρω γύρω με τα σκουπίδια που περισσεύουν. Ακόμη και αυτοί που τέλος πάντων έχουν ευαισθητοποιηθεί και δεν παρατάνε τα σκουπίδια τους όπου νά ΄ναι, πάλι κάτω αναγκάζονται να τα αφήσουν ελλείψει χώρου στους κάδους. Φυσικά τα παρατημένα ποτηράκια, μπουκαλάκια, τσιγαρόκουτα, μπαλάκια, σαγιονάρες, ρούχα, χαρτικά πάσης φύσεως, γυαλιά σπασμένα, κλπ μόνιμο αξεσουάρ και ευγενής συνήθεια των νεοελλήνων, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν. Στις ομπρέλες από κάτω, στα παγκάκια, στις άκρες του δρόμου, παντού. Φέτος έγινε μόδα και το νυχτερινό πικ νικ στη Τουρλίδα και η αμμουδιά είναι γεμάτη με αποκαΐδια και σκουπίδια από τους ρομαντικούς, παρά  θιν αλός (by the sea -για τους αγγλόφωνους), ξενύχτηδες.
Οι ελάχιστες και μικρές ομπρέλες σκίασης ουσιαστικά ανύπαρκτες, ακατάλληλες, κακόγουστες και μισοκατεστραμμένες. Καμία συντήρηση, καμία αντικατάσταση, καμία βελτίωση.
Μόνιμο αξεσουάρ  έγιναν και οι φουφούδες για τα καλαμπόκια, που τις παρατάνε επί τόπου ή τις δένουν στις κολώνες φωτισμού για ασφάλεια . Το ωραίο είναι ότι μια εξ αυτών (φωτό) συνοδεύει το βράχο που έβαλαν για ντεκόρ ώστε να ομορφύνει η τεχνητή πλαζ!! Αθάνατη Ελλάς...
Στην ανατολική άκρη της παραλίας, στο σημείο που πέρυσι λειτούργησε -υπό περίεργες συνθήκες- ένα μπαράκι, φέτος υπάρχουν μόνο τα υλικά κατασκευής του σωριασμένα και παρατημένα επί τόπου μετά την αποξήλωσή του. Φυσικά κανείς δεν φαίνεται να είναι αρμόδιος να ενδιαφερθεί. Ούτε ο δήμος, ούτε ο ιδιοκτήτης. Μπορεί να τα παρατάει κανείς όπου θέλει και να μην ευθύνεται για την αποκομιδή τους; Ασφαλώς, γιατί όχι, θα τον ενοχλήσει κανείς;
Φέτος είδαμε να λειτουργεί και μια καντίνα στο μέσον της πλαζ που δουλεύει με γεννήτριες από την απέναντι πλευρά του πάρκινγκ προς τη Κλείσοβα. Δεν ξέρουμε πως δίνονται αυτές οι άδειες, αλλά  το θέαμα αυτό, με την ηχορρύπανση, τη τσίκνα, το καλώδιο στη μέση του δρόμου, τις γεννήτριες ανάμεσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα, τις πολυθρόνες  να έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, δεν νομίζουμε να συνάδει με παραλία που θέλει να λέγεται τουριστική και μάλιστα να  θεωρείται και αδικημένη που δεν πήρε γαλάζια σημαία.
Μέχρι πέρυσι βλέπαμε καμιά φορά και κανέναν αντιδήμαρχο να κάνει το μπάνιο του εκεί. Φέτος χάθηκαν όλοι, δεν βλέπουμε κανέναν να του τα επισημάνουμε και αυτοπροσώπως. Ας ζουν σε εικονική πραγματικότητα.

υγ. η φωτογραφία της πλαζ  πάνω δεξιά με τις ψάθινες ομπρέλες φυσικά και ΔΕΝ είναι από την Τουρλίδα. Από εδώ γύρω κοντά είναι πάντως. Τη βάλαμε έτσι για παρηγοριά... Δεν θέλει σπουδαίες μελέτες και τεράστια κονδύλια για να γίνει όμορφη η φύση. Είναι από μόνη της. Αρκεί να την αφήσουμε όσο πιο ήσυχη γίνεται. Εμείς, με τις βλακώδεις και κιτς παρεμβάσεις μας τη καταστρέφουμε.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτοί είμαστε, αυτό μας ανήκει... Ό,τι υπάρχει στις φωτογραφίες μόνοι μας το δημιουργήσαμε. Ακόμη και αυτός ο γραφικός δημαρχίσκος εικόνα της προσωπικότητας του καθενός από εμάς είναι...
Γιατί να έχουμε απαιτήσεις από τη δημοτική αρχή όταν μόνοι μας πετάμε όπου μας βολεύει τη γόπα του τσιγάρου, το κύπελο του καφέ κλπ; Εμείς δεν εκλέξαμε αυτό το πράγμα για δήμαρχο; Ή μήπως ήταν καλύτεροι οι προηγούμενοι; Άστα φίλε η πόλη μας έχει πάρει την κάτω βόλτα. Δυστυχώς οι μόνοι που θα επικρατήσουν οι είναι οι γύφτοι στο Μεσολόγγι και τα λαμόγια που κάνουν κουμάντο σε κάθε καίριο πόστο.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Αφτό το σκουπιδαριό και η κατάσταση διάλυσης στην παραλία είναι ανοχλητική.
Αυτο βέβαι δε οφείλεται μόνο στη δημοτική αρχή γιατί είμαστε και εμείς σα λαός έτσι. Μπορεί να είναι δίπλα μας ο σκουπιδοντενεκές και εμείς να πετάμε κάτω το χαρτάκι που μας περίσεψε ή ότι άλλο. Το ίδιο κάνουν μερικά καλόπαιδα που παίζουν κούνια με τις πόρτες από τα αποδυτήρια.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι η πρώτη διαμόρφωση της παραλίας έγινε απι αναγνωστόπουλου με πρόγραμμα που εγγρίθηκε του δήμου. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στις περισσότερες παραλίες που πάει τόσος κόσμος, δείτε στο κρυονέρι ή στο λούρο οπότε γιατί εστιάζεται εδώ;
Αρα το περισσότερο ενοχλητικό δεν είανι ίσως η παραλία.....

Ανώνυμος είπε...

panto stis foto den ida kapou mpolakia me fetes opos lete...mia zoh tha ste misoulougkites!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΑΘΛΙΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ 6.38,ΕΣΥ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΒΗΜΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ;

ΑΓΑΠΗΤΕ BLOGGER, ΑΝ ΘΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, ΔΕ ΘΕΩΡΩ Ο,ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑ Τ΄ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ BLOG ΣΟΥ. ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. BLOG ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ. ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΝΟΜΙΖΩ ΣΤΗΝ BLOGΟΣΦΑΙΡΑ.
ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ IP TOY KAI NA MAΘΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΟ ΚΑΛΟΠΑΙΔΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΗΛΙΘΙΟΥΣ.

ΦΙΛΙΚΑ
ΝΙΚΟΣ Γ.

abolialocanda@gmail.com είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΙΚΟ Γ., ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΜΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ. ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΙΣ ''ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ'' ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΑΣΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΚΟΜΗ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ Ή ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ. ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΠΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΕΘΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΙ ΘΗΡΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ.ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΣ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΞΕΣΤΟΣ, ΑΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΣ. ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Να δώσουμε συγχαρητήρια στο Σπανό που ως Αντιδήμαρχος πέτυχε την πλήρη ΑΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ της Τουρλίδας και μετά την ΕΠΙΤΥ-ΧΕσμενη πορεια ως Αντιδήμαρχος μας άφησε χρόνους !!!!

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΑΘΛΙΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ 7:42, ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟ AGRINIONEWS.GR Κ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΤΕ
ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ΓΤ Η ΑΠΟΨΗ Τ ΦΙΛΟΥ ΤΣΟΠΑΝΗ 6:38 ΔΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ
ΑΛΛΑ Κ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΙΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΔΝ ΠΑΤΕ ΠΙΣΩ...

Σ.Π.-ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανώνυμος είπε...

oyst anegefaloi provatarides poy prospatheite na kanete antiperispasmo..koitaxte tin poli sas poy xeiroteri den yparxei stin ellada..agrinio mpeton,gidia ,45 vatmoys kai asximiaaaaaaaa..vre oyst geloioi

Ανώνυμος είπε...

9:54 ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Κ ΑΥΤΑ Π ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΒΑΣΙΜΑ...ΛΗΓΜΕΝΑ ΠΙΝΕΙΣ?

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ...
ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΜΑΣΤΡΑΠΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΜΙΣΟΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ...
ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΩΡΕΕΕΕΕΕ??