Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Φωτοβολταϊκά για επαγγελματίες Αγρότες







Σημαντική ευκαιρία επένδυσης
σε φωτοβολταϊκά Συστήματα Παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας.
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής νέων αιτήσεων.




Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μετά την ενεργοποίηση του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια από τις ασφαλέστερες επενδυτικές δραστηριότητες, που απολαμβάνουν ιδιαίτερα ελκυστικές, σταθερές και προβλέψιμες αποδόσεις, με πολύ περιορισμένη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Πιο συγκεκριμένα η απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξαρτάται από την προβλέψιμη ηλιοφάνεια της περιοχής εγκατάστασής τους, ενώ έχουν πολύ μικρό λειτουργικά κόστος και εξασφαλισμένη τιμή πώλησης για 20 χρόνια. Με το σημερινό κόστος εγκατάστασης και τις σημερινές τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά έχουν σταθερή καθαρή απόδοση της τάξης του 13% το έτος. Οι ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις των φωτοβολταϊκών, οδήγησαν χιλιάδες επενδυτές στην υποβολή αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το 2007, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων τα 2,5 τελευταία έτη.

Από τις 4/6/2010, με την ενεργοποίηση του νέου νόμου, δίνεται ξανά η δυνατότητα για άμεση υποβολή αιτήσεων για φωτοβολταϊκά συστήματα από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες για έργα έως 100KW και για έργα ανεξαρτήτως ισχύος σε κτίρια (βιομηχανικά κτήρια, αποθήκες, ξενοδοχεία, supermarket κλπ).

Για τους υπόλοιπους επενδυτές η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ανοίγει επίσης άμεσα για έργα έως 100KW (αλλά η εξέταση των ανωτέρω αιτήσεων θα ξεκινήσει μετά την 4η Σεπτεμβρίου 2010 με τήρηση της χρονικής σειράς υποβολής τους), ενώ για μεγαλύτερα έργα αναμένεται σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ έως 500KW και σχετική υπουργική απόφαση για έργα άνω των 500KW.

Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνεται ένα προβάδισμα 3 μηνών στους κατ' επάγγελμα αγρότες και σε όσους διαθέτουν κτήρια που μπορούν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά. Η αξιοποίηση της προτεραιότητας αυτής αυξάνει παράλληλα την πιθανότητα έγκρισης του αιτήματος, καθώς αναμένεται ανακοίνωση μέγιστου περιθωρίου ισχύος πέρα από το οποίο δεν θα εγκρίνονται νέα αιτήματα.

Παράλληλα, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων απλουστεύεται καθώς δεν απαιτείται αίτηση στη ΡΑΕ για έργα έως 1.000 KW, ενώ δεν απαιτείται και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για έργα ανεξαρτήτως ισχύος σε κτίρια και για έργα έως 500KW σε οικόπεδα. Η διαδικασία απαιτεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία και προσφορά σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή, η οποία καθίσταται δεσμευτική μετά τη βεβαίωση απαλλαγής από ΕΠΟ από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή.
Οι αγρότες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει για την ώρα να έχουν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Ιδιόκτητη έκταση (μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων για εγκαταστάσεις έως 100kW ή μικρότερη για εγκταστάσεις έως 20kW)

2. Τοπογραφικό σχέδιο του χώρου υπογεγραμμένο από Μηχανικό

3. Αποδεικτικά έγγραφα νομιμοποίησης της κατοχής του χωραφιού

4. Γνωμάτευση από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της εκάστοτε Νομαρχίας για το εάν η έκταση χαρακτηρίζεται ή οχι ως "Γη Υψηλής Παραγωγικότητας" (δεν υπάρχει πρόβλημα έαν είναι γη υψηλής παραγωγικότητας απλά το έγγραφο ζητείται για την καταγραφή των εκτάσεων)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ετοιμάζεται και ημερίδα με ομιλητή τον νέο... αντιδήμαρχο.

Μανώλης

Ανώνυμος είπε...

ΓΟΥΣΤΑΡΩΩΩΩΩ....
ΘΑ ΠΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ "Ε ΜΩΡΕ..."
ΑΧ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ...
ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΑΙΔΙΑ , Ο ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ...
"κι εγω απ' το Μποχωρι ειμαι ειμαι , φταιω όμως?"