Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Άρχισαν οι εργασίες στη Βάλβειο Βιβλιοθήκη

        ΄Αρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης και της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μετά την παραχώρηση του κτηρίου στα ΤΕΙ Μεσολογγίου. Από το πρωί συνεργείο του δήμου καθαρίζει τον αύλειο χώρο και αδειάζει το κτήριο από όσα αντικείμενα είχαν  παραμείνει μετά την μεταφορά των τελευταίων βιβλίων προ διμήνου περίπου.
        Η 10ετής και πλέον εγκατάλειψη του οικήματος μετά την  μεταφορά της Βιβλιοθήκης και των Γενικών Αρχείων που στεγάζονταν  εκεί επί σειρά ετών, επιτάχυνε την αποδόμησή του και κατέστη σπάνιος βιότοπος της εγχώριας πανίδας τρωκτικών, ερπετών  και εντόμων, σε  ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Ο αύλειος αυτός χώρος  και το κτήριο θα έπρεπε να αποτελούν  βιτρίνα προβολής και διαφήμισης  καθότι είναι σε σημείο απ΄ όπου διέρχονται  όλες οι  πομπές των επισήμων εορτών και τελετών της πόλης  ( Βαίων,  ΑηΣυμιού, Επιταφίου, κλπ)  καθώς επίσης και μονόδρομο για τους τουρίστες που ελλιμενίζοναι με τα σκάφη τους στη Μαρίνα. Αντ΄αυτού, λόγω αφενός της εγκατάλειψης  και  του μόνιμου σκουπιδότοπου στη βορειοανατολική γωνία του με τους κάδους να συγκεντρώνουν την πλειονότητα των απορριμμάτων του κέντρου καθώς και σωρούς μπάζων από ανακατασκευές σπιτιών, αλλά δυστυχώς και λόγω της επιτοίχιας γραφιστικής επιμονής των οπαδών παρακείμενης λέσχης φιλάθλων, το εν λόγω κτήριο αποτελεί σημείο ντροπής, δυσφήμισης και εστία μόλυνσης.
     Πέρα από τις όποιες εργασίες αναμόρφωσης γίνουν, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξή του, καθότι σε ταχύτατο χρόνο θα γίνει ξανά υπαίθριος πίνακας ζωγραφικής  και συνθηματογραφίας,  με  επίσημη επίσκεψη  των  αρμοδίων στο εν λόγω club και συνεννόηση σε κλίμα καλής διάθεσης  και προαίρεσης με τους εκεί θαμώνες, ώστε να γίνει κατανοητό, στο μέτρο του δυνατού, ότι δεν χρειάζονται αστυνομικά μέτρα για το αυτονόητο. Παρομοίως πρέπει να βρεθεί και άμεση λύση με το θέμα των κάδων σκουπιδιών, εάν όχι  με απομάκρυνση τους από εκεί,  ίσως με  εκτομή τμήματος του πεζοδρομίου και εν μέρει ένθεση των κάδων  εντός του μαντρότοιχου της αυλής του κτηρίου, ώστε να περιοριστεί, οπτικά έστω, το χάλι στο οποίο βρίσκεται μόνιμα η γωνία αυτή, καθότι η συμμόρφωση των  πολιτών αργεί πολλά πολλά χρόνια ακόμη. Ευχής έργο θα ήταν βεβαίως να μπορούσαν να απομακρυνθούν και οι 2 κολώνες της ΔΕΗ και το κουτί του ΟΤΕ ανάμεσά τους ώστε η ανάπλαση να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά πάλι θα μας πουν κάποιοι  ότι ζητάμε πολλά... Δεν ξέρουμε τι ακριβώς προβλέπει η μελέτη ανάπλασης του κτηρίου, αλλά οι καλοπροαίρετες προτάσεις και  ιδέες νομίζουμε ότι είναι πάντα καλοδεχούμενες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο ΤΕΙ για την πρωτοβουλία του αλλά και στον Αναγνωστόπουλο που πήρε την απόφαση για την παραχώρηση. Πρέπει να είναι ο πρωτος Δήμαρχος που κάνει προσπάθεια νε φέρει το ΤΕΙ μέσα στη πόλη.