Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ούτε τα προσχήματα;

του Γιώργου Λακόπουλου
«Στρατηγέ Πιουριφόι, ιδού ο στρατός σας». «Κύριε Πολ Τόμσεν, ιδού η οικονομία σας». Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο φράσεις μεσολαβούν έξι δεκαετίες. Η πρώτη ακούστηκε από το στόμα πολιτικού της εποχής που δεν ζει πια. Η δεύτερη δεν έχει εκστομιστεί ακόμη, αλλά φαίνεται πως ισχύει. Φροντίζει να μας το δείχνει κάθε τόσο η Τρόικα. Δεν είναι ούτε απλοί δανειστές της χώρας, ούτε τυπικοί σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν ορισμένοι. Και φυσικά δεν είναι απλώς «μικρομεσαίοι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών», χωρίς ειδικά προνόμια και δικαιώματα.
Το αντίθετο από όλα αυτά είναι.Επιτηρητές. Αφεντικά. Παράγοντες με ρόλο Ρωμαίων ανθύπατων, όπως είχε πει κάποτε για έναν αμερικανό πρέσβη ο Απόστολος Κακλαμάνης. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες περί αυτών οι άνθρωποι της Τρόικας φροντίζουν να συμβολίζουν την παρουσία τους ακόμη και με… συνεντεύξεις Τύπου; Την Τρίτη έδωσαν τη δεύτερη- εξ αναβολής μάλιστα. Και με ύφος αδιάλλακτων επιτετραμμένων προέβησαν σε ανακοινώσεις. Λέγεται μάλιστα ότι έχουν συνεργασία ακόμη και με επικοινωνιολόγους για να μεταδίδουν πιο αποτελεσματικά το μήνυμα της παρουσίας τους. Το οποίο αναδεικνύουν κάθε τόσο οι λουδοβίκειες υποδείξεις του Στρος Καν.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός για έναν λαό, να ακούει κάποιους ξένους να του βάζουν κανόνες, από το έδαφός του. Κάποτε πήγε να το κάνει μια συνεργάτιδα του Οτσαλάν και βγήκε στην τηλεόραση ο Μίκης Θεοδωράκης και την έστειλε από εκεί που ήλθε. Τώρα που το κάνουν οι τρεις απεσταλμένοι της Τρόικας κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει. Ούτε να αισθανθεί αυτό που χθες μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης ότι αισθάνονται, Ιρλανδοί πολίτες μόνο και μόνο επειδή θα τους δανείσουν οι Εγγλέζοι: ντροπή. Θιγμένο φιλότιμο.
Ό,τι υποχρεώσεις έχει αναλάβει -καλώς η κακώς- η χώρα στα πλαίσια του Μνημονίου, πρέπει να τις τηρήσει. Έστω και αν ουδείς ρωτήθηκε κανείς ποτέ για το περιεχόμενο του, ούτε καν γνωρίζουμε ακόμη ποιος το διαπραγματεύθηκε και με ποιον από την ώρα που υπεγράφη επισήμως πρέπει να τηρηθεί. Αλλά για την πορεία υλοποίησης και την ενημέρωση επ αυτού, υπεύθυνη είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Τι έχουμε κάνει στα πλαίσια του Μνημονίου και τι όχι, δικαιούται να μας το παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Από πού κι ως που αναλαμβάνει αυτό το ρόλο η Τρόικα; Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάμε πλέον; Εκτός αν η θηλιά που πέρασε στο λαιμό της η κυβέρνηση είναι πιο σφιχτή από όσο νομίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: