Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

50 χρόνια από τη θεμελίωση του Δικαστικού Μεγάρου


ΠΡΙΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ «ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ»
(ΠΡΟΣΩΠΑ ΧΑΜΕΝΑ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ)   ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ   1961
 Πριν μισό αιώνα θεμελιώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Μεσολογγίου από όπου και η φωτογραφία.
 Υποτίθεται ότι πραγμάτωνε την ιδέα της δικαιοσύνης.
Το οικόπεδο ήταν δωρεά του εφοπλιστή Ευγενίδη για να γίνει το «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ». 
Τα πρώτα θεμέλια έγιναν το 1939 από τον ίδιο τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. 
Είχε διατεθεί κονδύλι σεβαστό για την ανέγερσή του. Λόγω όμως του πολέμου και του πληθωρισμού χάθηκε.
Όλοι οι εικονιζόμενοι προπολεμικοί και κατοχικοί δικηγόροι δεν υπάρχουν πλέον. Επιζούν μόνο οι υπογράφοντες, νεαροί τότε, «θεμιστοπόλοι».  Στην φωτογραφία υπάρχουν σε μια «περίεργη σύζευξη» και οι δικαστές της εποχής εκείνης.
Ανάμεσα σ’ αυτούς,  έγκριτοι δικηγόροι οι περισσότεροι και μερικοί ποινικολόγοι με ωραίες ποινικές φωνές για την εποχή τους. Tο στυλ εκείνο του άκρατου Βερμπαλισμού είναι ξεπερασμένο πλέον. Ηχούσε εναύλως στο ακροατήριο και έτερπε. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου σε σύγκριση με γειτονικούς Δικηγορικούς Συλλόγους και γενικώς αυτή η γενιά των δικηγόρων Μεσολογγίου ήταν σαφώς ανώτερη,  έστω και αν μερικοί ήσαν «γοητευτικά μετριότητες»…!
Εικονίζονται αριστερά κάτω: Θεόδωρος Νίνης, Γρηγόριος Σταυρόπουλος.
Δεξιά κάτω: Χρήστος Κανέλος, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Φώτης Μπερσίμης, δεξιά του ο Κορνήλιος Αλβανόπουλος, εργολάβος και μηχανικός του μεγάρου.
Πρώτη σειρά στο σκαλοπάτι: Ηλίας Νικολινάκος, Βασίλειος Καρνέζης (Πρωτοδίκες),  Σπυρίδων Δρομάζος (Πρόεδρος Πρωτοδικών),  Γεώργιος Παπαβασιλείου (Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών).
Δεύτερη σειρά στο Σκαλοπάτι: Θεόδωρος Παππάς, Βασίλειος Παπαθέου, Κ. Τσοκάνης (Γραμματέας Πλημμελειοδικών), Νικόλαος Κουφός, Αντώνιος Κοτίνης, Τάκης Σούφρας, Μιχάλης Κοτίνης, Αθανάσιος Μπεργούνης και Τάκης Πούλος.
Από το δικαστικό μέγαρο αυτό για άλλους μεν εξεπέμπετο ο «νοητός Ήλιος της δικαιοσύνης», όπως λέει ο Οδυσσέας Ελύτης και επραγματούτο η ιδέα της δικαιοσύνης, για άλλους δε ήτο η «κοιλάδα των δακρύων».
Οι επιζήσαντες
Μιχάλης Κοτίνης, Θ. Παππάς

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα μήνα μετά τα πρώτα κρούσματα της νέας γρίπης και αφού χάθηκαν 34 άνθρωποι και πάνω από 100 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ήρθε η πρώτη αντίδραση από το Κράτος του ΠΑΣΟΚ και τους τουρίστες υπουργούς του που πριν 2 χρόνια είχαν βγει στα κεραμίδια και απαιτούσαν από την Κυβέρνηση Καραμανλή να ανακαλύψει το εμβόλιο και να εμβολιάσει όλους του Έλληνες 5-6 φορές.

Η γνωστή τουρίστρια Αννούλα (Αμερική, Λονδίνο κ.λπ) μόλις σήμερα έβγαλε εγκύκλιο για τα σχολεία μιας και τις προηγούμενες εβδομάδες είχε να κάνει σημαντικότερα πράγματα όπως να επισκευφθεί το μουσουλμανικό τζαμί στο Λονδίνο... σιγά μην καθόταν να ασχοληθεί με τους βλάκες μαθητές των δημοσίων σχολείων... αφού αυτούς τους θεωρεί ούτως ή άλλως αναλώσιμους.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά πιστέυει κανείς οτι εφαρμόζεται το πολίτευμα της Δημοκρατίας οπουδήποτε στον κόσμο?
Η Δημοκρατία πέθανε όταν ανακαλύφθηκε η ψυχολογία της Μάζας. Ο πολίτης μετατράπηκε από δημοκρατικός πολίτης σε απλός πολίτης όταν εμείς οι ίδιοι αποποιηθήκαμε του αξιώματος για να κυνηγήσουμε περισσότερο χρήμα. Αυτό είναι δημοκρατία? να μαζευόμαστε όλοι μαζί στη χάσει και στη φέξει και να παίζουμε το α-μπε-μπα-μπλομ? Η δημοκρατία πεθαίνει όταν κλείνουμε τα μάτια της λογικής και ανάβουμε την τηλεόραση. Είναι επιστημονικά εξακριβωμένο ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε οι πιο επιρρεπείς στην επίδραση της τηλεόρασης. Μας βολεύει να σκέφτεται κάποιος άλλος για εμάς. Ισως γι' αυτό και το περίφημο Ελληνικό Δαιμόνιο μας οδήγησε στο Ελληνικό Μνημόνιο, ακόμα και το χρέος μας αφήνουμε να το διαχειριστούν άλλοι.
Τώρα όμως που η τηλεόραση προστάζει να χαθούμε ήσυχα μέσα στο σκοτάδι.
Εμείς θα το κάνουμε..? Θα χάσουμε την ευκαιρία να φανούμε επιτέλους αντάξιοι της Ιστορίας μας στις νέες Θερμοπύλες?

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες οι φωτό αλλά πριν από λίγο το Εφετείο...χάθηκε.
Ας δούμε τώρα ποια θα είναι η αντίδραση της πόλης;
Γιατί ώς σήμερα κάναμε ότι μας έλεγε ο Σώκος. Επιτέλους αντισταθείτε.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ///ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανώνυμος είπε...

MΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝΕ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.-
ΚΑΙ ΚΑΝΗΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΠΚΑΤΣΟΥ

Ανώνυμος είπε...

KALO TO MNIMOSINO... ANTE GEIA EFETEIO...

Ανώνυμος είπε...

αυτος ο φαταουλας που λεγεται αγρινιο καποια στιγμη θα πρεπει να καταλαβει οτι ποτε δεν θα καταφερει να γινει πρωτευουσα...ΠΟΤΕ!!!!!!!!

[αιτωλια]

Ανώνυμος είπε...

POLY WRAIA FWTOGRAFIA PRAGMATIKA.
TWRA POY EFYGE KAI TO EFETEIO, ANTE NA KLEISOYN KAI TA T.E.I. (BGALTE KAI MIA ANAMNHSTIKH MPROSTA STO KTIRIO TWN T.E.I.) NA ENSOMATWTHOYME ME THN ......"SYMPRWTEYOYSA" NA TELEIWNEI TO PARAMYTHI.

Ανώνυμος είπε...

Aπο φωτογραφιες κα鴨 λευκωματα'' παμε καλα Ειναι τυχαιο που οι Αγρινιωτες μας μπηκαν μπροστα? Δεν νομιζω.