Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Πολιτικός πολιτισμός με το μυαλό στο 2ο γύρο


     Ικανοποιημένοι αν μη τι άλλο πιστεύουμε ότι πρέπει να έμειναν όσοι παρακολούθησαν την χτεσινοβραδινή αντιπαράθεση στο ΑΧΕΛΩΟΣ TV, των 5 από τους  6 υποψηφίων δημάρχων, καθότι ο Β. Μπρούμας δεν παρέστη, αλλά   έκανε μόνο ολιγόλεπτη τηλεφωνική παρέμβαση, εστιάζοντας ξανά στο προσφιλές του θέμα, αυτό της αντιπαράθεσης με το Αγρίνιο.
       Η ικανοποίηση  πηγάζει από το γεγονός ότι οι συνομιλητές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και η εκπομπή κυμάνθηκε σε πολύ καλό επίπεδο. Υπήρχαν συνεχείς αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και συγκαλυμμένες επικροτήσεις του έργου των  διατελεσάντων δημάρχων, καθώς και προσεχτικές επιβραβεύσεις των θέσεων εκατέρωθεν, στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης. Φυσικά πέρα από την καλή εικόνα που επεδίωκαν να δώσουν οι υποψήφιοι, το μυαλό όλων - ή οπωσδήποτε των 4 από τους 5-  ήταν οι συμμαχίες του 2ου γύρου. Μπορεί να μην προσδοκούν την άμεση και εμφανή στήριξη από τους συνυποψηφίους αντιπάλους τους, αλλά η επιδίωξη κατευθύνεται  κυρίως στους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν την εκπομπή και τα σχόλια του τοπικού τύπου που θα ακολουθήσουν  τις επόμενες μέρες. Το κλίμα ζεστάθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν οι καλεσμένοι  άρχισαν να παραθέτουν  οικονομικά στοιχεία και να προβαίνουν  σε  απευθείας  επιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις σε πολλά φλέγοντα ζητήματα και το ερώτημα είναι, αφού όλοι συμφωνούν στα αυτονόητα  γιατί τελικά δεν υλοποιούνται;
     Εξαίρεση αποτέλεσε ο Θ. Μαργαρίτης ο οποίος τους κράτησε όλους σε απόσταση και τους αντιμετώπισε ως  εξ ίσου  υπεύθυνους υποστηρίζοντας ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και συλλογιστικής. Τόνισε ιδιαίτερα την απαξίωση που έχει υποστεί ο πρωτογενής τομέας της περιοχής μας, όπου τα  άφθονα προϊόντα που παράγονται δεν φτάνουν στον καταναλωτή σε τιμές που  και να είναι προσιτές αλλά και να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των παραγωγών.
     Ο  Γ. Αναγνωστόπουλος επανέλαβε στην ουσία την πρόσφατη  ομιλία του στο Τρικούπειο κάνοντας απολογισμό του έργου του και παραθέτοντας σειρά από χρηματικά  ποσά που δαπανήθηκαν σε διάφορες υποχρεώσεις του δήμου, γεγονός που μάλλον κούρασε. ‘Έψαχνε συνεχώς την ευκαιρία να κάνει ευθείες επιθέσεις ειδικά στον Π. Κατσούλη, τονίζοντας την δική του πασοκική καταγωγή και  ιδεολογική  συνέπεια και  στηλιτεύοντας τον αντίπαλό του ως νεοσύλλεκτο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και απειλητικό στις θέσεις του. Επανέλαβε κατ΄ επανάληψη ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη θητεία του ως δήμαρχος, για το έργο που  αφήνει αλλά και ως γιατρός του ΕΣΥ.   Κάποιες στιγμές φαινόταν να είναι έτοιμος να ανάψουν τα αίματα, αλλά την τελευταία στιγμή έδειχνε την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση χάρη και στην ήπια στάση των υπολοίπων.
      Ο  Γ. Πρεβεζάνος φρόντισε να υπενθυμίσει  τις καλές στιγμές της θητείας του και  να επισημάνει ότι δέχτηκε πόλεμο και συκοφαντήθηκε αδίκως επί της θητείας του. Έκανε αναφορά σε ζητήματα που  διαχειρίστηκε ως δήμαρχος και  ως σύμβουλος στην Περιφέρεια. Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία με την οποία η ΝΔ κατέληξε στην επιλογή του για το χρίσμα. Προέβη σε επιδερμική  αντιπαράθεση με το Γ. Αναγνωστόπουλο απλώς για να υπερασπιστεί τη δική του θητεία και  αποφεύγοντας προσεκτικά να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα.
     Ο  Π. Κατσούλης  απάντησε   ότι  λειτούργησε όπως γνωρίζουμε στην ανάληψη πρωτοβουλίας για κάθοδο στις εκλογές, θέλοντας  να καλύψει το κενό που παρουσιάστηκε  στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο μετά την παραίτηση Ψαράκη. Έκανε αξιόλογες και ενδιαφέρουσες προτάσεις  για την επέκταση της πόλης και την προοπτική του νέου δήμου βασισμένη σε άλλο μοντέλο  ανάπτυξης. Ήταν καλά προετοιμασμένος απαντώντας επιγραμματικά  και συγκεκριμένα στα ερωτήματα που έθεσε ο συντονιστής. Τόνισε δε τα έργα που δρομολογήθηκαν επί θητείας του στην αντινομαρχία όπως η ανάπλαση του Χρυσογελέικου, του ΑηΣυμιού, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις κλπ.
     Ο Ν. Μουρκούσης κράτησε προσεκτικά τις  αποστάσεις, αποφεύγοντας να έρθει σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε,  θέτοντας καίρια ζητήματα και τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη προώθησης εκκρεμοτήτων όπως η Ακαδημία Ελευθερίας, το Αρχαιολογικό μουσείο και η Μαρίνα, τονίζοντας τα  πρακτικά  καθημερινά προβλήματα που αντιστρατεύονται την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Αξιόλογες οι ιδέες του για άλλου τύπου διαχείριση και προώθηση των παραγομένων προϊόντων μας, με τρόπο ώστε να αποχτούν  πολλαπλάσια υπεραξία.
Εκείνο που έμεινε φυσικά από τη συζήτηση ήταν  η είδηση από τον Π. Κατσούλη και επιβεβαίωση από τον Γ. Αναγνωστόπουλο ότι επίκειται ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών, και η δέσμευσή τους ότι θα σταθούν αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
     Μοναδική παραφωνία η επίφαση οικειότητας εκ μέρους του συντονιστή κ. Μάκκα προς τον  Γ. Αναγνωστόπουλο με επαναλαμβανόμενες ατυχείς προσφωνήσεις του τύπου  ’έλα ρε Δήμαρχε λέγε τώρα’’ ,  παρότι ο συνομιλητής του κράταγε προσεκτικά τους τύπους  και το πρωτόκολλο, μιλώντας του στον πληθυντικό και προσφωνώντας τον ‘’κύριε....’’. Αυτός ο ιδιότυπος λαϊκισμός της σχολής Κακαουνάκη και εσχάτως Καμπουράκη καλό θα ήταν να εκλείψει δια παντός. Οι οικειότητες αυτές σε ιδιωτικό περιβάλον και σε  τετ α τετ  συναντήσεις. Όχι σε δημόσια εκπομπή. 

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

διασώθηκε ο Μπρούμας μες τη "πολιτική τρέλλα του". Δεν το πιστεύω ότι μπορεί να γίνεται τηλεοπτική συζήτηση για τον Δήμο εκτός Δήμου. Αν αυτό δεν είναι παραδοχή της υπεροχής του Αγρινίου στα π ά ν τ α , τότε τι είναι;

Ανώνυμος είπε...

re iera POLIS LATHOS KANEIS O ANAGNOSTOPOULOS PROTEINE KAI SYMFVNISE ME THN IDIOTIKOPOIHSH TON ALLIKON. ALLH EKPOMPH EBLEPE

Ανώνυμος είπε...

Πάντως για όσους πραγματικά παρακολούθησαν την εκπομπή τις εντυπώσεις κέρδισαν ανέλπιστα οι Αναγνωστόπουλος και Πρεβεζάνος. Ο Μουρκούσης είχε το γνωστό υπεροπτικό στυλ ενώ ο Κατσούλης είναι αντιτηλεοπτικός. Ωραία την είπε ο Πρεβεζάνος στον Μουρκούση αν ήθελε ας καθόνταν να σηκώσει το επίπεδο του Δημ. Συμβ. αλλά ωραία και ο Αναγνωστόπουλος τόνισε την πλήρη απουσία του Κατσούλη από τους αγώνες της πόλης.
Ίδωμεν ....

Ανώνυμος είπε...

12:32 συμφωνώ εν μέρει. Ο Πρεβεζάνος ήταν σοβαρός και περίεργα συνοπτικός, ο Αναγνωστόπουλος όμως έλεγε μπούρδες και τον έβαλαν στη θέση του ο Πρεβεζάνος και ο Κατσούλης. Ο Κατσούλης ήταν πολύ σφιγμένος και αγέλαστος

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΝΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ?
ΕΝΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΦΤΥΛΙΣΑΜΕ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
ΕΝΑΝ ΡΑΔΙΟΦ. ΣΤΑΘΜΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.
ΕΔΩ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΞΕΚΑΡΦΩΝΟΥΜΕ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΗΝ ΟΡΙΖΟΥΜΕ.
ΜΗΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΚΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΛΑ , ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΜΠΟΤΕΡΝΟΥΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ...
Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

απο χθες αναρωτιεμαι αν η σημασια της λεξης διαφανεια εξακολουθει να ειναι η ιδια με αυτη που γνωριζουμε

Ανώνυμος είπε...

Τα λαμόγια που είχαν οραματιστεί δημιουργικότητα για τη πόλη τώρα έκαναν αλλαγή πορείας και πάνε με αυτόν που έχει αλλάξει εκατό φορές παντελόνια και τελικά του φόρεσε τη φούστα ο τέως ισχυρός του Νομού.
Ρε τι νομίζετε ότι είμαστε κορόιδα!!!
Παρακάτω....

Ανώνυμος είπε...

11:31 μήπως είσαι απ' αυτούς τους λίγους ήρωες που παρέμειναν στο άρμα του Γιάννου και ανέχονται να τους διοικεί η Βασιλεία και ο Πίπης;;; Μιλάνε όλοι αδερφέ μου, μιλάνε και οι κώλοι. Κάντε τουλάχιστον τουμπεκί ψιλοκομμένο και αφήστε τις παπαριές περί Σώκου. Τουλάχιστον αυτός δεν είναι ο περίφημος γραμματέας που πήρε τις δουλίτσες με τα αλουμίνια και τα κάγκελα στα σχολεία......... Κατάλαβες τώρα;;;

Ανώνυμος είπε...

5.30 εσύ που τα ξέρεις όλα για πες και σ'εμας να μάθουμε γιατί εμείς λέμε παπαριές που όμως είναι καλύτερες από τις μακ@κίες.

Ανώνυμος είπε...

με τη δικη σου λογικη Μητσοτακης Λιβανος Παγκαλος Δαμανακη κ.α επρεπε να εχουν ακυρωθει προ πολλου. Αλλα οπως βλεπεις οι περισσοτεροι ζουν και βασιλευουν και επι πλεον τους ανεχεσαι να σε κυβερνουν.