Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Φανού review, κατόπιν παραγγελίας


                                         ΣΚΩΠΤΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ
Τα  «ΣΚΩΠΤΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ», είναι μία συλλογή όπου συγκεντρώθηκαν έμμετρα πονήματα που γράφτηκαν κατά το διάστημα 1993 – 2010 και τα οποία, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, είχαν  αναρτηθεί στο διαδίκτυο ή είχαν δημοσιευτεί στον "ΔΙΑΥΛΟ" (Μεσολόγγι), ενώ κάποια από αυτά είναι ανέκδοτα, πλην ενός - το «Κύρους Κατάβασις» - που είχε κυκλοφορήσει σε αυτόνομο φυλλάδιο το 2005. Εννοείται ότι δεν περιλαμβάνονται κομμάτια των συλλογών «ΣΑΛΤΣΙΝΙΑΣ» (2004) και «ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ» (2009}.
Η συλλογή χωρίζεται σε δύο μέρη: τα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΣΚΩΠΤΙΚΑ» και τους «ΣΚΩΠΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΜΟΥΣ». Το πρώτο, προφανούς θεματολογίας, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής - τα δύο τρίτα περίπου - και περιλαμβάνει κείμενα από το 1999 έως το 2010, χωρίζεται δε σε εννιά θεματικές ενότητες.Το δεύτερο, οι «ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΜΟΙ», είναι πολιτικού περιεχομένου και περιλαμβάνει κείμενα της περιόδου 1993 – 2010, ενταγμένα σε δύο ενότητες, του ...εξωτερικού (Ο Κύκλος Των Βλαμμένων Πλανηταρχών) και του εσωτερικού (Ο Κύκλος Των Ακραιφνών Κνωδάλων). Από τα μέρη αυτά, το μεν πρώτο τείνει, ελαφρώς, προς την «ΣΑΛΤΣΙΝΙΑΔΑ» (2004), το δε δεύτερο, βαρέως, προς τα «ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ» (2009), χωρίς εν τούτοις να συναντώνται.
Για όσους αρέσκονται στους αριθμούς, αναφέρουμε ότι το έμμετρο σκέλος του πονήματος αποτελείται από 2.070 τετράστιχα (στην ουσία δεκαπεντασύλλαβοι με μορφή τετράστιχου), εκ των οποίων τα 1.441 απαρτίζουν τα «Μεσολογγίτικα» και τα υπόλοιπα 629 τους «Ανασκολοπισμούς». Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη υπάρχουν και 469 ερμηνευτικές υποσημειώσεις, που ενίοτε παίρνουν και τη μορφή σχολίου. Σελίδες 400, διαστάσεις 23 Χ 15 εκατ., εξώφυλλο μαλακό, έγχρωμο. Η ιδιαιτερότητα της έκδοσης συνίσταται στο γεγονός ότι το βιβλίο δεν πωλείται στα βιβλιοπωλεία, ούτεδιατίθεται από τον ίδιο τον "δράστη" του. Αποστέλλεται μόνον κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας, στην εταιρεία εκτύπωσης Blurb, California), στην σύνδεση (link):  http://www.blurb.com/books/1769006
  • Στη σελίδα αυτή μπορεί κανείς να κάνει επισκόπηση του περιεχομένου και παραγγελία.
  • Τιμή αντιτύπου : 13, 55 - 17,55 € που αντιπροσωπεύει το κόστος εκτύπωσης & αποστολής (και ΜΟΝΟ).
  • Ανάλυση κόστους: [10,95 € (κόστος εκτύπωσης) + 0,6225 € (ΦΠΑ) + 6 € (κατ’ οίκον αποστολή)] .
  • Σημείωση: Η παράδοση γίνεται σε 10 περίπου μέρες από την ημερομηνία της παραγγελίας. Οικονομικότερο μέγεθος παραγγελίας είναι τα 3 αντίτυπα (κόστος 13,55 € / αντίτυπο) γιατί τα έξοδα απόστολής 1 – 3 αντιτύπων είναι ενιαία, ήτοι 6 € (flat rate). Δηλ. εάν κανείς επιθυμεί  π.χ. 4 αντίτυπα, καλύτερα είναι να κάνει δύο παραγγελίες, 3+1, γιατί με μία εφάπαξ παραγγελία μεγαλύτερη των τριών βιβλίων το κόστος αποστολής ανεβαίνει υπερβολικά.
Η συγκέντρωση του υλικού, μιας περίπου εικοσαετίας και η διευθέτησή του σε ένα τόμο, έγινε με  σκοπό  την "ικανοποίηση" της ενδεχόμενης επιθυμίας των φίλων εκείνων που θα επιθυμούσαν να τα έχουν στην ...φανοθήκη τους. Για το λόγο αυτό δεν έγινε "κανονική" έκδοση, το κόστος της οποίας, λόγω μεγέθους (400 σελίδας) θα ήταν δύσκολο να αναληφθεί από κάποιον. Έτσι, αφού πλέον η τεχνολογία το επιτρέπει, είναι δυνατή η εκτύπωση του βιβλίου (του συγκεκριμένου ή όποιου άλλου) ανά παραγγελία (on demand), ανεξαρτήτως αν πρόκειται για πέντε, δέκα, Χ  βιβλία ή για ένα, κάθε φορά! Αυτό, βέβαια, ανεβάζει το κόστος, χωρίς εν τούτοις να το κάνει απρόσιτο, απαλάσσει όμως κάποιον από την μονομερή ανάληψη του υψηλού κόστους μιας "κλασσικής" έκδοδης (τών 500, 1.000 ή παρά πάνω αντιτύπων),  όταν δεν διαφαίνεται πιθανή η ύπαρξη μιας τέτοιας ζήτησης, ιδίως όταν πρόκειται για βιβλία που απευθύνονται σε ένα ειδικό κοινό. Για τη συγκεκριμένη έκδοση, κρίνοντας από το αντίτυπο που παρήγγειλα για λογαριασμό μου, μπορώ να βεβαιώσω ότι η ποιότητα εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ, καθώς και η συνέπεια στις ημερομηνίες παράδοσης από την εν λόγω εταιρεία ( Blurb BookSmart, California, http://www.blurb.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια: