Μαρίδα, αθερίνα και γόπα υπερβολικά μικρού μεγέθους πωλούνται και σερβίρονται ελεύθερα στην Ελλάδα
«Η πρακτική που έχουμε στην Ελλάδα να αλιεύουμε τον περίφημο γόνο πρέπει να τελειώνει. Δεν είναι δυνατόν σε όλα τα νησιά μας, το καλοκαίρι, να σερβίρουμε στα εστιατόρια είδη που αλιεύονται παράνομα» τόνισε την Παρασκευή η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τον Μεσογειακό Κανονισμό Αλιείας.
«Στην Ελλάδα συνεχίζει η μη εφαρμογή του Κανονισμού. Είχαμε τρία χρόνια για να προχωρήσουμε σε μεταβατικές διατάξεις. Η τριετής περίοδος έληξε τον 1η Ιούνιο» επισήμανε η κ. Δαμανάκη, μιλώντας σε συνέδριο για την βιοποικιλότητα, το οποίο πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε η οργάνωση Δίκτυο Μεσόγειος SOS.
Ο Μεσογειακός Κανονισμός προβλέπει μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας, μεταξύ των οποίων: η επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων, το ελάχιστο μέγεθος των αλιευμάτων, οι ηλικίες και οι περίοδοι αναπαραγωγής και η συντόμευση της αλιευτικής περιόδου.
Το ψάρεμα γόνου, δηλαδή νεογέννητων ψαριών (κυρίως αθερίνας, μαρίδας και γόπας) απαγορεύονται για να προστατευθούν οι πληθυσμοί.
Η Ευρωπαία επίτροπος υπογράμμισε ότι ο Κανονισμός προβλέπει ότι οι βενζινότρατες δεν μπορούν να ψαρεύουν σε βάθη κάτω των 50 μέτρων και σε απόσταση μικρότερη των 3 ναυτικών μιλίων από την ακτή, ενώ για το ψάρεμα με μηχανότρατες το αντίστοιχο όριο είναι το ενάμισι ναυτικό μίλι.
«Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και Ιταλία, οι οποίες όμως συμμορφώθηκαν. Ως Ελληνίδα Επίτροπος, δεν έχω καμία δυνατότητα να κάνω εξαιρέσεις για τη δική μου χώρα. Από την αρχή της θητείας μου έχω πολύ καθαρά εξηγήσει στους Έλληνες αλιείς και τις ενώσεις τους που χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, έλαβαν κατά καιρούς αντίθετα μηνύματα και διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία» επισήμανε η κ. Δαμανάκη.
Πρόσθεσε πάντως ότι ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Διαμαντίδης με έχει διαβεβαιώσει πως θα εφαρμόσει τον Κανονισμό, όπως άλλωστε και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει σχετικές οδηγίες»
«Το διακύβευμα είναι μείζον και η ανάληψη αυτών των δράσεων είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε ως συνδιαχειριστές αυτού του πλανήτη με τις επερχόμενες γενιές» είπε η Επίτροπος.
(Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου