Είναι κάτι που μπορεί να έχει περάσει από το μυαλό σας. Όπως δυσκολευόμαστε πια να κάνουμε αριθμητικές πράξεις στο χαρτί, ας όψεται το κομπιουτεράκι, κάτι αντίστοιχο γίνεται και με το GPS.
Σύμφωνα με έρευνα του McGill University, ο τρόπος με τον οποίο πλοηγούμε εαυτούς σχετίζεται άμεσα με το πόσο καλά δουλεύει ο εγκέφαλός μας και μάλιστα εκείνο το κομμάτι που σχετίζεται με τη μνήμη, δηλαδή ο ιππόκαμπος.
Και τι σχέση έχει το GPS; Κάθε φορά που προσπαθούμε να φτάσουμε κάπου, το μυαλό μας δημιουργεί εικονικούς χάρτες, με σημεία αναφοράς (κάποιο περίεργο κτίριο, μια διασταύρωση). Από την άλλη όταν απλώς χρησιμοποιούμε το GPS το μυαλό μας ακολουθεί εντολές άρα παραμένει αγύμναστο.
Ουσιαστικά χάνει σιγά σιγά την ικανότητά του να «δημιουργεί» τις προϋποθέσεις για να μη χανόμαστε.
Όπως απεικονίστηκε σε τομογραφίες, όσοι πράγματι προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο. Εάν όμως βασίζεστε μόνο στο GPS, τότε το συγκεκριμένο τμήμα ατροφεί και οδηγεί στην πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος είναι το εγκεφαλικό τμήμα που πλήττεται πρώτο από αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές του McGill επιμένουν ότι όσοι γυμνάζουν τη χωρική μνήμη τους, ουσιαστικά αυξάνουν τη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο και εμμέσως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής στα γηρατειά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου