Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Πρόβλημα με την εκλογή του Π. Κατσούλη;



Δεκάδες νέοι δήμαρχοι απειλούνται με πρόστιμα
Παραβίασαν τους κανόνες διαφάνειας των εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας τους
Του Κωνσταντίνου Ζούλα 
Τσουχτερά πρόστιμα απειλούν τις επόμενες ημέρες δεκάδες νεοεκλεγέντες δημάρχους, ενώ οκτώ εξ αυτών αντιμετωπίζουν ίσως και το ενδεχόμενο της έκπτωσης από το αξίωμά τους! Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τον νέο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών περί πλήρους διαφάνειας των εξόδων και εσόδων τους κατά την προεκλογική περίοδο τον οποίο με προκλητικότατο τρόπο παραβίασαν -και εξακολουθούν να παραβιάζουν- ουκ ολίγοι δήμαρχοι και ακόμη περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ανά τη χώρα.
΄Οπως είναι γνωστό, με τον νέο νόμο 3870/2010 τον οποίο μετά βαΐων και κλάδων παρουσίασε ο κ. Γιαννης Ραγκούσης, όλοι οι μετέχοντες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές όφειλαν (ήδη από την προεκλογική περίοδο) να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών επακριβώς τις δαπάνες των συνδυασμών τους, όπως επίσης και την προέλευση των κονδυλίων που χρησιμοποίησαν για την καμπάνια τους. Και τούτο προκειμένου για πρώτη φορά οι πολίτες να μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν τα ποσά που δαπανούν οι διεκδικούντες την ψήφο τους και να τους «ελέγχουν». Είναι λοιπόν εντυπωσιακό ότι ακόμη και σήμερα αν επισκεφθεί κάποιος την ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του υπουργείου (http://ekloges.ypes.gr/diafaneia/index.html#expenses) θα διαπιστώσει ότι δεκάδες νεοεκλεγέντες δήμαρχοι εμφανίζουν ελάχιστα ή και μηδενικά έξοδα (!) παραβιάζοντας με προκλητικό τρόπο τον νόμο και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών που τους ψήφισαν.
Το εντυπωσιακότερο δε είναι ότι οκτώ συνδυασμοί που εξελέγησαν, δεν μπήκαν, ως φαίνεται, καν στον «κόπο» να εγγραφούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου (!) καθώς τα ονόματα των αντίστοιχων δημάρχων απουσιάζουν πλήρως από τις σχετικές καταστάσεις. Σημειωτέον δε, ότι βάσει του άρθρου 10 του νέου νόμου «οι συνδυασμοί υποχρεούνταν να ζητήσουν έως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου την παροχή ενός κωδικού πρόσβασης» από το υπουργείο, προκειμένου «να αναρτούν το σύνολο των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν», γεγονός που επίσης αναφέρεται ρητώς ως «υποχρέωση» των συνδυασμών.
Για να αντιληφθεί ο καθένας τη σοβαρότητα της παράβασης στην οποία έχουν υποπέσει οι οκτώ δήμαρχοι, αρκεί και μόνον η επισήμανση ότι είναι οι μόνοι εκ των περίπου 1.100 «συνυποψηφίων» τους δημάρχων που απουσιάζουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου. Οι εν λόγω εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας, για τους οποίους προφανώς ο κ. Ραγκούσης οφείλει μιαν απάντηση αν αντιμετωπίζουν ακόμη και την απειλή της έκπτωσης, είναι ο νέος δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στέλιος Μποζίκης (υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους), ο νέος δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος (ΠΑΣΟΚ), Μεσολογγίου κ. Πάνος Κατσούλης (ΠΑΣΟΚ), Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος (εξελέγη με λιγότερες από 20 ψήφους διαφορά από τον γαλάζιο κ. Χρ. Βούλγαρη), Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος (ΠΑΣΟΚ), Νέας Ζίχνης (Κεντρική Μακεδονία) κ. Αν. Δαϊρετζής (ΠΑΣΟΚ), Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας (Στερεά Ελλάδα) κ. Αν. Ψαρρός (Ν.Δ.), και Ερμιόνης κ. Δημ. Καμιζής (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ).
Από νομικής απόψεως παραμένει ασαφές αν οι εν λόγω δήμαρχοι «καλύπτονται» στην περίπτωση που έχουν τηρήσει απαρεγκλίτως μια επιπλέον διαδικασία που επιβάλλει ο νέος νόμος και σύμφωνα με την οποία όλοι οι συνδυασμοί όφειλαν ήδη από την προεκλογική περίοδο να προμηθευτούν από τις ΔΟΥ της χώρας ειδικά βιβλία εσόδων-δαπανών, τα οποία και υποχρεώνονταν να επικαιροποιούν. ΄Αλλωστε στις περισσότερες περιπτώσεις ο νόμος παραχωρεί το δικαίωμα συμπλήρωσης των όποιων κενών και παραλείψεων για έναν επιπλέον μήνα μετά την εκλογή τους, γεγονός που μάλλον θα κάνει πολλούς πλέον να «τρέξουν» έως τις 14 Δεκεμβρίου που λήγουν οι καταληκτικές προθεσμίες.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, μια «επίσκεψη» των πολιτών στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών είναι αποκαλυπτική του τρόπου που αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποί μας τον υποτιθέμενο «έλεγχο» που θέσπισε ο «Καλλικράτης» για τη μεγαλύτερη διαφάνεια των εκλογών. Οχι μόνον γιατί, όπως προαναφέρθηκε, ακόμη και διάσημοι ανά τη χώρα δήμαρχοι εμφανίζουν ως έξοδα λίγες δεκάδες ευρώ ή και μηδενικές δαπάνες. Αλλά γιατί σε πάμπολλες περιπτώσεις τα έξοδα είναι όλως τυχαίως κατά ελάχιστα ευρώ λιγότερα από τα έσοδα…


(κυριακάτικη Καθημερινή 28/11/10) 

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μονο με προστιμα θα 'καθαρισουν'?
Καλο κι αυτο!
Ε, θα δωσουν ενα-δυο μισθους και τελος!
Ειναι δυνατον?
Να γραφεις στα @@@ σου τους νομους και να θες να διοικησεις δήμο;
Τελικα θελουμε ευνομουμενο κρατος ή οχι?

Οι ευσυνειδητοι και εντιμοι 'τιμωρουνται' εμμεσως επειδη βγαινουν μπροστά οι 'καταφερτζηδες';

Κανονικα 'καθαιρεση' χρειάζεται για τετοιους δημαρχους.

Μεχρι και στο Ευρωπαικο δικαστηριο να παει κανείς.

Ανώνυμος είπε...

popo kakh arxh kaname!!!!!!!! telika den prokeite na doume asprh mera o enas xeiroteros apo ton allon.
mono kai mono na deis poioi ton peritrigyrizoyn apelpzese. kai meta moy lene mhn ta vlepeis ola mavra

Ανώνυμος είπε...

διαφανεια??????
τερνααααααααααααααααααααααα

Ανώνυμος είπε...

ο λαδας ηταν κλεφτοκοτάς. αλλα,δεν ενοχλησε κανεναν(δεν τον απαλλασω).
η συμμορια του κατσουλη ειναι ακρως επικινδυνη και εχουν θεο το χρημα (γνωστος αθεος ,ο πανος).

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ άθεος είμαι.

Το χρήμα το λατρεύουν,
όσοι πιστεύουν σε μεταφυσικές αστειότητες.

Μέγας λάτρης του χρήματος η εκκλησία!

Κολυμπάει στο χρήμα και στον πλούτο!


Εξ απ'ανέκαθεν.

Ανώνυμος είπε...

αντε και καλή αρχή! και που να δειτε το μετά! όταν δηλαδή η δημτοική αρχή θα έρθει αντιμέτωπη με τις επιλογές της...και μη μου πείτε πως θα πάει κόντρα σ' αυτούς που την ανέξειξαν!!! (λέγε με Σώκος - Μωραϊτης κ.λ.π.)Όσο για τα έξοδα που δεν αναρτήθηκαν η καλή μέρα λένε απ' το πρωί φαίνεται. και στην περίπτωση αυτή δεν αναγνωρίζουμε "αμέλεια" αλλά "αλλαζονία". Άντε καλά ξεμπερδέματα!
Μετά τιμής

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΚΟΥ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΩΚΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ. ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ ΝΑ ΒΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΣ ΤΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΠΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΑΥΤΗ

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΘΑ ΤΑ ΡΗΞΕΙ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ;;;;;;;;; ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟ MESOLOGGINEWS. Α ΡΕ ΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΥΤΗ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΦΑΝΤΟΣ ΑΚΟΜΗ. ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΙΠΟΤΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει ότι απ’ τους υποψήφιους Δημάρχους της 7ης και 14ης Νοεμβρίου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, οι μόνοι που τήρησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι οι κύριοι Μουρκούσης και Μαργαρίτης;

Ανώνυμος είπε...

12.58, εξ'οσων γνωριζω, 'τακτοποιημενος' με το εν λογω θεμα ειναι ο συνδυασμος πρεβεζανου, που μπορει να μην εχει καταχωρησει ηλεκτρονικα τα εξοδα, αλλα εχει ολα τα χαρτια εγκαιρως 'ενταξει'.

Ο κατσουλης δεν ειχε ουτε τα εντυπα εγκαιρως υποβαλλει.
Εκθετος, και 'εντυπως' και 'ηλεκτρονικώς'.

Ανώνυμος είπε...

12:58 εξ΄όσων γνωρίζω και ο Αναγνωστόπουλος έχει τηρήσει τα προβλοπόμενα και έχει και κάνει εγγραφή στο υπεσ και θεωρηση βιβλίου εσόδων εξόδων.
Αν έχεις κωδικο μπορείς να κάνεις ανάρτηση έως 14/12

Dimitrios Malavetas είπε...

προς 9:54
http://messolonghinews.blogspot.com/2010/11/8.html

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη δεν μπορείτε να ξαζαλιστείτε από την σφαλιάρα που σας έριξε ο Κατσούλης. Οι εκλογές δεν κερδίζονται στα δικαστήρια. Από κει και πέρα ξύδι

Ανώνυμος είπε...

4.01
o σκοπος δεν αγιαζει τα μέσα.
Αν το θεμα ξεκινουσε τοπικα, να ελεγα οτι εχεις δικιο.
Ξεκινησε απο αθηνα ομως. Οποτε, παψε να βλεπεις φαντασματα.
Η τηρηση των νομων ειναι για ολους υποχρεωτικη.
Τωρα αν εσυ νομιζεις οτι πρεπει να γινει εξαιρεση ειδικα για κατσουλη...ξυδι!

Ανώνυμος είπε...

2.13

O λαδόγιαννος εχει βιβλίο εσόδων - εξόδων γιατί πρέπει να περάσει τα τιμολόγια για τα λουλούδια και για τη mercedes...

O κατσούλης δεν θεώρησε ακόμα τιμολόγια...άμα θεωρήσει τότε θα δούμε...

Ανώνυμος είπε...

ΑΗΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΣΤΡΑΠΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΛΩΝ ΣΑΣ , ΓΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ....

Ανώνυμος είπε...

διαφάνεια κύριοι!!!!!! ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!!!! ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΉΣΑΤΕ ΚΑΛΆ! και ακόμη δεν έχετε αναλάβει! η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται! για να σας δουμε λιγο καλύτερα γιατί δε μας τα λετε καλά! ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ! Οι πρακτικές του μέντορα Σώκου έξω απο το Μεσολόγγι! δεν ταιριάζουν εδώ!