Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

100 μέτρα από το Δημαρχείο











Για το φλέγον θέμα της καθαριότητας έχουμε κατ' επανάληψη γράψει τις παρατηρήσεις μας, οι οποίες συμπίπτουν με αυτές που  κατά καιρούς δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο. Είναι γεγονός ότι σε όποια μεριά της πόλης και αν βρεθείς σε πνίγει η αποκρουστική θέα των διάσπαρτων σκουπιδιών, της έλλειψης καθαριότητας, της ακαταστασίας.
Η εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης είναι αυτή μιας βρώμικης πόλης με απολίτιστους κατοίκους που δεν την αγαπάνε και δεν την προσέχουν και φυσικά η εντύπωση ότι οι υπεύθυνες αρχές (δήμος, λιμενικό ταμείο) δεν είναι σε θέση ούτε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλά ούτε και  να δημιουργήσουν συνθήκες τέτοιες που θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και θα κάνουν συνείδηση σε όλους ότι  πολιτισμός δεν είναι μόνο αυτά που έχουμε κλεισμένα στα μουσεία μας αλλά και η ποιότητα ζωής μας, το περιβάλλον μας, οι πόλεις μας, η καθημερινότητά μας. 
Τώρα που άρχισε -έστω και καρκινοβατώντας - να λειτουργεί και η Μαρίνα, η οποία είναι ένα πολύ σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο, θα περίμενε κανείς ότι σε περίοδο κρίσης θα λειτουργούσαν ομαδικά αντανακλαστικά ώστε τα αυτονόητα να γίνουν συνείδηση σε όλους, άρχοντες και  δημότες και να μη χρειάζεται τιτάνιος αγώνας για τόσο απλά πράγματα. 
Δείτε λοιπόν την εικόνα που συναντά κανείς πηγαίνοντας στο λιμάνι ή ερχόμενος από αυτό προς την πόλη. Δυο βήματα από το Δημαρχείο, στην πλατεία με το άγαλμα του Παλαμά  και γύρω από τον Ανεμόμυλο, κοντεύει να σχηματιστεί χωματερή από κάθε λογής σκουπίδι που πετάνε ασυνείδητοι, συμπολίτες μας ή ξένοι. Φυσικά θα παρατηρήσει κανείς ότι δεν υπάρχει πουθενά καλαθάκι ή κάδος σκουπιδιών. Αυτό είναι ασφαλώς  ευθύνη του δήμου και του λιμενικού ταμείου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι για την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού της πόλης, των κατοίκων της και του περιβάλλοντος  από τον κάθε λογής ασυνείδητο διερχόμενο που δεν σέβεται τίποτε και ελαφρά τη καρδία πετάει όπου βρει, οτιδήποτε κρατάει στα χέρια του. 
Αυτή την εικόνα αντικρίζουν και οι τουρίστες τους οποίους υποτίθεται ότι θέλουμε να δελεάσουμε ώστε να παραμείνουν όσο δυνατόν περισσότερο και να μας ξανάρθουν αλλά και μέσω αυτών  να διαφημίσουμε την πόλη μας. Με αυτές τις άθλιες πρώτες εικόνες εισέρχονται στην πόλη από μεριάς θάλασσας οι ξένοι  και με αυτές δυστυχώς θα φύγουν. Η  διαδρομή Μαρίνα-πλατεία, είναι  κάπου 2 χιλιόμετρα. Θα έπρεπε να είναι σε άψογη κατάσταση. Πρότυπη δίοδος. Οι τουρίστες δεν κάνουν περίεργες διαδρομές, έναν - δυο δρόμους ακολουθούν. Θα έπρεπε οι διαδρομές αυτές τις οποίες διέρχονται καθημερινά (λιμάνι-δημαρχείο-Αγ. Σπυρίδωνας-Β. Χρυσογέλου-Χαρ. Τρικούπη-πλατεία) να είναι διαφήμιση για όλους μας. Καθαριότητα, λουλούδια, πράσινο. Ο χώρος του αγάλματος δεν είναι παραπάνω από 10τμ. Καθάρισμα, λίγα λουλούδια και μια επιγραφή σε 2-3 ξένες γλώσσες να φαίνεται ότι είναι ο στιχουργός του Ολυμπιακού Ύμνου. Όπως έγινε η πλατειούλα με την προτομή του Ηλία Πασσίση. Αλλά από ποιόν;;
Ξεκινάνε λοιπόν να έρθουν οι άνθρωποι προς το κέντρο αρχίζοντας να βλέπουν : τα κοπάδια των αδέσποτων σκύλων στο χώρο του λιμανιού και στη συνέχεια τη γνωστή οικογένεια τσιγγάνων που έχει εγκατασταθεί  εδώ και καιρό κανονικά και ανενόχλητα έξω από το γήπεδο ( άλλο και τούτο…), λες και είμαστε σε καταυλισμό σεισμοπαθών και ακολουθούν : τα γνωστά μας εικονισματάκια παντού (παγκόσμια ελληνική πατέντα), εγκαταλελειμμένα, βρώμικα και σκουριασμένα, μπουκάλια, πλαστικά, χαρτιά, αφίσες, τσιγαρόκουτα, αλουμινόκουτα, καλαμπόκια, καρπουζόφλουδες ...ότι βάλει ο νους σας και φυσικά παντού αγριόχορτα και παντελώς απεριποίητοι κοινόχρηστοι χώροι. Τι εντύπωση να σχηματίσουν μετά και πως να περιμένεις να ξανάρθουν και ευχαριστημένοι να στείλουν και άλλους;
Αλλά εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι 100 μέτρα από το Δημαρχείο και άλλα τόσα από το λιμενικό ταμείο, δεν έτυχε να περάσει ένας υπεύθυνος να τα δει και να ενεργήσει ανάλογα;  Δύσκολο   ε ;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλα τον γυφτο που εχει φτιαξει αντισκηνο στο γηπεδο δεν τον κουναει κανεις?μα τι κρατος εχουμε?

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολα να βρείς κάτοικο του ελλαδικού χώρου,
που να μην είναι "γύφτος"...

Ας δούμε τα μούτρα μας στόν καθρέφτη...


Διονύσης

Ανώνυμος είπε...

ποιο λιμενικο ταμειο ρε παιδια. Αυτη η υπηρεσία δεν υπάρχει. Μπροστα στο γραφειο τους 3 χρονια δεν εχει παγκακι να καθήσεις και τα καγκελα εχουν σπασει. Μιλάμε για τους απολυτους τεμπεληδες εκει κατω. Πανε όποτε θυμηθουν παίρνουν την αλληλογραφία και μετά ΥΥΥΥΥΥΠΝΟΣ.

για τον δημαρχο δε χρειαζεται να πουμε τον γευομαστε καθημερινα.

Ανώνυμος είπε...

Μιας κι αναφέρθηκε το λιμενικό ταμείο ας αναρωτηθούμε γιατί αυτη την περίοδο στο Μεσολόγγι δεν υπάρχει μία γλίστρα για σκάφη αναψυχής;
Η μοναδική που υπήρχε έχει περιέλθει στην δικαιοδοσία της ''Μαρίνας Μεσολογγίου'' με αποτέλεσμα κάποιος που θέλει να ρίξει την βάρκα του στην θάλασσα για ψάρεμα η για να πάει βαρκάδα, θα πρέπει να καταβάλει μηνιαίο αντίτιμο στην επιχείρηση της Μαρίνας.
Αυτό βέβαια είναι αρκετά λυπηρό εφόσον έως πριν από λίγο καιρό ήταν δωρεάν.
Η άλλη λύση είναι να ρίξει την βάρκα του στην Τουρλίδα κάπου ανάμεσα από πέτρες, μπάζα, και σίδερα, με κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στο αυτοκίνητό του και το σκάφος του.
Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω αν καλώς η κακώς το λιμενικό ταμείο παραχώρησε την γλίστρα στην Μαρίνα Μεσολογγίου, ούτε γνωρίζω ποιός είναι υπεύθυνος για την κατασκευή μίας, αλλά πιστεύω ότι το Μεσολόγγι αξίζει να διαθέτει μία γλίστρα για σκάφη.