Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Φωτοβολταϊκά συστήματα για επαγγελματίες αγρότες Επενδυτική ευκαιρία... αλλά για ποιους;

Με το νόμο 3851 (4-6-2010) το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσφέρει κίνητρα στους επαγγελματίες αγρότες για να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά συστήματα (ΦΒΣ) και να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα. Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση επιτείνει το χρόνιο αγροτικό πρόβλημα (μείωση εισοδήματος, απώλεια παραδοσιακών και στρατηγικών για τη χώρα καλλιεργειών), η πρόταση να αυξήσει ένας αγρότης σημαντικά το εισόδημά του, διαθέτοντας μόνο ένα αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων, ακούγεται το λιγότερο δελεαστική. Έχει εκδηλωθεί λοιπόν έντονο ενδιαφέρον από χιλιάδες δικαιούχους σε όλη τη χώρα.
Θα θέλαμε, για το λόγο αυτό, να επισημάνουμε ότι υπάρχουν αρκετές ασάφειες και παραλείψεις που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι επενδυτές. Πρώτα από όλα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ποιος θα είναι τελικά ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που θα εγκριθούν στους αγρότες και με ποια κριτήρια (καπνοπαραγωγοί, νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης;), αλλά και ποια είναι η δυνατότητα σύνδεσης του δικτύου της ΔΕΗ σε κάθε περιοχή. Υπάρχουν επιπλέον ασάφειες (εκούσια μήπως;) σχετικά με τη γη υψηλής παραγωγικότητας και την πιθανή ασφάλιση των αγροτών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών μετά το πέρας της πενταετίας.
Το ύψος της επένδυσης κυμαίνεται από 300-350.000 € (ή μεγαλύτερο όταν αφορά κινητά πάνελ). Αν και οι περισσότερες τράπεζες δεν είναι ακόμα έτοιμες φαίνεται ότι θα δανειοδοτήσουν ένα ποσοστό 75-90% του κόστους επένδυσης με επιτόκιο που ποικίλει από το πολύ υψηλό 8,6% ως το 5,6% για κάποια τράπεζα και για φερέγγυους πελάτες. Ανάλογα λοιπόν με το ύψος του δανείου, το κόστος σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ (από 5-25.000 €) και την εγγυητική επιστολή που πιθανόν να ζητηθεί, ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να διαθέτει 30-50.000 € ίδια κεφάλαια.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατασκευή των ΦΒΣ, γιατί πέραν του κόστους, έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα όχι μόνο των πάνελ αλλά και όλων των
υλικών, τόσο στην άμεση απόδοση του συστήματος, όσο και στην αντοχή του στο χρόνο (μετά από 20-25 έτη) και στις διάφορες φθορές. Καλό είναι για όλα τα παραπάνω να ζητηθούν γραπτές εγγυήσεις από την κατασκευαστική εταιρία.
Έτσι δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου και ενώ οι υπηρεσίες που θα διεκπεραιώσουν τους φακέλους περιμένουν διευκρινίσεις και οι τράπεζες διαπραγματεύονται το "νέο προϊόν", οι μόνοι που εμφανίζονται έτοιμοι είναι κάποια μερίδα καιροσκόπων "μελετητών-τεχνικών συμβούλων" που οργώνουν την ύπαιθρο σπέρνοντας ελπίδες για εύκολα και σίγουρα κέρδη ώστε να θερίσουν οι ίδιοι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, είτε "φυτρώσουν" φωτοβολταϊκά είτε όχι.
Καταλήγοντας, λοιπόν, θεωρούμε ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να είναι πράγματι αποδοτική επένδυση, εφόσον οι αγρότες επενδυτές, εκτός από το κατάλληλο αγροτεμάχιο, διαθέτουν και την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια που αναφέραμε παραπάνω και κάνουν τη σωστή επιλογή τεχνικού συμβούλου, κατασκευαστικής εταιρίας και τραπεζικού δανείου.
Πρέβεζα 3-8-2010                 ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΕΩΠΟΝΩΝ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: