Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ας είμαστε πιο προσεκτικοί

του Στέλιου Μπερμπεράκη

Άκουγα το πρωί της Πέμπτης την εκπομπή του συναδέλφου Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον Flash. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι αναφερόμενος στον σημερινό αγώνα του ΠΑΟΚ με την Fenerbahçe στην Πολη με μεγάλη άνεση έλεγε ότι η έδρα της τουρκικής ομάδας φέρει το όνομα "...Σουκρου Σαρατσογλου δηλαδή ...αυτού που το 1955 είχε βάλει μια βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη η οποία πράξη έφερε την καταστροφή των Κων/πολιτων το Σεπτέμβρη του 1955..." και ότι η Fenerbahçe είναι "...η πλέον εθνικιστική ομάδα της Τουρκίας και γι’ αυτόν το λόγο ακριβώς ονόμασαν το στάδιό τους μ’ αυτό το όνομα...."Θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1. Ο εν λόγω Σουκρου Σαρατσογλου απεβίωσε το 1953, δηλαδή δύο χρόνια πριν τα γεγονότα της βόμβας και τα επακόλουθα γεγονότα του 55’.

2. Ο Σαρατσόγλου διατέλεσε Πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1948. Το 1926, ως Υπ. Παιδείας, έλαβε μέρος στις συμφωνίες για την ανταλλαγή πληθυσμών με την Ελλάδα.

3. Και επειδή διατέλεσε επί 17 χρονια και πρόεδρος της Fenerbahçe, μετα τον θάνατό του έδωσαν το όνομά του στο στάδιο της ομάδας που λάτρευε τόσο πολύ. Όπως την λάτρευαν και όλοι οι Κων/πολιτες, επειδή μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70 σ’ αυτήν την ομάδα έπεσε και ο άσσος Ρωμιός ποδοσφαιριστής της Πόλης, ο θρύλος της Τουρκίας, ο Λευτερης Αντωνιάδης, στου οποίου το όνομα οι τούρκοι φίλαθλοι ακόμα πίνουν νερό!

4. Και για την ιστορία και μόνο, την βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ την έβαλε ένας φοιτητής απο τη Δυτική Θράκη, ονόματι Oktay Engin, και ένας υπάλληλος του προξενείου ονόματι Hasan Uçar, oı οποίοι καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν και στη Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία..

5. Και τελος, σε εκπομπές που έχουν ακροαματικότητα, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί με αυτά που λένε, διότι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη η οποία δεν είναι πάντα στη θέση να επιβεβαιώνει αυτα που ακουει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: