Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Αυτό το ξέρει το ΣΚΑΙ ;

 
Το μνημείο αυτό, για όσους δεν το ξέρουν, υπάρχει στη βόρεια πλευρά της Βαράσοβας, επί της εθνικής οδού, στο πάρκιγκ απ΄ όπου φαίνεται η νέα γέφυρα του Ευήνου στην Ιόνια Οδό. Σύμφωνα λοιπόν με την αναφορά στην πλάκα, εκεί έγινε η πρώτη μάχη που σηματοδοτεί την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, στις 5 Μαρτίου, 20 μέρες δηλαδή πριν την επίσημη ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης,  από τον οπλαρχηγό Δημήτρη Μακρή και τα παλληκάρια του.
Το μνημείο αυτό στήθηκε το 1977 από το ''Σύλλογο Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος εις Στερεάν Ελλάδα'',  αλλά και το γεγονός και η τοποθεσία έκτοτε ξεχάστηκαν. Ο χώρος - για τον οποίο είχαμε κάνει πρόσφατα και άλλη αναφορά -, βρίθει σκουπιδιών πάσης φύσεως και είναι παντελώς εγκαταλελειμμένος.
Ας το εντάξει η τοπική αυτοδιοίκηση - Ναυπακτίας, ελέω Καλλικράτη - σε κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης, φροντίζοντας πέρα από την καθαριότητα και αισθητική του χώρου να θεσμοθετήσει και κάποια εκδήλωση για το γεγονός,  γιατί μιας και είναι μέσα στα όρια του δικού μας ζωτικού χώρου μας  λυπεί ιδιαιτέρως η εικόνα την οποία βλέπουμε κάθε φορά που περνάμε από το εν λόγω σημείο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εκει που λες εγινε η πρωτη μαχη , νομιζω και η τελευταια , και μαλιστα απο το πιο εξυπνο λαο της Γης , μπορω δε να σου πω οτι ηταν και οι πιο ηρωικη μαχη της ιστοριας , κλπ, κλπ κλπ, .ακου φιλε πρεπει να δωσουμε καποτε και μεις μια μαχη ,για τη προσγειωση ρε γαμωτο, γιατι αρκετα μειναμε στον αερα ως επεα πτεροεντα ...d.