Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Η δραστηριότητα και συμμετοχή του ΠΡΟΤΕΚΤΑ

 Θέμα 1:  « Πραγματοποίηση διημερίδας για την Πολιτική Προστασία και τον Εθελοντισμό».
Διημερίδα για την Πολιτική Προστασία και τον Εθελοντισμό πραγματοποιήθηκε στην  Ι. Π.  Μεσολογγίου στις 21 και 22  Μαρτίου 2011 με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και το εθελοντικό σωματείο ΠΡΟΤΕΚΤΑ  Μεσολογγίου , με τη συμμετοχή των  Διευθύνσεων   Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης , του ΟΑΣΠ , του Πυροσβεστικού Σώματος και της Διεύθυνσης Σαμαρειτών-Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ..
Την Δευτέρα  πραγματοποιήθηκαν  εισηγήσεις από τον Καθηγητή του  Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου  Αθηνών  κ. Ευθύμιο  Λέκκα , τον Πολιτικό  Μηχανικό του  ΟΑΣΠ κ. Βασίλη  Μώκο για «Συμπεριφορά κτιρίων σε σεισμό-Ασφαλή εκκένωση σχολικών κτιρίων » και στη συνέχεια από τους  Στέλιο Βερνίκο Επιστημονικό Υπεύθυνο του εθελοντικού προγράμματος «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους»της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης ,τον Αναστάσιο Γερασιμάτο Εκπαιδευτή των Σαμαρειτών και κ. Βασίλη Μαδιά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου με ενότητα: « Εθελοντισμός και Πολιτική Προστασία ».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν Δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη εθελοντικών οργανώσεων  του συλλόγου ραδιοερασιτεχνών Θέρμου ,της ομάδας έρευνας και διάσωσης Μεσολογγίου του  ΠΡΟΤΕΚΤΑ  Μεσολογγίου,του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου και πολλοί συμπολίτες μας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρ. Πετρόπυλος εκ μέρους του Αντιπερειφεριάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας ,ο αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Χονδρός , ο πρόεδρος του ΠΡΟΤΕΚΤΑ  Μεσολογγίου Χρήστος Πρεβεζάνος και διαβάστηκε μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρου Μπούφη.
Στους εισηγητές απονεμήθηκαν βιβλία για την Ιερή Πόλη ως αναμνηστικά από το Δήμο και τον ΠΡΟΤΕΚΤΑ.
 Την Τρίτη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου συνεχίστηκε η διημερίδα με επιμόρφωση εκπαιδευτικών Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης και μελών εθελοντικών οργανώσεων την οποία παρακολούθησαν 80 άτομα με θέματα «Γνωριμίας με τους σεισμούς – επικινδυνότητα σε σχολικά κτίρια και μέτρα αυτοπροστασίας-Σύνταξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης-Άσκηση εκκένωσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου ». Κατά την άσκηση οι μαθητές υπακούοντας στις εντολές των δασκάλων τους βγήκαν με σειρά από τις αίθουσές τους στο προαύλιο του σχολείου και σε προκαθορισμένη θέση. Εισηγητές ήσαν οι Βασίλης Μώκος, Πολ. Μηχανικός, Νατάσσα Ιωακειμίδου τοπογράφος μηχανικός και Παναγιώτης Παπαδάκης αρχιτέκτονας , μέλη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τον  Αστακό, Μακρυνεία, Ναυπακτία και διευρυμένο Δήμο  Μεσολογγίου.
Η επιμόρφωση σε θέματα αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας έχει στόχο οι εκπαιδευτικοί να διαμορφώσουν και να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές πριν , κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να χειρισθούν θέματα αντισεισμικής άμυνας των σχολείων τους και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για τους συναδέλφους τους.
Ως γνωστό στα σχολεία υπάρχει εγκύκλιος  με οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για ασφαλή εκκένωση των αιθουσών. Θα πρέπει δε ανά διαστήματα να πραγματοποιείται άσκηση εκκένωσης ούτως ώστε σε  περίπτωση σεισμού οι μαθητές να εκτελέσουν τις οδηγίες που θα τους δώσουν με σκοπό την προστασία τους.
Στην ημερίδα παρέστησαν ο Δ/ντής  Β΄θμιας Εκπαίδευσης κ. Ιάκωβος  Παλαιολόγος ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και οι υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας  Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Δημήτρης  Τσάμης και  Ρένος  Χριστοδουλίδης. 
 
Θέμα 2:  « Συμμετοχή του  ΠΡΟΤΕΚΤΑ Μεσολογγίου στην δενδροφύτευση ».

 Συνεχίζοντας τις δραστηριότητες μέλη του εθελοντικού σωματείου  ΠΡΟΤΕΚΤΑ  Μεσολογγίου συμμετείχαν μαζί με μαθητές και άλλους πολίτες – εθελοντές στην δενδροφύτευση που πραγματοποίησε ο  Δήμος Ι. Π.  Μεσολογγίου την  Κυριακή 20  Μαρτίου στο Μεσολόγγι , Αιτωλικό , Οινιάδες με την ευκαιρία της  Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας (21η   Μαρτίου). Δεκαπέντε περίπου μέλη του συλλόγου σε όλα τα διαμερίσματα, συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια ανάπτυξης του πρασίνου , στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων .Τα δένδρα φυτεύτηκαν σε θέσεις καθορισμένες από την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου υπό την επίβλεψη του γεωπόνου του Δήμου Χαράλαμπου Κιρκινέζου.
Σε λίγα χρόνια που θα μεγαλώσουν τα δένδρα θα φανούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής.
 Σε όλους μας απομένει πλέον να προστατεύσουμε τα νεαρά φυτά και συνεχίζοντας με νέες δενδροφυτεύσεις  να  αυξήσουμε το πράσινο ούτως ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές σύγχρονες πόλεις με ανθρώπινες συνθήκες.
                                               Με  εκτίμηση
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΧΡΗΣΤΟΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ              ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΟΥΤΣΙΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

den theloyme provolh erga gia ton politi gia thn kalhterepsi tis piotitas tis zois poy mas stisate oloi eseis poy to paizete anoteroi