Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ανακοινώσεις του Δήμου για : α) Την αυτοτέλεια ως ΝΠΔΔ του Κατράκειου Μουσείου, & β) Την απόφαση του ΣΤΕ για την εκτροπή του Αχελώου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   1
Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η πρόταση του Δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη με την οποία αιτείται προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την έκδοση απόφασης με την οποία διατηρείται ως το μοναδικό αυτοτελές (και μη συγχωνευόμενο) Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του διευρυμένου Δήμου Μεσολογγίου, το   ¨Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσω Κατράκη¨.
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Μεσολογγίου επικαλέστηκε τους παρακάτω λόγους, σύμφωνα με τους οποίους το ¨Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσω Κατράκη¨ πρέπει να είναι το μοναδικό αυτοτελές ΝΠΔΔ του δήμου.

  1.  Είναι από τα ελάχιστα Μουσεία σε διεθνές επίπεδο αμιγώς της Χαρακτικής τέχνης.
  2. Διαθέτει μια ανεκτίμητη περιουσία 500 περίπου έργων της παγκοσμίου αναγνώρισης Αιτωλικιώτισας χαράκτριας Βάσω Κατράκη.
  3. Δύναται, μέσω των υφισταμένων υποδομών, να μετατραπεί με κατάλληλες παρεμβάσεις σ’ ένα πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού μεγάλης επισκεψιμότητας και για το σκοπό αυτό εκπονείται μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του δήμου με χρηματοδότηση από το Leader αλιείας.
  4.  Τέλος ο υπόγειος χώρος μπορεί να αποτελέσει ένα εικαστικό εργαστήρι εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών.    
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   2

 «Μια ακόμη μάχη κατά της εκτροπής της λογικής κερδήθηκε, αλλά ο πόλεμος με τα κάθε λογής συμφέροντα και τις πολιτικές επιδιώξεις συνεχίζεται. Είναι η τέταρτη φορά μετά το 1994, το 2000 και το 2005, που τα έργα της εκτροπής του Αχελώου ακυρώνονται, αλλά είναι δεδομένο ότι κάποιοι θα επιμείνουν. Θα επιμείνουμε όμως και εμείς εντός και εκτός Ελλάδας, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε τη νέα απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, «μόνο τα έργα εκτροπής του Αχελώου που είναι απολύτως απαραίτητα για την προσωρινή υποστήριξη της σήραγγας και την άντληση των υδάτων, μπορούν να συνεχιστούν».  Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Υπουργείου Υποδομών για την παύση της αναστολής του συνόλου των εργασιών και ζήτησε μέσα σε 30 ημέρες να προσδιοριστούν από το Υπουργείο οι εργασίες που είναι αναγκαίες για την προσωρινή ευστάθεια της σήραγγας έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: