Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Μεσολογγίτισσα με 4δυμα

ετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Σχόλια αποστολέα:
ΜΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΤΕΤΡΑΔΥΜΑ


Το... καρέ της ευτυχίας 22/6/2011
Ενα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα περιστατικό (το δεύτερο μετά από τριάντα ένα ολόκληρα χρόνια και 2.700.000 γέννες) τετράδυμης φυσιολογικής κύησης, χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση, εξέπληξε ευχάριστα τους γιατρούς και γέμισε χαρά τη ζωή ενός νέου ζευγαριού.
Ο φακός της «Espresso» βρέθηκε κοντά στη Στέλλα Τζούφρα και τον Δημήτρη Παπανίκο και κατέγραψε τις στιγμές της οικογενειακής ευτυχίας τους. Οι δύο πανευτυχείς γονείς πριν από λίγες ημέρες έσφιξαν στην αγκαλιά τους τέσσερα υπέροχα αγγελούδια, θείο δώρο, χωρίς καμία μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως εξωσωματική. Με απόλυτα φ υσιολογικό τρόπο σύλληψης, το νεαρό ζευγάρι έφερε στη ζωή τρία κοριτσάκια και ένα αγοράκι στην 31η εβδομάδα της κύησης, κατόπιν καισαρικής τομής. Τόσο τα μωρά όσο και η τυχερή μητέρα χαίρουν άκρας υγείας.
Οπως υπογραμμίζει ο χειρουργός/μαιευτήρας του ζευγαριού Πάνος Θεοφανάκης, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για τα ελληνικά ιατρικά δεδομένα, αφού η νεαρή γυναίκα κατέστη έγκυος χωρίς καμία απολύτως ιατρική ή φαρμακευτική παρέμβαση. Η Στέλλα και ο Δημήτρης (που έχουν ήδη ένα κοριτσάκι δυόμισι ετών από προηγούμενη φυσιολογική κύηση) πλέουν ήδη σε πελάγη ευτυχίας - παρά την αρχική έκπληξη που ένιωσαν όταν διαπίστωσαν ότι η Στέλλα έφερε μέσα της τέσσερις νέες ζωές.
Η «Espresso» βρέθηκε δίπλα στο ευτυχισμένο ζευγάρι τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό και κατέγραψε τα συναισθήματά τους: «Νιώθω πολύ χαρούμενη και νομίζω ότι είμαι η πιο ευτυχισμένη μαμά του κόσμου! Στην αρχή έπαθα ένα σοκ, διότι δεν γνωρίζαμε ότι πρόκειται για τετράδυμα… Το μάθαμε απότομα. Ομως τώρα με βοηθάνε η μαμά μου, ο μπαμπάς μου, έχουν επιστρατευτεί όλοι», λέει συγκινημένη η Στέλλα Τζούφρα στην «Espresso».
«Δεν υπάρχει πιο περίεργο συναίσθημα, να πηγαίνεις για το δεύτερο παιδί και να σου έρχονται άλλα τέσσερα. Το μάθαμε κατά τη διάρκεια του υπέρηχου, όταν ο γιατρός άρχισε να βλέπει και να μετράει ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Ομως χάρηκα πολύ, ούτε για μια στιγμή δεν αισθάνθηκα φόβο» δηλώνει ο πάτερ φαμίλιας Δημήτρης Παπανίκος, που εργάζεται σε φανοποιείο αυτοκινήτων.
Στο πλευρό της πολύτεκνης οικογένειαςΙδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος με το αποτέλεσμα του τοκετού εμφανίστηκε και ο μαιευτήρας της Στέλλας, Πάνος Θεοφανάκης: «Δεν σας κρύβω ότι και εγώ εξεπλάγην όταν είδα στον υπέρηχο ότι έχουμε τέσσερα έμβρυα. Συζήτησα με τους γονείς και τους εξήγησα όλα τα ενδεχόμενα προβλήματα της εγκυμοσύνης και όλες τις δυσκολίες που θα συναντήσουν αμέσως μετά στο μεγάλωμα των παιδιών. Η απόφασή τους ήταν άμεση: μου ζήτησαν να προχωρήσω, όπως και έκανα, με απόλυτη ασφάλεια και προσεκτικά βήματα.
»Αντίστοιχη περίπτωση έλαβε χώρα το 1980 στο μαιευτήριο “Αλεξάνδρα”, όταν μια γυναίκα από τη Θήβα είχε γεννήσει -χωρίς εξωσωματική- τέσσερα παιδιά. Από τότε έχουν περάσει τριάντα ένα χρόνια και έγιναν περίπου 2.700.000 γ��ννες για να ξαναζήσουμε αντίστοιχο περιστατικό. Βέβαια, το 1996 και το 1998 είχαμε στο “Ιασώ” δύο περιπτώσεις γυναικών με τετράδυμη κύηση, όμως αυτές οι περιπτώσεις ήταν αποτέλεσμα εξωσωματικής διαδικασίας. Το “Ιασώ” χαιρετίζει όλες τις πολύδυμες εγκυμοσύνες, και γι’ αυτό τον λόγο προσφέραμε όλες μας τις υπηρεσίες δωρεάν. Δεν πήραν αμοιβή ούτε οι γιατροί ούτε το ίδρυμα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ούτε για τις ιατρικές πράξεις. Παρακολούθηση, καισαρική, τοκετός, διαμονή μέσα στο νοσοκομείο, όλα δωρεάν, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας».
Η ψυχολόγος σύζυγος του γιατρού, Κασσάνδρα Θεοφανάκη επιφορτίστηκε με την ψυχολογική υποστήριξη του ζευγαριού προκειμένου οι νέοι γονείς να μη χάσουν το χαμόγελο από τα χείλη τους: «Εγώ είχα την ευθύνη να μπορέσει το ζευγάρι να ζήσει μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον για όλο αυτό το χρονικό διάστημα και να γεμίσουν με αισιοδοξία τις μπαταρίες τους, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της διατροφής και της ανατροφής των μικρών».
Με ιδιαίτερες δυνάμεις και χαρά, έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο και η πανευτυχής γιαγιά Ευπραξία Τζο��φρα, μητέρα της Στέλλας: «Εγώ πλέον είμαι η σούπερ γιαγιά, αφού πρέπει να ανοίξω τα φτερά μου και να βάλω από κάτω μου πέντε αγγελούδια, και πιστέψτε με ότι έχω αστείρευτες δυνάμεις. Είχα ένα άγχος να πάνε όλα καλά και, τελικά, πήγαν όλα κατ’ ευχήν».
Τα υγιέστατα αγγελούδια μεγαλώνουν τώρα έχοντας την απαραίτητη φροντίδα στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου.
Μάλιστα, σε όσους σκέφτονται να κάνουν πολλά παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης, ο πολύτεκνος πλέον πατέρας Δημήτρης Παπανίκος έχει να πει μόνο μια κουβέντα: «Τα παιδιά έχουν ανάγκη από λίγα υλικά πράγματα, αλλά θέλουν πολλή αγάπη και στοργή. Οσο περισσότερη αγάπη δίνεις στα παιδιά τόσο πολλαπλάσια την παίρνεις πίσω, και αυτό είναι το νόημα της ζωής».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: