Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ξεσηκωμός των Δικηγόρων για το Εφετείο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΦΩΤΟ από παλαιότερες κινητοποιήσεις

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε αποχή διαρκείας οι δικηγόροι του Μεσολογγίου για το Εφετείο
Καταγγέλλουν τον  Υπουργό Δικαιοσύνης για ψηφοθηρικές λογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες
Προχωρούν και σε κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου
Με αποχή από τα καθήκοντά τους απάντησαν οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου στην κυβερνητική απόφαση για ίδρυση εφετείου στο Αγρίνιο και την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενώ για αύριο Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 αποφασίστηκε η κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί, στην πλατεία δικαστηρίων.
Η ενέργεια αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης προκαλεί θύελλα αντιδράσεων σε Μεσολόγγι, Ναυπακτία και Ξηρόμερο και ήδη σε χθεσινές συνεδριάσεις του τα δημοτικά συμβούλια Μεσολογγίου και Ναυπακτίας με ομόφωνες αποφάσεις του εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους.
Οι αντιδράσεις μάλιστα θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες ενώ με δήλωσή του ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου, Γιάννης Ατσαλάκης ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης.
Στη δήλωσή του ο κ. Ατσαλάκης καταγγέλλει «ψηφοθηρικές λογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες» που υπαγόρευσαν αυτή την απόφαση μιας και όπως υποστηρίζει: «Τα εφετεία ιδρύονται παντού και πάντα στις πρωτεύουσες των νομών, εκτός από την περίπτωσης της Αιτωλοακαρνανίας.»
Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου έχει ως εξής:
«Αιφνίδια πληροφορηθήκαμε ότι υπογράφηκαν τα προεδρικά Διατάγματα ίδρυσης τεσσάρων (4) εφετείων στη Χώρα μας, μεταξύ των οποίων και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο θα υπάγονται τα πρωτοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου και Λευκάδας, με έδρα το Αγρίνιο, αντί της ορθής, νομίμου και δίκαιας έδρας αυτού την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, που ανήκει δικαιωματικά και έχουμε την αξίωση και είναι ΧΡΕΟΣ της Πολιτείας αυτό.
ΓΙΑΤΙ, παντού και πάντα, στην ιστορία του Κράτους και της Δικαιοσύνης, απ’ τη λειτουργία της ελεύθερης Ελλάδας, τα Εφετεία ιδρύονται στις έδρες των νομών. Και τώρα τα υπόλοιπα τρία (3) ιδρυόμενα εφετεία εδράζονται στις πρωτεύουσες των νομών, μοναδική απαράδεκτη, και προκλητική εξαίρεση ο νομός μας.
ΓΙΑΤΙ συμπίπτει έδρα και πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας να είναι η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Η Ιερή Πόλη, Παγκόσμιο Σύμβολο της Ελευθερίας και κιβωτός της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η Ιερή Πόλη Σύμβολο της Παιδείας, Πολιτισμού και της Δικαιοσύνης. Όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
ΓΙΑΤΙ, εδώ στο Μεσολόγγι πρωτοδιακηρύχτηκαν οι Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας.
ΓΙΑΤΙ, εδώ στο Μεσολόγγι ιδρύθηκε και λειτούργησε το Δικαστήριο των Εκκλήτων (εφετείο) και γι’ αυτό το λόγο ζητούσαμε την επανίδρυση και επαναλειτουργία του.
ΓΙΑΤΙ, μέχρι και πριν λίγα χρόνια το Αγρίνιο υπαγόταν στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και όταν το εκεί Ειρηνοδικείο αναβαθμίστηκε σε Πρωτοδικείο είχε υπάρξει δέσμευση για ίδρυση εφετείου στο Μεσολόγγι.
ΓΙΑΤΙ η Λευκάδα - το πρωτοδικείο της οποίας θα υπαχθεί στο υπό ίδρυση Εφετείο, υπάγεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου - ισαπέχει από τις δυο πόλεις. Ταυτόχρονα η πόλη του Μεσολογγίου ισαπέχει από τις δυο μεγάλες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο.
ΓΙΑΤΙ η δικαστική ύλη των δυο πρωτοδικείων (Μεσολογγίου και Αγρινίου) είναι περίπου ίδια.
Συνεπώς, ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ δεν μπορεί να αιτιολογήσει την σκανδαλώδη, άδικη και ανιστόρητη αυτή απόφαση και το πρωτοφανές έγκλημα σε βάρος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Μια απόφαση όμως που ίσως μπορέσουν να «αιτιολογήσουν» παρά μόνο οι βουλευτές του νομού, οι οποίοι καλύτερα πλέον να λέγονται «βουλευτές Αγρινίου».
Όμως, οι ψηφοθηρικές λογικές και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιβάλλουν θεσμικές εκτροπές.
ΓΙΑΤΙ, πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, σε μια λειτουργούσα Δημοκρατία και Ισοπολιτεία που διέπονται από τις βασικές αρχές και αξίες που έλαμψαν από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων και το Ολοκαύτωμα της μόνης Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Περιμέναμε και περιμένουμε απ΄ την  ελληνική Πολιτεία άλλη μεταχείριση και Σεβασμό. Είναι ΧΡΕΟΣ της και απαίτησή μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά.
ΖΗΤΑΜΕ την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την ανάκληση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος ή την τροποποίησή του στο σκέλος που αφορά την έδρα του νεοϊδρυόμενου εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Παράλληλα θα προσβάλουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομιμότητά του ζητώντας την ακύρωσή του.
Με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου καταγγέλλοντας τα ανωτέρω και τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την καταφανή αδικία ΑΠΕΧΟΥΜΕ  των καθηκόντων μας και με κοινό συντονισμό με τους δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου και τους φορείς της περιφέρειάς μας θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας και την αποκατάσταση της αδικίας.
 ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ  η απαξίωση και η υποβάθμιση της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.»

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οχι αλλα λογια...εργα!!!!
το μεσολογγι πολεμαει παντα!!!!
[αιτωλια]

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του Μεσολογγίου, η ίδρυση Εφετείου στην ... "συμπρωτεύουσα" είναι αποτέλεσμα δικό σας, όταν με την ψήφο σας στηρίζατε αγρινιώτες υποψηφίους σύμφωνα με τις κομματικές γραμμές που παίρνατε.
Λουστείτε τώρα τα αποτελέσματα...
Αγώνας κατόπιν εορτής θα αποφέρει τίποτα ????......

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι Μεσολογγίτης και διαβάζοντας όλο αυτό το χαμό για το Εφετείο θα θελα κάποιος να μου εξηγήσει το γιατί; Στη πόλη μου υπάρχει εφετείο και δεν είδα καμιά διαφορά στη ζωή μου. Οι μόνοι ευχαριστημένοι είναι οι δικηγόροι της πόλης μου, οι οποίοι σε άλλο δικαστήριο εκτός των τειχών, δεν μπορούν να σταθούν, για ευνόητους λόγους. Οι δικοί σας μπορεί να είναι αστέρες, δεν τους κατηγορώ για κάτι, αλλά ο μέσος πολίτης, τι θα ωφεληθεί; Το σάντουιτς ή τον καφέ του διαλλείματος, άντε και καμιά φωτοτυπία;

Ανώνυμος είπε...

Βραβείο Ακαδημίας γελειότητας και υποκρισίας. Οι Πασοκότεροι των Πασοκων να μιλάνε για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Να χαίρεστε τους προέδρους σας τωρινούς και πρώην (και προπάντων τον Δήμαρχό σας)

ξυδάκιας

Ανώνυμος είπε...

4.31 αγαπητε φιλε δεν θελουμε το εφετειο για να εξυπηρετησει κανεναν σκοπο.το θελουμε γιατι μας ανηκει!!!!!
εσενα σου αρεσει να σου αρπαζουν κατι που δικαιωματικα ανηκει σε σενα???
[αιτωλια]

Ανώνυμος είπε...

erxetai o moraitis..ypodexteite ton katallila

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη θελετε να μου πειτε, οτι ο κ.Δημαρχος, δεν θα σταθει στην εξεδρα των επισημων διπλα απο τον κ.Μωραιτη, στις 25 Μαρτιου?

Μας φταινε οι αγρινιωτες, μας φταινε κι οι μεσολογγιτες.
Απο ενα παιδι του σωκου, τι περιμενετε, πειτε μου τι περιμενετε?
Να συγκρουστει με το αγρινιωτικο λομπυ?

Κροκοδειλιοι αγωνες κατοπιν εορτης, για να μην τον παρουν οι μεσολογγιτες με τις πετρες λογω αδρανειας;

Και να μην τα πιστευει αυτα που κανει, αναγκαζεται να το κανει.
Να λεονταριζει.

Το θεμα ομως ειναι οτι ετσι δεν κερδιζονται αγωνες.

Και ειδικα ο κ.Κατσουλης, δεν ειναι οτι δεν υπηρχε πουθενα τα προηγουμενα χρονια και ανελαβε καθηκοντα και αξιωμα στην περιοχη απο 1η γεναρη.
Ας πει στο μεσολογγιτικο λαο τι εκανε, ή εστω ποσο παλεψε, ως αντινομαρχης.

Τελωσπαντων.
Με αυτα που ψηφιζει ο μεσολογγιτικος λαος, να ειστε σιγουροι οτι θα μας παρουν και τα σωβρακα.

Μην ξεχασετε σε 3 χρονακια να ξαναψηφισετε τετοιου επιπεδου ατομα.

Λαδαίοι, Κατσουλαίοι και τα κακά της μοιρας μας.
Ανθρωποι χιλιο-εξαρτημενοι και με χιλιες ποδιες κατουρημενες φιλημενες. Να δωσουν αγωνες.
Αλλα ειπαμε.
Ειμαστε παρτακηδες.
Ας μου κανει εμενα το ρουσφετακι, και ας την πολη να κοψει το λαιμο της.
Μη ζητας ομως τα ρεστα οταν βλεπεις την πολη σου να αργοπεθαινει, να τις παιρνουν τις υπηρεσιες, να πηγαινουν ολα πατρα-αγρινιο.

Την ψηφο του ο καθενας, την λουζεται.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή [αιτωλία], δεν ξέρω αν η απάντηση αυτή είναι τελικά απάντηση. Αν δεν κάνω λάθος το Μεσολόγγι συγχώνεψε το Δήμο Οινιάδων και το Δήμο Αιτωλικού. Με αυτή τη λογική, εσείς θα έπρεπε να ήσασταν οι πρώτοι που θα αντιδρούσαν σε αυτό το ενδεχόμενο. Γιατί πολύ απλά αυτοί, ήταν Δήμος και τώρα δεν είναι εξαιτίας σας . Ή ισχύει το, τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας; Αλλά ακόμη και αυτό να ισχύει, σε τι θα βελτιώσει τη ζωή σας το Εφετείο;

Ανώνυμος είπε...

7.46 φιλε μου καλε...εδω δεν μιλαμε για τον καλλικρατη...μιλαμε για κατι που αφορα μονο πρωτευουσες και αυτη την φορα η πρωτευουσα μενει απ εξω...
αν το θεωρεις εσυ δικαιο τοτε τι να πω...αν ηταν θεμα βελτιωσης και οπως αφηνεις να εννοηθει το εφετειο δεν θα την φερει,τοτε δεν θα φωναζαμε αλλα θα το αφηναμε να παει στο αγρινιο που εχει ολα τα κακα της μοιρας του και τωρα θα αποκτησει και των γειτονων...οποτε εμεις θα ψηναμε αρνια στην πλατεια!!!αλλα σου το τονιζω παλι οτι ειναι θεμα τιμης...

Ανώνυμος είπε...

Οι υπηρεσίες γίνονται ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, και προφανώς στο Αγρίνιο θα εξυπηρετείται ο μεγαλύτερος πληθυσμός.
Απλά πράγματα που δεν χρειάζονται παραπέρα ανάλυση...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ των 8.24 μάλλον έχεις χάσει τη συνέχεια, είχα διάλογο με την [αιτωλία] η οποία λέει ότι θέλουμε το εφετείο γιατί είναι δικό μας και τέλος. Άρα η ερώτησή μου αφορά την εμμονή του συναισθήματος της λέξης δικό μας. Αν λοιπόν είστε τόσο συναισθηματικοί ψηφίστε τη διάλυση του καλλικρατικού σας δήμου ώστε να αποκτήσουν και οι υπόλοιποι τη δικιά τους οντότητα. Αλλά αν πάλι δεν μιλάμε για Καλλικράτη τότε τι ανακατεύεις τις πρωτεύουσες, νομοί πλέων δεν υπάρχουν άρα και πρωτεύουσες.

Ανώνυμος είπε...

σωστος ο 1¨49, τελος οι πρωτεύουσες, πρώτα ο πολίτης και η λογική λεει Αγρίνιο.

Ανώνυμος είπε...

2.02 για πιο πολιτη μιλατε αυτον που τον ταλαιπωρειτε βαζοντας στον στον δημο αγρινιου?Ποιος σας ειπε οτι εχετε περισσοτερη υλη απο το Μεσολογγι;το εφετειο δεν ειναι υπηρεσια αγαπητε ειναι ανωτατο δικαστηριο και στην περιφερεια δυτικης ελλαδος υπαρχει ηδη ενα..στο τελος θα θελετε νας σας φερουμε τον αρειο παγο στον αγρινιο..βρε ουστ προβατα που θελετε και εφετεια