Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τα Μνημόνια, το Μεσολόγγι και το Μέτωπο

 Η κυβέρνηση των γραικύλων μάς εισήγαγε βίαια στην εποχή των Μνημονίων, ενώ τόσο αυτή όσο και οι πρόθυμοι σύμμαχοί της αντιμετωπίζουν την καταστροφή στη χώρα και στην κοινωνία σαν φυσικό φαινόμενο, αποκρύπτοντας τα αίτια της παρακμής και της χρεοκοπίας.  Μιας χρεοκοπίας, ως κατάληξη μιας πολιτικής ανίκανων, εντολοδόχων και διεφθαρμένων πολιτικών μιας ανέκαθεν παρασιτικής, ξενόδουλης και εχθρικής απέναντι στο λαό αστικής τάξης. 
            Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκπρόσωποί του ως γνωστόν  δεν γνωρίζουν τις έννοιες «πατρίδα» και «ηθική». Τώρα οι γραικύλοι επιδίδονται στο εθνικό έγκλημα ξεπουλήματος της χώρας και εισαγωγής καθεστώτος εθνικής αναξιοπρέπειας και υποτέλειας.
            Πίσω από τη λέξη Μνημόνιο(το πρώτο), κρύβονται τρεις αδυσώπητες και πρωτοφανούς αυστηρότητας διεθνείς συμβάσεις. Τρεις διεθνείς συμβάσεις δανεισμού,  τις οποίες ο κόσμος αγνοεί. Η σύμβαση δανεισμού δένει χειροπόδαρα την Ελλάδα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. Ενώ ο τρόπος  εισαγωγής του Μνημονίου στη Βουλή και επικύρωσής του χαρακτηρίζεται πραξικοπηματικός (καθηγητής Γ.Κασιμάτης).
            «Απώλεια μέρους της εθνικής ανεξαρτησίας»(ΓΑΠ). Εκποίηση ελληνικού εδάφους. Αυτά συνιστούν πράξεις προδοσίας. Η κυβέρνηση της νέας υποτέλειας δεν πρέπει απλώς να πέσει. Πρέπει να μετοικήσει στον Κορυδαλλό.
            Σ’ αυτό το γενικότερο πλαίσιο, ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και στο πολιτικό σκηνικό του δήμου μας. Οι όροι της πολιτικής αναμέτρησης στην εποχή του Μνημονίου και του «Καλλικράτη» έχουν σχεδόν όλοι καταστεί πλέον σαφείς. Εν πρώτοις, η στάση του δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη και της δημοτικής αρχής του. Αναμένοντας τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής του ικανότητας αναφορικά με όλα τα μεγάλα ζητήματα του δήμου μας, διαπιστώνουμε μέχρι στιγμής ότι ο δήμαρχος δεν φαίνεται διατεθειμένος στην πράξη, πέρα από φραστικές μεγαλοστομίες,  να γυρίσει σελίδα, να διευθύνει μια πραγματική «αλλαγή πορείας» στα δημοτικά πράγματα, ενώ δείχνει επίσης αποφασισμένος να εφαρμόσει τους όρους του Μνημονίου και του «Καλλικράτη» στο δήμο έναντι οιουδήποτε κόστους και επιπτώσεων σε τοπικό οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό επίπεδο.
            Όταν την ώρα της λεηλασίας του δήμου (εφετείο, πανεπιστήμιο, υπηρεσίες κ.λ.π.) κρατά μια τόσο χλιαρή στάση, έχει δώσει ήδη τις πρώτες εξετάσεις. Η στάση μη υποταγής στο αγρινιώτικο και ΠΑΣΟΚικό –κομματικό καθεστώς, στάση αξιοπρέπειας και πάση θυσία υπεράσπισης των δικαίων και συμφερόντων του δήμου,  ξεκαθάρισε στην πράξη πως δεν τον αφορά, δεν είναι δική του υπόθεση, παρά την αδίστακτα  επαναλαμβανόμενη, κατά συρροή και καθ’ εξακολούθηση, βαθύτατα προσβλητική, απαξιωτική και προκλητική συμπεριφορά των εκπροσώπων του καθεστώτος προς το δήμο μας Σε συμβολικό επίπεδο ο δήμαρχος φαίνεται πως συντάσσεται με το  στόχο τους να τσακίσουν την ψυχολογική αντίσταση των Μεσολογγιτών στη διεφθαρμένη κομματοκρατία και στο αγρινιώτικο καθεστώς. Το Μέτωπο Ελεύθερων Δημοτών, όμως,  έχει συμβάλλει ώστε, παρά τις διαρκείς επιθέσεις, να μην απελπιστεί ο κόσμος μας και να μην αποδεχτεί την αγρινιώτικη επικυριαρχία στην περιοχή μας και την καταβαράθρωση του αναπτυξιακού της επιπέδου, όπως ήταν και παραμένει ο στόχος τους. Απέτυχαν και θα ξανα-αποτύχουν. Οι Μεσολογγίτες δεν πρόκειται να υποκύψουν.
            Ο λαός του δήμου μας αντιστάθηκε όσο μπορούσε, και κατά τις Εορτές Εξόδου και πρόσφατα. Χιλιάδες δημοτών μας μαζεύτηκαν στο κέντρο του Μεσολογγίου, στην πλατεία Μπότσαρη. Έφτασαν κοντά στα όρια της ειρηνικής διατράνωσης της θέλησής τους μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Εκεί βρίσκεται το όριο της ειρηνικής διαμαρτυρίας.
            Ο έκδηλος εκφυλισμός του πολιτικού συστήματος, και η καταρράκωση του κύρους των βουλευτών, η επιπρόσθετη ελεεινότητα των τοπικών ιδίως, επιβάλλουν να υπερασπιστούμε μόνοι μας, σ αυτή τη φάση, τα δίκαια και τα συμφέροντα του δήμου μας. Παράλληλα με τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ανυποχώρητα διεκδικητικοί, απορρίπτοντας και μη αποδεχόμενοι τετελεσμένα οιουδήποτε εγκλήματος, οι δημότες μας απαιτούν σε δημοτικό επίπεδο το σεβασμό και την ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών τους  αναφορικά με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δήμο. Μη  απόλυση συμβασιούχων.  Συγκράτηση προς τα κάτω των δημοτικών τελών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών του δήμου, ιδιαίτερη μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία, δωρεάν προγράμματα μαζικού αθλητισμού, άμεση βελτίωση των σχετικών υποδομών και εξασφάλιση της ανεμπόδιστης προσβασιμότητάς τους. Δεν χρεοκοπεί ο δήμος από την ικανοποίηση αυτών των στοιχειωδώς αναγκαίων. Ο δήμος, όπως και συνολικά η αυτοδιοίκηση , κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν από το Μνημόνιο, τον «Καλλικράτη» και τις περικοπές των επιχορηγήσεων προς τους δήμους.
            Για να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζεται παλλαϊκός αγώνας. Άμεση απαίτηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να ακυρωθούν οι περικοπές των μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων στους δήμους και να επανέλθουν στα προ Μνημονίου επίπεδα. Βέβαια όλα αυτά είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Εμείς, πάντως, από την αρχή έχουμε βροντοφωνάξει και διακηρύξει: «όχι» σε δήμους  - όργανα επιβολής του Μνημονίου!
            Έξι μήνες μετά τον «Καλλικράτη», το Μέτωπο Ελεύθερων Δημοτών επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, στην εκτίμησή του και στην πρόβλεψή του για το χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» είναι στην κυριολεξία καταστροφική: Μείωση επιχορηγήσεων. Μη κάλυψη ούτε των λειτουργικών εξόδων. Πολλές υπηρεσίες των δήμων υποβαθμίζονται. Απολύσεις, μη προσλήψεις, έλλειψη χρημάτων, έλλειψη προσωπικού. Οι δήμοι ωθούνται να λειτουργήσουν ως όργανα επιβολής του Μνημονίου. Με περικοπές και κλείσιμο υπηρεσιών πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα κοινωνικά προγράμματα κ.λ.π. Με συγχωνεύσεις σχολείων που συνεπάγονται υποβάθμιση της παιδείας. Με μεταφορά υπηρεσιών από το κράτος χωρίς τους απαραίτητους πόρους σε τομείς όπως η υγεία, η κοινωνική προστασία και η εκπαίδευση. Με ασφυκτικούς ελέγχους και μηχανισμούς. Η ύπαιθρος, τα χωριά μας ερημώνουν.
            Πρέπει να φωνάξουμε τώρα και να αντισταθούμε παράλληλα στο ξεπούλημα των Αλυκών και της λιμνοθάλασσας. Στην καταιγίδα των επαπειλούμενων ιδιωτικοποιήσεων. Η κυρίαρχη κυβερνητική πολιτική θέλει να μας μετατρέψει σε υποτελείς, χωρίς δικαιώματα στον ίδιο μας τον τόπο. Ως εδώ. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Οι αλυκές και η λιμνοθάλασσα, η γη μας, τα ποτάμια μας, η μη εκτροπή του Αχελώου, ο αγώνας μας για όλα αυτά και άλλα πολλά είναι αγώνας για τη ζωή, αγώνας για τις μελλοντικές γενιές. Είναι ταυτόχρονα αγώνας για την αξιοπρέπειά μας.
            Στο Μεσολόγγι, σύμβολο αντίστασης, ελευθερίας και αξιοπρέπειας, έχουμε επιπρόσθετο καθήκον και υποχρέωση ιδιαίτερα σήμερα να διατηρούμε και να καλλιεργούμε αγωνιστικό πνεύμα αντίστασης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές και τα συμφέροντα που αυτές εκφράζουν. Πιστεύουμε ότι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του δήμου και των δημοτών μας σε όλα τα επίπεδα είναι ο μόνος δρόμος και είναι κοινός για όλους. Είμαστε, ως Μέτωπο Ελεύθερων Δημοτών, σταθερά προσανατολισμένοι σ’ αυτόν με ιδέες, κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες  
            Παράλληλα το Μέτωπο παρακολουθεί το λαϊκό κίνημα που αρχίζει να γεννιέται στις πλατείες και στους δρόμους. Τεράστιο, πολύβουο, που ξαναφέρνει στην επιφάνεια στοιχεία της λαϊκής δημιουργίας: αυτο-οργάνωση, ελεύθερη έκφραση, άμεση δημοκρατία. Το Μέτωπο Ελεύθερων Δημοτών εμπνέεται από αυτή την αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση. Αλλά και οφείλει να συμβάλλει στο να διατυπωθεί μια συγκεκριμένη τοπική στρατηγική διεξόδου  από την κρίση και συνολικότερα ανασυγκρότησης της τοπικής μας οικονομίας και της κοινωνίας. Ο δήμος μας έχει δυνάμει πόρους, δεν στερείται τίποτα. Χρειάζεται πολιτική ορθής αξιοποίησής τους. Το κλίμα βέβαια είναι βαρύ και οι συνθήκες δύσκολες. Η Ελλάδα πουλιέται. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση προδοσίας, που η καταστροφική πολιτική της δεν νομιμοποιείται σε καμιά περίπτωση και με τίποτα.  Ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού είχε εγκαινιάσει πριν από δεκαετίες ένα καθεστώς υποτέλειας προς τους ξένους. Μετέπειτα, επί χούντας, μια από τις συνέπειες ήταν η προδοσία της Κύπρου. Τραγική ομοιότητα και αντιστοιχία, δυστυχώς, καθώς το Μεσολόγγι είναι πράγματι μια μικρογραφία της Ελλάδας, σύμφωνα και με το δήμαρχο Π. Κατσούλη, οι σχέσεις επωφελούς υποτέλειας των αρχόντων Μεσολογγιτών προς τα κόμματα και το καθεστώς του Αγρινίου. Μία από τις συνέπειες, η προδοσία με το Πανεπιστήμιο, το Εφετείο, Υπηρεσίες και τη σιωπηλή  μεταφορά-διολίσθηση μέρους της πρωτεύουσας του νομού από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο.
            Από το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», του Ανδρέα Παπανδρέου, φτάσαμε στο «Η Ελλάδα πουλιέται,» του Γεωργίου Παπανδρέου του νεότερου. Η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες. Το Μεσολόγγι δεν ανήκει στους Μεσολογγίτες.
            Σήμερα ο χαρακτήρας της πάλης ενάντια στα Μνημόνια, για να πέσει η κυβέρνηση των μειοδοτών και της υποτέλειας, για να βγούμε από το Ευρώ, από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κ.λ.π. είναι ταξικός, αντικαπιταλιστικός. Ταυτόχρονα εδώ έχουμε κι άλλον ένα  τοπικό αγώνα απαλλαγής από το απεχθές, κλεπτοκρατικό  καθεστώς του Αγρινίου. 
Συνεπώς: Αγώνας εναντίον της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής. Αγώνας για την επιβίωση του λαού. Για την υπεράσπιση των εργασιακών, των δημοκρατικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Για την επιστροφή όλων των κλεμμένων του Μεσολογγίου από το καθεστώς του Αγρινίου.  Για το σεβασμό, την αξιοπρέπεια και την αποκατάσταση του κύρους της Ιερής μας Πόλης. Για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Που θα έχει στόχο τη βιώσιμη και αξιοβίωτη ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα της οικονομίας. Το Μέτωπο Ελεύθερων Δημοτών, με τοπικά επεξεργασμένη τακτική και στρατηγική, με νέα αυτοπεποίθηση, με  πίστη και μεγαλύτερη μαχητικότητα, με συνεχή  αγώνα για πολιτική, ιδεολογική και ηθική ηγεμονία είναι βέβαιο πως θα αλλάξει τους συσχετισμούς, θα ανατρέψει την παλιά και θα αποκαταστήσει μια νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή μας, για την επιβολή του δίκιου του αγώνα.
                                                                         Βασίλης Μπρούμας
                                                            ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ  

2 σχόλια:

Tony είπε...

Ακόμα μία σωστή ανάλυση από το Μέτωπο

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙΑΤΡΕ,ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ "ΠΛΑΤΕΙΑ". ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ.ΣΥΝΕΧΙΣΕ. ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ!