Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ομόφωνο ΟΧΙ στο κέντρο μεταναστών


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡ/ΔΟ «ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ» ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΟ

        Ο Δήμος Ξηρομέρου, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης απέναντι στο τόπο και στους δημότες του, δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του, στην ίδρυση του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στο στρατόπεδο «ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ» στον Άγριλο, του όμορου Δήμου Αμφιλοχίας και απαιτεί να αρθεί οποιαδήποτε περαιτέρω σκέψη, απόφαση και σχεδιασμός για υλοποίησή του, αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος διαχείρισης, των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, μέσα από τις αρχές του Ανθρωπιστικού Δικαίου, τις οποίες σέβεται και απόλυτα.

       Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή γύρω από τη λίμνη Αμβρακία, που βρίσκεται το στρατόπεδο, είναι ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντος και ένα μεγάλο μέρος της ανήκει στο Δήμο μας και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000, με α/α καταχώρησης 152 και κωδικό GR2310007 SCI. 
       Πιστεύουμε ακλόνητα, ότι θα απαξιωθεί πλήρως η ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, η οποία υστερεί αναπτυξιακά από άλλες περιοχές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πληγεί η τοπική κοινωνία και θα αποτελέσει αντικίνητρο, για αγροτουριστικές, ή άλλες περιβαλλοντολογικές και παραγωγικές επενδυτικές δράσεις, για τις οποίες ήδη έχουμε πρόταση ως Δήμος και είναι αδύνατον να εξελιχθούν παράλληλα, με τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης . 
       Αντιδρούμε κάθετα, στην ίδρυση του νέου κέντρου, διότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς πρωθύστερη διαβούλευση, και επειδή πιστεύουμε ότι δεν μελετήθηκαν οι αρνητικότατες δημογραφικές, πολιτιστικές, οικονομικές, και κοινωνικές επιπτώσεις του. 
        Επισημαίνουμε τις καταδικαστικές πρόσφατες εκθέσεις του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο), για τις «ανησυχητικές» συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών σε ήδη λειτουργούντα κέντρα κράτησης στον Έβρο καθώς και του μεγάλου χρόνου εξέτασης των αιτήσεών τους και υπογραμμίζουμε, την διαπιστωμένη ανεπαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος από τις Ελληνικές Αρχές, «παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων έκτακτων κονδυλίων της ΕΕ και τις διαβεβαιώσεις ότι θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων» 
       Υπενθυμίζουμε ως ενίσχυση των δίκαιων θέσεών μας, τις τραγικές και πολυποίκιλες εκδηλώσεις βίας και άλλων μη έννομων πράξεων, που συνέβησαν πρόσφατα σε αντίστοιχα κέντρα κράτησης, στη περιοχή Βίλαγουντ του Σίδνεϊ Αυστραλίας. 
       Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη πάροδο του χρόνου τα κέντρα αυτά θα καταστούν, εκτός των άλλων, σπορεία και μετά φυτώρια πληθυσμών, για μαζικές, προσχεδιασμένες και υποκινούμενες βίαιες αναταραχές και εξεγέρσεις, ενάντια στα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών αλλά και ολόκληρης της χώρας μας. 
       Η Δημοτική αρχή και η τοπική κοινωνία, μετά τα παραπάνω και έχοντας πλήρη επίγνωση των αρνητικών συνεπειών, του αναφυόμενου μείζονος Εθνικού –Δημοτικού ζητήματος, δηλώνει ομόφωνα με σθεναρή αποφασιστικότητα, ότι θα αντισταθεί ακλόνητα με κάθε έννομο μέσο, σε αυτές τις επιλογές, που υπονομεύουν το μέλλον της περιοχής μας και αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και: 
ΑΠΑΙΤΕΙ 

Να αρθεί άμεσα, η απόφαση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την ίδρυση του κέντρου κράτησης στο στρατόπεδο «ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ Αμβρακίας . 

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. Η ελλαδα θα αλλωθει εκ των εσωθεν με τους εδω γραικυλους που μπλεξαμε.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ Ο ΛΥΤΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΓΗ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ.ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ.
ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΟΥ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.