Εκείνο όμως που είναι υπεράνω ανοχής πλέον είναι το άθλιο τριτοκοσμικό θέαμα των απανταχού της πόλης στρατοπεδευμένων τσιγγάνων οι οποίοι δυστυχώς παραμένουν ακόμη σχεδόν στο επίπεδο των πρώτων εποίκων προγόνων τους. Το πανηγύρι του ΑηΣυμιού, όπως και τα αντίστοιχα άλλα, δεν γίνεται χωρίς τους γύφτους οργανοπαίχτες οι οποίοι είναι πράγματι απαραίτητοι και παράλληλα αξιοθαύμαστοι για το ταλέντο και την ικανότητά τους, αλλά κάτι πρέπει να γίνει και με τους ίδιους, με τις οικογένειές τους και με τους ομοφύλους τους που συρρέουν απ’ όλη την επικράτεια. Εν ανάγκη ας σταματήσουν τα καθιερωμένα βαφτίσια στο μοναστήρι τις μέρες αυτές.
Η εικόνα πάνω στον ΑηΣυμιό (και στους χώρους του λιμανιού ) ήταν απλά απογοητευτική. Κρίμα τις πέτρες, τα σκαλοπάτια και τη διαμόρφωση που έγινε και που αναβάθμισε αισθητικά πάρα πολύ όλο το χώρο. Η πρώτη εικόνα που αντίκριζε όποιος έφτανε στο σημείο που σταθμεύουν τα λεωφορεία και τα ταξί ήταν ένας καταυλισμός σαν αυτούς που βλέπουμε στα ντοκυμαντέρ, γεμάτος κορμιά, κουβέρτες και σκουπίδια (φωτό). Τι να προβάλεις μετά; Φαίνεται και από τα αφιερώματα που κάνουν κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά: Αντί να προβάλλουν το πανηγύρι, δείχνουν γύφτισσες ( και δυστυχώς και ντόπιες…) να χορεύουν τσιφτετέλια.
Όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε και στον τοπικό τύπο τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας τους με τις κατάλληλες υποδομές (νερό, τουαλέτες, πάρκινγκ κλπ ) για παραμονή έστω αυτών των 5-6 ημερών, σαφώς οριοθετημένοι και φυσικά σε σημεία που δεν θα είναι ευρέως ορατά ούτε θα υποβαθμίζουν την υπόλοιπη περιοχή και οι επισκέπτες τσιγγάνοι να οδηγούνται στα σημεία αυτό. Δεν είναι δυνατόν να στήνουν σκηνές μέσα στους πεζόδρομους του κέντρου, έξω από σπίτια και καταστήματα και να διαμένουν εκεί επί 5 μέρες με ότι συνεπάγεται για την υγιεινή και τη δημόσια εικόνα . Η πόλη είχε αποφορά αμμωνίας, ουρίας και κρεατινίνης επί μέρες μετά .
Ευτυχώς από χώρους τέτοιους διαθέτουμε ακόμη άφθονους πέριξ του λιμανιού. Εκτός από τον Δήμο πρέπει να δουν το πρόβλημα και οι άλλοι εμπλεκόμενοι (Νομαρχία, Λιμενικό Ταμείο κλπ) και να συναποφασίσουν για την επίλυση των προβλημάτων αυτών χωρίς να εθελοτυφλούν ούτε να στρουθοκαμηλίζουν. Παράλληλα να προστατευθούν οι χώροι που σήμερα αποτελούν σημεία εγκατάστασης με περίφραξη ώστε να αποτρέπουν την είσοδο αυτοκινήτων και ανθρώπων. Η εικόνα των τσαντιριών πίσω από τον Ανεμόμυλο - ένα ακόμη σημείο σύμβολο της πόλης - με καραβάνια σαράβαλων, φωτιές αναμμένες, κουβέρτες απλωμένες και σκουπίδια διάσπαρτα παντού, είναι αυτή που θέλουμε να βλέπουν οι τουρίστες που διέρχονται από και προς τη Μαρίνα και την Τουρλίδα; Αυτή είναι η διαφήμιση για την πόλη μας τις μέρες που τόσος κόσμος έρχεται και αποτελεί μοναδική ευκαιρία προβολής ;
1 σχόλιο:
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;
Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ.
ΚΑΜΑΡΩΣΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΧΟΡΟΥΣ.
ΠΝΙΞΙΜΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ Δ.Σ.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΕΩ ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Δημοσίευση σχολίου