Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Νοσταλγική βραδιά από την ΚΛΜ και τον ''Ντόρο''

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ www.cinemes.gr

Νοσταλγική βραδιά από την Κινηματογραφική Λέσχη για το Μεσολόγγι της δεκαετίας του ΄60!

Μια βραδιά γεμάτη νοσταλγία και θύμησες από το παλιό Μεσολόγγι της δεκαετίας του ΄60, πρόσφεραν στους φίλους τους η Κινηματογραφική Λέσχη και ο Δημήτρης Παπαθέου ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του "ΝΤΟΡΟΣ _ χρονογυρίσματα στο Μεσολόγγι".

Στο κατάμεστο, από κόσμο κάθε ηλικίας, παραλιακό "Τουρλίδα - Ψάρ' - Restaurant" πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Μαΐου, μια πανέμορφη βραδιά που ήταν διάχυτη από γλυκές αναμνήσεις και όμορφες μελωδίες που έπαιξε με περίσσιο πάθος η παρέα των παλιών συμμαθητών!

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η Κινηματογραφική Λέσχη καθώς και τις δραστηριότητες και τα μελλοντικά σχέδια που προγραμματίζονται, αναφέρθηκαν οι Μάκης Θεοφιλάτος και ο Γιώργος Πανταζόπουλος.

Στη συνέχεια μίλησε για το Μεσολόγγι των ξέγνοιαστων μαθητικών και εφηβικών χρόνων της δεκαετίας του ΄60, ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Παπαθέου και όπως αναφέρει σε κάποιο σημείο «…στο παλιό Μεσολόγγι, όταν ακόμα η φτώχεια μόνιαζε τους ανθρώπους συνήθιζαν να κάνουν μοναδικές « πλάκες», που ταίρι τους δεν υπήρχε σ΄ολάκερη τη χώρα… Παιδιά και παιχνίδια που ξεκίναγαν μετά το μεσημεριανό φαγητό και τέλειωναν με ''Πάτερ ημών'' για να μη φάμε ξύλο απ΄τις μανάδες στο γύρισμα…».

Αναμνήσεις και γεγονότα από τα παλιά παρουσίασαν με γλαφυρό τρόπο οι συμμαθητές του συγγραφέα Χρήστος Μοσχονάς, Φώτης Σακκαρέλος και Πάνος Μπαγιώργας, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι αγαπημένες ανηψιές του Ραλλού Κυριακοπούλου και Ρούλα Παπαθέου καθώς και ο παιδικός φίλος του Πετρολιάς Πάϊκος.

«…Δεν μπορώ να μην υποκύψω στον πειρασμό να πω δυο λόγια για « τους σινεμάδες » μας και ιδιαίτερα για το Ζαβέρδα, χειμωνιάτικο και καλοκαιρινό και ταράτσα.

Το Μεσολόγγι είχε δύο και τρείς κινηματογράφους, μη ξεχνάμε τον Πάλμο ( κινηματοθέατρο Πάλμιον ), όταν καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα πλην Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ίσως κάποιας άλλης μεγάλης, δεν είχε καν διανοηθεί κάτι τέτοιο.

Ο κόσμος που μας άνοιγαν ήταν αυτός της Αλίκης των Θαυμάτων!

Οι πρωινές της Κυριακής με τους καουμπόηδες που νίκαγαν τους « κακούς » Ινδιάνους, που τα παιδιά ανέβαιναν στα καθίσματα και φώναζαν « καν καν οι δικοί μας », αυτά τα παιδιά που αργότερα γίνανε γιατροί και στρατιωτικοί…» αναφέρει χαρακτηρηστικά σ ένα απόσπασμα του βιβλίου του.

Ακολούθως ανέλαβε ¨δράση¨ η παρέα με τους φίλους τους παλιούς και με τις κιθάρες τους ξαναθυμήθηκαν αξέχαστα τραγούδια που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή και τα ανέμελα νεανικά χρόνια!

Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου ολοκλήρωσε για φέτος τις προβολές και τις εκδηλώσεις της και ανανέωσε το ραντεβού με τους φίλους του κινηματογράφου για τον επόμενο Σεπτέμβριο!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην Κινηματογραφική Λέσχη.ΜΠΡΑΒΟ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ζητου του Μισουλόγγι.

Messolonghi είπε...

όμορφη προσπάθεια...+

Ανώνυμος είπε...

δεσμιοι του παρελθοντος, χωρις κανενα οραμα για το μελλον.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ "Μεσολογγίτη":
οι περισσότεροι απο αυτούς που παραβρέθηκαν έχουν δώσει πολύ μεγάλο κομμάτι απο τη ζωή τους για το μέλλον της Πόλης.
Το όραμά τους ζωντανό και υγιές είναι άρρηκτα δεμένο με το παρελθόν και μόνον έτσι μπορεί νάναι.
δεν τους άφησαν ποτέ να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου.
μερικοί απο αυτούς κατάφεραν σαν μικρότερη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου μειοψηφία κάποτε να συντελέσουν τα μέγιστα στο νάχουμε έστω ΧΥΤΑ.
Οσο γι αυτόν που είχε τη ρομαντική διάθεση να γράψει κάτι προσωπικό χωρίς να σου ζητήσει να το αγοράσεις (δεν πουλιέται) ή να το διαβάσεις έστω,
δυό φορές ζήτησε την εμπιστοσύνη σου ,επι κεφαλής ενός συνδυασμού με φοβερούς ανθρώπους ,
να προσπαθήσειγια το πρόγραμμα , που αν είχες την καλωσύνη να διαβάσεις , πιστεύω ότι δεν θα μίλαγες για έλειψη οράματος .
ένας άλλος Μεσολογγίτης