Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Σημαντική βοήθεια σε νέους 20 - 40 ετών που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση


Το Ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων, στο πλαίσιο του νέου Επενδυτικού Νόμου, συνολικού ύψους 150 εκ €, θα δέχεται επενδυτικά σχέδια από την 1η Ιουλίου 2011 έως 31 Αυγούστου 2011.
  • Η δράση απευθύνεται σε νέους 20-40 ετών και καλύπτει τις βασικές λειτουργικές ανάγκες για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησής τους.
  • Προσφέρει ενίσχυση έως 40% για μια σειρά δαπανών που αφορούν, τόσο στη σύσταση, όσο και στη λειτουργία της επιχείρησης.
  • Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης, στο βάθος της 5ετίας, μπορεί να φτάσει μέχρι και 500.000 € ή ακόμη και σε 1 εκ €, σε περίπτωση που γίνεται χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος επιχειρηματίας έχει στη διάθεσή του ένα διαρκές υποστηρικτικό εργαλείο κάλυψης των λειτουργικών του δαπανών για τα πρώτα 5 έτη, εφόσον έχει ολοκληρώσει την επένδυσή του και λειτουργεί κανονικά.
Ποιοι ενισχύονται:

  • Στην κατηγορία «Επιχειρηματικότητα των νέων» ανήκουν επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται για την ίδρυση και τη λειτουργία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο εταιρικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υπερβεί το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση της Εταιρείας.
  • Οι μικρές επιχειρήσεις που ελέγχονται από μετόχους επιχειρήσεων που έκλεισαν κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο δεν δύνανται να λάβουν ενίσχυση, εφόσον δραστηριοποιούνται στην ίδια σχετική αγορά ή σε όμορες αγορές.
  • Η δράση ισχύει και για όσους δημιούργησαν την επιχείρησή τους από 1/1/2011 και βρίσκονται ήδη στη διαδικασία υλοποίησης της επένδυσής τους.
  • Οι επιλέξιμες δραστηριότητες είναι στον αγροτικό τομέα, μεταποίηση, τουρισμός και παροχή υπηρεσιών (βλ. περίληψη).
Τι ενισχύεται:
Η ενίσχυση παρέχεται κατά τα πρώτα πέντε, μετά την ίδρυσή της, έτη λειτουργίας της επιχείρησης και μέχρι του ποσού του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ συνολικά, σε περίπτωση που γίνεται χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, παρέχεται επιχορήγηση, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ συνολικά. Το κατʼ έτος χορηγούμενο ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το 33% του συνόλου της χορηγούμενης ενίσχυσης.
Η ενίσχυση αυτή παρέχεται για δαπάνες που αφορούν αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, καθώς και δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά τα πρώτα πέντε έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και αφορούν:
  1. τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς,
  2. δαπάνες για μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής,
  3. δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους (εκτός του Φ.Π.Α. και των εταιρικών φόρων),
  4. δαπάνες για χρηματοδοτική μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής,
  5. δαπάνες για μισθοδοσία, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι γι' αυτές δεν έχουν δοθεί άλλου είδους ενισχύσεις.
Ποσοστά ενίσχυσης


Δαπάνες 3 πρώτων ετών Δαπάνες 2 επόμενων ετών
Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Αττικής 25% 15%
Λοιπές Περιφέρειες 35% 25%
Νησιά λοιπών Περιφερειών με πληθυσμό ≤ 5.000 κατοίκους 40% 30%
Η υποβολή των προτάσεων θα πραγματοποιείται πρώτα ηλεκτρονικά και κατόπιν σε έντυπη μορφή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της εταιρείας στα γραφεία υποδοχής επενδυτών. Κατά την παραλαβή ελέγχεται η πληρότητα του φακέλου και δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης αυτού εντός 10 ημερών. Ακολουθεί η αξιολόγηση και βαθμολόγηση της πρότασης. Με βάση τη βαθμολογία, καταρτίζονται Πίνακες κατά κατηγορία επενδυτικών σχεδίων, στους οποίους κατατάσσονται κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά τα αξιολογούμενα επενδυτικά σχέδια. Με βάση τη σειρά κατάταξης στους εν λόγω Πίνακες, εντάσσονται στο καθεστώς ενισχύσεων τα υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια μέχρι την εξάντληση του ποσού των ενισχύσεων.
(Ατλαντις Συμβουλευτική)

Δεν υπάρχουν σχόλια: