Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Stess Tests Τραπεζών: Κόπηκαν EUROBANK - ΑΤΕ

eurobank2

Μια αναμενόμενη αποτυχία (ΑΤΕ) και μια μικρή έκπληξη (EUROBANK) έκρυβαν τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests που ανακοινωθήκαν χθες προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους μικροκαταθετες των δυο αυτών τραπεζών αλλά και στους αγρότες ανά την Ελλάδα που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την πρώτη.  
Τα αποτελέσματα των ελέγχων που ανακοίνωσε την Παρασκευή η EBA δείχνουν ότι ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια οι έξι ελληνικές τράπεζες που ελέγχθηκαν έχουν συνολικό πλεόνασμα κεφαλαίων 2,44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. (βλ. πίνακα - Σημείωση: όριο ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας είναι το 5%, ενώ όσες τράπεζες βρίσκονται μεταξύ 5-6% θεωρείται ότι πρέπει άμεσα να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους).

 Αυτό σημαίνει ότι με συγχωνεύσεις που θα «ανακατέψουν την τράπουλα» και θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στο σύστημα θα μπορούσαν να μείνουν τελικά λιγότερες τράπεζες, που όμως όλες θα περνούν και τα αυστηρότερα τεστ αντοχής σε ακραίες συνθήκες. Γι’ αυτό το λόγο εντείνεται η σεναριολογία για «γάμους» με επικρατέστερο σενάριο τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, που θα αναδείκνυε τον όμιλο Λάτση κυρίαρχο παράγοντα στις τράπεζες και την ενέργεια και για το λόγο αυτό έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στο επιχειρηματικό και τραπεζικό παρασκήνιο, οι οποίες «αγγίζουν» και το πολιτικό σύστημα.

 
Τράπεζα
(1)
Δείκτης Core Tier 1 την 31.12.2012
(υπό το δυσμενές σενάριο)
(2)
Δείκτης Core Tier 1 την 31.12.2012
(υπό το δυσμενές σενάριο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων μέτρων βελτίωσης του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας)
Εθνική Τράπεζα
7,7%
9,7%
Alpha Bank
7,4%
8,2%
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
5,5%
7,1%
Τράπεζα Πειραιώς
5,3%
6,3%
Eurobank EFG
4,9%
7,6%
Αγροτική Τράπεζα
-0,8%
6,0%
Συνολικό πλεόνασμα κεφαλαίων έναντι του ορίου αναφοράς 5%

€2,44 δις ευρώ

€5,05 δις ευρώ

     Μόνο η Εθνική και η Alpha Bank πέρασαν με άνεση το φετινό, αυστηρότερο τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), όπου τέθηκαν αυστηρότερα κριτήρια από τα περσινά και ελέγχθηκαν για πρώτη φορά πιθανές ζημιές από τα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων. Όλες οι τράπεζες, όμως, συνεχίζουν τον αγώνα εξεύρεσης νέων κεφαλαίων και βελτίωσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

     Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ελληνικές τράπεζες οι δύο σημαντικότερες για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος (Εθνική και Eurobank) θα ελέγχονται στο εξής από την Ευρωπαϊκή Αρχή δύο φορές το χρόνο.
    Όλες οι τράπεζες προγραμματίζουν άμεσες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης: η Εθνική πουλά μερίδιο της τουρκικής θυγατρικής της, η Eurobank το μερίδιο της επίσης στην τουρκική θυγατρική, η Πειραιώς βρήκε ενδιαφέρον από ξένη τράπεζα για την αιγυπτιακή θυγατρική της, ενώ η Alpha Bank έχει ήδη προωθήσει αύξηση κεφαλαίου και έκδοση δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές.
    Η διοίκηση της ΑΤΕ τονίζει ότι «κάηκε» από τα ομόλογα («βασική παράμετρο για την υστέρηση αποτελεί η σημαντική έκθεση της Τράπεζας σε δάνεια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 7,850 δισ. ευρώ») και προγραμματίζει νέα ενίσχυση των κεφαλαίων της, με έκδοση δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της έλλειψης κεφαλαίων δεν είναι μόνο ελληνικό. Συνολικά «κόπηκαν» στα τεστ 20 ευρωπαϊκές τράπεζες από τις 90 που εξετάσθηκαν, ενώ μία γερμανική κρατική τράπεζα αποσύρθηκε από τους ελέγχους, δηλώνοντας διαφωνία με την αυστηρή μεθοδολογία της Αρχής.
(newsupdate)

Δεν υπάρχουν σχόλια: