Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ανυπότακτος ο Άρης...

Το ΚΚΕ δεν επιστρέφει την κομματική ταυτότητα στον Άρη Βελουχιώτη διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις...


Ξεφυλλίζοντας τον Β' τόμο της ιστορίας του ΚΚΕ από το 1949 ως το 1968 -αναρτημένος ολόκληρος είναι [εδώ] - σταχυολογούμε μερικές φράσεις (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας). Στην σελίδα 17 διαβάζουμε:
<< Σήμερα η ΚΕ προτείνει να γίνει επίσημη κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη με απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, στην οποία θα αποκαθίσταται η προσφορά του στο επαναστατικό κίνημα.
και μερικές αράδες παρακάτω:
Η ΚΕ επίσης προτείνει την επίσημη αποκατάσταση από κομματικό Σώμα των Άρη Βελουχιώτη και Νίκου Βαβούδη, που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.>>
Το τι σημαίνει η "επίσημη αποκατάσταση" του Άρη Βελουχιώτη και ποιά είναι η διαφορά της από την "επίσημη κομματική αποκατάσταση", εξηγείται αναλυτικά στην σελίδα 324:
<< 3.Α. 13. ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ
Ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) σωστά χαρακτήριζε ως λαθεμένη τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Αν και δεν είχε οδηγηθεί σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τα προβλήματα στη στρατηγική του ΚΚΕ και τον ένοπλο αγώνα 1940-1944, με ηρωισμό και αυτοθυσία υπηρέτησε την ένοπλη ταξική πάλη.
Ωστόσο, παρά τη σημασία της πολιτικής διαφωνίας του, δεν δικαιώνεται ούτε η απειθαρχία ούτε η ατομική ευθύνη στην ανάληψη πρωτοβουλιών αντίθετων προς τις αποφάσεις και ενέργειες του Κόμματος. Η έμπρακτη αντίθεση του Άρη Βελουχιώτη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δικαιολογημένα προκάλεσε τη διαγραφή του.
Το Κόμμα καθυστέρησε να αποκαταστήσει πολιτικά τον Άρη με Απόφαση κομματικού Σώματος, σε περίοδο που είχε πλέον συνειδητοποιήσει ότι η Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν λαθεμένη από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.
Ωστόσο, με σειρά ενεργειών του, το ΚΚΕ τιμούσε τη μνήμη του πρώτο-καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη: Με την ευκαιρία της 15ης επετείου του θανάτου του, ο ραδιοφωνικός σταθμός  ''Η Φωνή της Αλήθειας''  μετέδωσε τον Ιούνιο του 1960 σημείωμα για τη ζωή και τη δράση του. Παρόμοιο σημείωμα δημοσιεύτηκε και τον Ιούνιο 1965 στο περιοδικό Νέος Κόσμος με την ευκαιρία της 20ής επετείου του θανάτου του.[451]
Και στα επόμενα χρόνια, έγιναν εκδηλώσεις στη μνήμη του, ενώ υπήρξαν πολλά σχετικά δημοσιεύματα στα κομματικά έντυπα. Στην πράξη απορρίφθηκαν οι σε βάρος του κατηγορίες ως προβοκάτορα κ.α.
Ο Α' Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1918-1949) αναφέρεται στην ηρωική δράση και στην τραγική θυσία του.[452]
Η ΚΕ του ΚΚΕ προτείνει την πολιτική του αποκατάσταση με Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.>>
[451]: Περιοδικό Νέος Κόσμος, Ιούνης 1965, τεύχ. 6, Μ. Ρουμελιώτη, ≪Άρης Βελουχιώτης (1905-1945)≫, σελ. 91-94.
[452]: Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, τομ. Α', έκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 1995, σελ. 517.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή πάλι η ανάρτηση που κολλάει;
Έπεσε "φτώχεια";

Ανώνυμος είπε...

Πόσα χρόνια οι συμπαθείς φίλοι του ΚΚΕ ζούσαν μέσα στο ψέμα για τον Άρη;

Νικολόπουλος Παναγιώτης είπε...

Η έμπρακτη αντίθεση του Άρη Βελουχιώτη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δικαιολογημένα προκάλεσε τη διαγραφή του,παρότι που με ηρωισμό και αυτοθυσία υπηρέτησε την ένοπλη ταξική πάλη.
Το ΚΚ,όπως λέει ο Λένιν, δεν είναι οικογενειακός όμιλος. Απαιτείται ενιαίο καθοδηγητικό κέντρο, παράλληλα με την πειθαρχία, συλλογικότητα στην καθοδήγηση και γενικά συλλογικό πνεύμα. Το ενιαίο καθοδηγητικό κεντρικό όργανο, δηλαδή η ΚΕ, σύμφωνα με την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τη συλλογική επεξεργασία και την ενιαία δράση.
Χρειάζεται και οργανωτική ενότητα με βάση το Καταστατικό, η υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία.
Η αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού δικαιολογημένα έχει συγκεντρώσει τα πυρά της αστικής, μικροαστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας, αφού από τη φύση της, όταν εφαρμόζεται σωστά, αποτελεί καθοριστική πηγή δύναμης για το Κόμμα στη σκληρή καθημερινή του δράση.

Ανώνυμος είπε...

Μετά το σχόλιο του "προλετάριου" πιστεύω να καταλάβατε γιατί αυτοκτόνησε ο Αρης.........

Ανώνυμος είπε...

«...Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με
υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω,
είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρο μου, πέταξα τον
κεφαλαιοκρατικό πολιτισμό στα μούτρα της λωποδύτριας
μπουρζουαζίας και ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον
αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες. Εκτοτε δεν έχω στο
ενεργητικό μου παρά φυλακίσεις για πάλη επαναστατική. Μιλάν τα
γεγονότα, μιλάει αυτή η αλήθεια. Ούτε ΜΙΑ ΚΗΛΙΔΑ. Είναι
αυτό σε βάρος μου; Είναι αυτό στοιχείο ενάντια στο
Κομμουνιστικό Κόμμα; ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗ
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ότι γλίτωσα
απ' τη διαφθορά της συνείδησης, στην οποία με οδηγούσε το
ληστρικό αστικό καθεστώς και κόσμησα τον Κλάρα που φερόντανε
τροχάδην στον γκρεμό με ΑΓΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ στοιχεία και
μόνο με τέτοια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαγνίζει και δημιουργεί
αγωνιστές αφοσιωμένους στη μεγάλη υπόθεση του προλεταριάτου.
Είναι το μόνο κόμμα που οδηγεί τους εκμεταλλευόμενους στον
ιστορικό δρόμο: Στην οριστική απελευθέρωση του προλεταριάτου.
Στο κόμμα αυτό έδωσα όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να δίνω
όσες δυνάμεις μου απομείναν στον αγώνα του, για το ψωμί των
εργαζομένων, κατά των φόρων και των πολέμων, για την
επανάσταση».

Επιστολή του Αρη Βελουχιώτη στον Ριζοσπάστη (9/9/1931).

Ανώνυμος είπε...

Το μυαλό σας φίλοι του ΚΚΕ τα βλέπει όλα σε ευθεία γραμμή. Λογικά λοιπόν αναφέρεστε στο 1931 θεωρώντας το ταυτόσημο με το 1945 που εξαναγκάσατε τον Άρη σε αυτοκτονία χάριν του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Θα έπρεπε να καταθέσετε τις κομματικές σας "ταυτότητες" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη αποκατάσταση του πρωτοκαπετάνιου. Και επειδή έχετε σημαντικό αρχείο καλό θα ήταν να μας αναφέρετε το αφιέρωμα και την ομιλία του εκπροσώπου του ΚΚΕ και του Ριζοσπάστη στην κηδεία του Κάππου,του Πλουμπίδη, της Ελλης Παππά (σύντροφο του Μπελογιάννη) κ.λ.π. για να μάθουν και οι νεώτεροι πως τιμάει το ΚΚΕ τα στελέχη του.....

ΙΣΚΡΑΡΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά που αναφέρει ο Άρης για το ΚΚΕ αλλα τελικά την πάτησε. Ξέχασε τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Θα μου πείτε ότι κανείς δεν είναι...τέλειος!

Ανώνυμος είπε...

Ο μόνος λόγος που γίνεστε υπερασπιστές του Άρη είναι γιατί νομίζετε πως έτσι θα χτυπήσετε το ΚΚΕ. Γι' αυτό κι αναμασάτε συνεχώς τα περί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΎ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΥ, χωρίς στη ουσία να κατανοείτε τι σημαίνει αυτός για ένα κομμουνιστή.Και ο Άρης ήταν κομμουνιστής καραμπινάτος γι' αυτό και αποδέχτηκε την απόφαση της πλειοψηφίας του κόμματος αν και διαφωνούσε ριζικά μ' αυτή.Αλλά αυτά είναι ψηλά γράμματα για σας που πιθανόν το παίζετε ανεξάρτητοι, αλλά τη κρίσιμη στιγμή ίσως και να προσκυνάτε το δικομματισμό. Ο Άρης ήταν επαναστάτης και λυσσαλέος εχθρός της Αγγλίας και των ιμπεριαλιστών που μας δυναστεύουν δεκάδες χρόνια.Εσείς οι δήθεν υπερασπιστές του, τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Και επειδή η ζωή δεν είναι ευθεία γραμμή όπως λες και συ φίλε 3.33, διάβασε χωρίς παρωπίδες την ιστορία του κόμματος και προσπάθησε να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση αυτών που έπαιρναν τις αποφάσεις τότε, μέσα στις τότε συνθήκες, αναλογίσου τον εφιάλτη του Β΄παγκοσμίου πολέμου, τη δίψα του λαού μετά τη κατοχή για ειρήνη και ίσως καταλάβεις γιατί το ΚΚΕ επιζητούσε την ειρήνη και τις ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές.
Κακώς βέβαια, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, γιατί ο ταξικός αντίπαλος είναι απίστευτα ανήθικος, βρώμικος κι ανηλεής αλλά στις συγκεκριμένες συνθήκες το κόμμα σαν η πιο αγνή και γνήσια έκφραση του Ελληνικού λαού ήταν υποχρεωμένο να το κάνει.
ΕΝΑΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδιά έχετε δεί εσείς σε άλλο κόμμα ισόβιο αρχηγό όπως γίνεται στο ΚΚΕ ;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 12:47 άλλο ρώτησε ο 3:33 ισκαριωτης.

Ανώνυμος είπε...

οταν φτανει το ΚΚΕ να υμνει τον καπεταν Γιωτη (Χαριλαο Φλωρακη για τους μη γνωρίζοντες ...ναι αυτον που συγκυβερνησε με τον "εφιαλτη" της δημοκρατιας) που οι υπολοιποι καπεταναιοι τον χλευαζαν για την δουλικοτητα του,οταν στα "Δεκεμβριανα" εξαφανισαν τον Αρη, οταν οι Σιαντος-Καραγιωργης-Ζαχαριαδης κλπ οδηγησαν με τις αποφασεις τους τον δημοκρατικο λαο στην εξορια,τις εκτελεσεις κλπ...οταν τοσα χρονια ακουνε Αρη,Πλουμπιδη,Μπελογιαννη και βγαζουν "σπυρακια" ...δεν ειναι να απορει κανεις για την καταντια της Αριστερας στην Ελλαδα ειναι αντιθετα πολυ φυσιολογικο.
Τουλαχιστον ο Αρης ειχε το θαρρος της γνωμης του και των ενεργειων του, οι συνεχιστες του σταλινικου ΚΚΕ που ακομη κανουν κουμαντο στο κομμα τι εχουν?
ο Φαρακος που τους τα "εψαλε" κανονικα μεσω των βιβλιων του τι τυχης ετυχε ως αποθανων προεδρος του κομματος του λαου και ποιας ο ακαπνιστος "καπεταν Γιωτης"?

Ανώνυμος είπε...

φίλε 10.25 οι απαντήσεις που ζητάς:
1. για τον Κ.ΚΑΠΠΟ.
.....Το τελευταίο «αντίο» είπαν χθες το απόγευμα, δεκάδες φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι του Κώστα Κάππου, στο νεκροταφείο Καισαριανής, εκεί όπου ήταν η τελευταία επιθυμία του ίδιου να ταφεί με πολιτική κηδεία, προκειμένου «να βρίσκομαι ανάμεσα σε αγωνιστές».
Το στερνό «αντίο» είπε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:
«Αποχαιρετάμε σήμερα τον σύντροφο, τον φίλο, τον πρωτοπόρο αγωνιστή, τον Κώστα Κάππο, που, πριν από πενήντα περίπου χρόνια, εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα και αναδείχτηκε σε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.....
Στην κηδεία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ο Στ. Μπενετάτος δήμαρχος Νίκαιας, ο πρέσβης της Κούβας, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και δεκάδες φορείς.
Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το ΚΜΕ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, πλήθος αντιστασιακών οργανώσεων, σωματεία εργαζομένων, το ΝΑΡ, το «ΠΡΙΝ», η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, κόμματα και άλλοι φορείς.....
ΑΠΟΣΠΆΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2005
2.ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ.
...... Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά να αποκηρύξει το ΚΚΕ. Χαρακτηρίζει οδυνηρή για κείνον μα σεβαστή την ανακοίνωση της ΚΕ, δηλώνει ότι θα πεθάνει κομμουνιστής ενώ τονίζει την πίστη του ότι το κόμμα θα αντιληφθεί ότι οι πληροφορίες που είχε ήταν εσφαλμένες και θα τον αποκαταστήσει.
Το στρατοδικείο τον καταδικάζει σε θάνατο με την κατηγορία της «κατασκοπίας». Εκτελείται στις 14 Αυγούστου του 1954. «Μη λυπάστε, εγώ τώρα θα ησυχάσω. Ο θάνατος είναι μια αλλαγή της ύλης. Έτσι είναι» έγραψε ο ίδιος στο τελευταίο γράμμα του. «Ο Πλουμπίδης εξετελέσθη την αυγήν ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ»... έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής.

Η αποκατάσταση...
..... Η μνήμη του αποκαταστάθηκε με απόφαση της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ.
ΑΠΌΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ TVXS.
3.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗ ΠΑΠΠΑ.
.....Στην πραγματικότητα, η Ελλη Παππά καθαιρέθηκε φανερά το 1957 ως σταλινική, για τα πεπραγμένα της μέσα στις φυλακές Αβέρωφ. Και ας υποστηρίζει πάλι στο βιβλίο ότι για άλλη μια φορά υπήρξε θύμα, διότι υπερασπίστηκε τον Πλουμπίδη.
Η ιστορία που γράφει η Ελλη Παππά είναι δική της, πλαστογραφημένη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Πρόσωπα και γεγονότα ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Μόνο εμείς μπορούμε να διαβάσουμε κάτω από τις αράδες της την αληθινή ιστορία της φυλακής επί των ημερών της, γιατί την ζήσαμε στο πετσί μας........
Γράφουν οι:
Αθηνά Βασίλα Ματράγκα, καταδικασμένη σε θάνατο, έμεινε στη φυλακή 10 χρόνια. Κατίνα Βασιλιά Σαπουντζή, καταδικασμένη πεντε φορές ισόβια, έμεινε στη φυλακή 9 χρόνια. Βαγγελιώ Γεωργαντά Φραντζεσκάκη, καταδικασμένη σε θάνατο, έμεινε στη φυλακή 10 χρόνια. Αντιγόνη Δαμιανάκου, καταδικασμένη σε θάνατο, έμεινε στη φυλακή 4 χρόνια. Ελένη Κυβέλου Καμουλάκου, καταδικασμένη 14 χρόνια, έμεινε στη φυλακή 7. Μαίρη Μπίκια Αρώνη, καταδικασμένη 20 χρόνια έμεινε στη φυλακή 11. Ουρανία Νιζαμίδου, καταδικασμένη σε ισόβια, έμεινε στη φυλακή 6,5 χρόνια. Ολυμπία Παπαδοπούλου Βασιλάκου, καταδικασμένη σε θάνατο, έμεινε στη φυλακή 9 χρόνια. Αργυρώ Σεφερλή, καταδικασμένη σε 20 χρόνια, έμεινε στη φυλακή 6,5.
Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=594204
Όπως βλέπετε φίλοι 10.25 και Ισκαριώτη σας απαντάω και με πηγές όχι μόνο κομμουνιστικές, γιατί να είστε σίγουροι μας αρέσει πολύ η αληθινή ιστορία και τη ψάχνουμε χωρίς κολλήματα, στηριζόμενοι στη λαΪκή ρήση "ΤΟ ΨΕΜΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ"
Όσο για σένα 2.27 είσαι ανάξιος οποιασδήποτε απάντησης.

Ανώνυμος είπε...

φυσιολογικο το σχολιο σου σου 5.10 ....δεν περιμενα καποια απαντηση απο "παρωπιδακιδες"