Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Μας ανοίγουν τα μάτια - Εμείς κοιμόμαστε με τα τσαρούχια


             ΣΕΦ: Η έξοδος από την κρίση περνά από τα φωτοβολταϊκά

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble), Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ρίχνει στο τραπέζι του ΣΕΦ την ιδέα να εξάγει η Ελλάδα αυτό που διαθέτει σε αφθονία όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τον ήλιο της. Πως είναι δυνατόν να εξάγει κανείς πρακτικά τον ήλιο όμως;
 Η ιδέα αυτή είναι απλή στην σύλληψή της. Παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με φωτοβολταϊκά στην ηλιόλουστη Ελλάδα και εξάγοντάς την σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε, ορθά, πως το εθνικό «καύσιμο» της Ελλάδας δεν είναι ο ρυπογόνος λιγνίτης, όπως συχνά αναφέρεται, αλλά ο ήλιος που την λούζει απ’ άκρη σ’ άκρη. 

Η Ελλάδα δεν είναι μια απομονωμένη ενεργειακή νησίδα στην άκρη της Ευρώπης. Είναι κομμάτι ενός εκτενούς ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου, μέσω του οποίου θα μπορούσε να εξάγει καθαρή ενέργεια στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες της Β. Ευρώπης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία εκφράζει αυτή την ιδέα. Λίγα χρόνια πριν, με το πρόγραμμα Desertec για τη μεταφορά ηλιακού ηλεκτρισμού από τη βόρεια Αφρική στην βόρεια Ευρώπη μέσω υποθαλλάσιων καλωδίων. Σήμερα η ιδέα ξαναγυρίζει στο προσκήνιο με κυρίαρχο το ρόλο της Ελλάδας ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας, καθώς τώρα η ιδέα αφορά κυριώς τα φωτοβολταϊκά σε μικρές ή και μεγάλες μονάδες. Το πρακτικό ερώτημα που απομένει είναι πως θα μεταφερθεί όλη η παραγόμενη ενέργεια χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και με τί κόστος. Την απάντηση σ’ αυτό έρχετια να δώσει η Greenpeace, η οποία στις αρχές του 2011 πραγματοποίησε μελέτη για το πως οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός ευρωπαϊκού υπερδικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Σ’ αυτή τη μελέτη τεκμηριώνεται ότι είναι τεχνικά εφικτό η Ελλάδα να παράγει σημαντικές ποσότητες ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ώστε, όχι μόνο να καλύπτει σημαντικό μέρος των δικών της αναγκών, αλλά και να εξάγει μεγάλες ποσότητες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική παραγωγή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού αλλά και στην απασχόληση. Μάλιστα, για το 2050, το σενάριο που εξετάστηκε προβλέπει την εγκατάσταση 60.000 MW φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, καθώς ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι μόλις 2.200 MW, με τον ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών) να ζητά τουλάχιστον τριπλασιασμό αυτού.
(πράσινο σπίτι & κτίριο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: