Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Θερμή υποδοχή της έκθεσης της "Διεξόδου" στην Μεσσηνία









 
"ΑΛΑΤΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ" - Θερμή υποδοχή της έκθεσης της "Διεξόδου" στην Μεσσηνία

Με την θερμή υποδοχή εκατοντάδων Μεσσήνιων επισκεπτών αλλά και παραθεριστών της Κυπαρισσίας, ξεκίνησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η πρωτότυπη έκθεση "ΑΛΑΤΙ - Ο ΛΕΥΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ" που διοργάνωσε το Κέντρο Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου στην Κυπαρισσία μετά από πρόσκληση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Πρόγραμμα για την ανάδειξη και προστασία της παλιάς πόλης".
Η έκθεση παρουσιάζεται στις αίθουσες του Λαογραφικού Μουσείου που βρίσκεται στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Άνω Πόλης με έναν εντυπωσιακό  τρόπο που σχεδίασε και επιμελήθηκε ο ζωγράφος Βαγγέλης Ρόμπολας πάνω σε ιδέα και έρευνα της εικαστικής συμβούλου της "Διεξόδου" Δέσποινας Κανελλή.
Πολύχρωμα θαλασσινά και ορυκτά αλάτια απο την Περσία, την Αυστραλία, τα Ιμαλάια, την Γερμανία, την Κύπρο, την έρημο Καλαχάρι, την Ισπανία, την Γαλλία και τη Χαβάη ανάμεικτα με ελληνικά αλάτια σε διαφορετικές κοκκομετρίες και γεύσεις, συνθέτουν το σκηνικό της έκθεσης μέσα από την οποία παρουσιάζεται το αλάτι από την πρώτη εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας.
Το αλάτι στην ιστορία, την οικονομία, την τέχνη, στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, στη θρησκεία, την υγεία, στον τουρισμό και στην κτηνοτροφία είναι μερικές από τις θεματικές ενότητες της έκθεσης την οποία συμπληρώνει ένα παραδοσιακό μπακάλικο με εκατοντάδες είδη από τα χιλιάδες που έχουν σαν βάση το αλάτι.
Το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης ολοκληρώνεται από την παρουσίαση 650 ασημένιων, επάργυρων, χάλκινων, πορσελάνινων, γυάλινων,  ξύλινων, κεραμικών αλλά και πλαστικών αλατιερών που αποτελούν τμήμα μιας μεγάλης συλλογής  της "Διεξόδου" που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Την έκθεση, που προλόγισε η Πρόεδρος της Εταιρείας για την Προστασία της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας κυρία Τζίμα Ιμιρζιάδη και χαιρέτισε ο ιδρυτής της "Διεξόδου" κ. Νίκος Κορδόσης, εγκαινίασαν οι δήμαρχοι Τριφυλλίας και Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Κόλλιας και Παναγιώτης Κατσούλης αντίστοιχα ενώ παρόντες ήσαν ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Δημόπουλος και οι πρώην δήμαρχοι Κυπαρισσίας Γιώργος Αμπατζιώτης, Ηλίας Τσίγκανος και Παναγιώτης Τσάκος.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά μέχρι και τις 9 Αυγούστου (10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και 7 το απόγευμα έως 11 το βράδυ) με ελεύθερη είσοδο.
facebook: Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Μουσείο "Διέξοδος"
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: