Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ξανάρχισαν οι ανασκαφές στην αρχαία Καλυδώνα

Οι ήχοι της αρχαιολογικής σκαπάνης αντήχησαν ξανά αυτές τις ημέρες στην αρχαία πόλη της Καλυδώνας σημαίνοντας ακόμη μια σαιζόν ανασκαφών.
Απ’ την προηγούμενη Τρίτη (28 Ιουνίου 2011) το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Δανίας , ανέλαβε πάλι τις ανασκαφές στην αρχαία Καλυδώνα.
Στην 15μελή περίπου ομάδα που πλαισιώνει τις ανασκαφές, είναι Δανοί, Γερμανοί, Έλληνες και Άγγλοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αρχαιολογίας.
Υπεύθυνος αυτών είναι ο Δανός Διευθυντής κ. Rune Frederiksen , ο οποίος μαζί με την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου, έχουν την γενική επιμέλεια των ανασκαφών.
Η χρηματοδότηση των ανασκαφών αυτών είναι από γνωστή δανέζικη ζυθοποιεία και είναι της τάξης των 100.000 €.
Επίσης , η ομάδα αυτή είναι επανδρωμένη κυρίως από ντόπιους εργάτες.
Ήδη έχει γίνει ένας επιμελέστατος καθαρισμός του Αρχαίου Θεάτρου και οι εργασίες ανασκαφής γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή , φέρνοντας στο φως αρχαίο τάφο με σκελετό.

 

Πιστεύω πως είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλη αυτή η ομάδα , τόσο των Ελλήνων υπευθύνων όσο και των ξένων , οι οποίοι έχουν δείξει τόσο ενδιαφέρον για τον τόπο μας, την στιγμή που πολλοί από εμάς τους ντόπιους δεν έχουμε πατήσει ποτέ το πόδι μας στην Αρχαία Καλυδώνα, που είναι στο κατώφλι του χωριού μας…
Αξίζει ακόμη να αναφέρω πως , στο Τοπικό Συμβούλιο Ευηνοχωρίου έχει έρθει έγγραφο απ’ τον Δήμο Μεσολογγίου , με το οποίο ζητείται η αίθουσα των εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Ευηνοχωρίου ώστε να μπορέσουν να αποθηκευτούν με ασφάλεια τα ευρήματα των ανασκαφών , αλλά συγχρόνως να εξυπηρετεί και ενέργειες μελέτης αυτών , θέτοντας έτσι ένα μεγάλο δίλλημα στον πρόεδρο του χωριού μας , για το πόσο είναι σωστό να θυσιάσει μια μεγάλη αίθουσα
πολλαπλών εκδηλώσεων και να την δεσμεύσει επ’ αορίστου για αποθηκευτικό και μόνον χώρο.
Το θέμα είναι πως σαφώς και πρέπει τα ευρήματα αυτά να μείνουν εδώ που ανήκουν, στον τόπο μας , με ότι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια όσον αφορά την ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στο Μεσολόγγι , αλλά συγχρόνως και η συγκεκριμένη αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος, πιστεύω , είναι αναγκαίο να είναι διαθέσιμη για οποιαδήποτε εκδήλωση στο
χωριό μας που είναι και η μοναδική του είδους της…
Θα πρέπει ο Πρόεδρος και οι Σύμβουλοι του χωριού μας να βρουν μια χρυσή τομή ώστε το χωριό μας να μην χάσει τίποτε απ’ τα δύο αυτά…  
(evinochori.gr) 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aρχαιολογικο μουσειο στο Μεσολογγι.Μια περιοχη γεματη θησαυρους δεν μπορει να μην εχει το κεντρικο αρχαιολογικο μουσειο του νομου.

Ανώνυμος είπε...

Το Μουσείο θα πάει στην συμπρωτεύουσα. Όπως και το Εφετείο και όλα τα υπόλοιπα. Μην τα ξαναλέμε τώρα.....

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΑΡΧΕΕΕ !!!!! Τα ευρήματα απο την Καλυδώνα που θα τα φυλάξουμε ?
Έχουμε χώρο πουθενά ? Οι αγρινιώτες φίλοι σου είναι έτοιμοι.