Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ερώτηση Παν. Κουρουμπλή για Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος.

                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αιτ/νίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος.
Συζητήθηκε σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με θέμα τα προβλήματα οικονομικής και διοικητικής οργάνωσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.
Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο στη Δυτική Ελλάδα αποτέλεσε μακροχρόνιο αίτημα, που διεκδικείσαι ο Νομός για στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής του ανάπτυξης. Ο Νομός προσφέρει στην Εθνική Οικονομία πολλά, διότι μεγάλοι αναπτυξιακοί φορείς είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός του, δημιουργώντας εθνικό πλούτο. Τα τρία κολοσσιαία υδροηλεκτρικά φράγματα που προσφέρουν ρεύμα στα εθνικά δίκτυα της ΔΕΗ, η εκτροπή του Ευήνου που ξεδιψά την Αθήνα, αποτελούν υποδομές για τις οποίες η Αιτ/νία δεν έλαβε ποτέ αντισταθμιστικά οφέλη.
Τόνισε δε, ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος δεν αρκεί να είναι αυτόνομο αλλά και αυτοδύναμο με χρονική δέσμευση υλοποίησης του Οργανογράμματός του και στελέχωσης των υπηρεσιών του.  Η μέχρι σήμερα απουσία αυτόνομων δομών στη Διοίκησή του Πανεπιστημίου, δημιούργησε
εξάρτηση με αποτέλεσμα να υφίσταται αδυναμία εκτέλεσης των βασικών του λειτουργιών.
Επεσήμανε, ότι ενώ βάση του Νόμου 3794/2009 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επωμίστηκε πάσα  οικονομική και διοικητική πράξη για τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής του Αγρινίου, πάρα ταύτα η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις
της με συνέπεια το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος να οδηγείται σε δυσλειτουργία, με διογκούμενα προβλήματα επισφαλή για την ύπαρξή του.
Επιπροσθέτως τόνισε, ότι για να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αγρινίου από τον Οκτώβριο του 2010 προώθησε σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την έγκριση Οργανογράμματος του
Πανεπιστημίου, με σκοπό την αυτοδυναμία του. Παράλληλα η αυτοτέλεια στην οικονομική διαχείριση του Πανεπιστημίου Αγρινίου καθώς και η τοποθέτηση Νομικού συμβούλου, θα του προσδώσουνε την ανεξαρτησία των κινήσεων και τη ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων που συσσωρεύτηκαν εδώ
και καιρό.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής ερώτησε εάν παραμένει σταθερά η θέληση του Υπουργείου Παιδείας στη διατήρηση της αυτονομίας και αυτοδυναμίας του Πανεπιστημίου Αγρινίου και  ποιες ενέργειες έχει  δρομολογήσει προς το σκοπό αυτό.
Εις απάντηση των όσων αναφέρθηκαν, η Αν. Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κ. Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, με το Ν. 3794/2009 αποτέλεσε υλοποίηση μιας συγκεκριμένης δέσμευσης για την αυτονόμηση της υπάρχουσας Σχολής  στην περιοχή του Αγρινίου. Για την αυτοδυναμία του Πανεπιστημιακού
Ιδρύματος πρέπει να εξασφαλιστούν βασικές προϋποθέσεις που αφορούν την οικονομική και διοικητική λειτουργία του καθώς και το ανάλογο προσωπικό σε αριθμό, προσόντα και εμπειρία. Για όλες τις αναφερθείσες προϋποθέσεις στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία ουσιαστική αναφορά.
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αφού διέγνωσε  τις νομοθετικές ελλείψεις, με το Ν. 3848/2010 προσπάθησε να δημιουργήσει νέο πλαίσιο για να εξασφαλίσει  τόσο τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος με αρωγή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και να του δοθεί η απαραίτητη πίστωση χρόνου για να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη  αυτονόμησή του.
Εν συνεχεία ανέφερε ότι ξεπερνώντας γραφειοκρατικά προβλήματα, το Υπουργείο ενέκρινε την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.
Συγκεκριμένα το πρώτο ένταλμα ύψους 184.000e  εξοφλήθηκε πριν από δύο ημέρες, ενώ κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα  εξοφληθεί και το δεύτερο ένταλμα ύψους  11.000e .
Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με τα ποσά: 46.200e  για την κάλυψη δαπανών σίτισης, 73.500eγια την κάλυψη των δαπανών  μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού, 315.000e  για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Επιπλέον
  επιχορήγησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ποσό των 420.000 e για την κάλυψη δαπανών που αφορούν αποκλειστικά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. Επισημάνθηκε δε, ότι λύθηκαν και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αφορούσαν την εκταμίευση των χρημάτων αυτών.
Τέλος επιβεβαίωσε ότι λίαν συντόμως θα προχωρήσει η έγκριση Οργανογράμματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και η Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει θέματα που αφορούν την ορκωμοσία και τον τύπο του απονεμόμενου τίτλου στους αποφοίτους του Ιδρύματος.
 
Πολιτικό Γραφείο
Βουλευτή Αιτ/νίας
Παναγιώτη Κουρουμπλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: