Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ενημέρωση για τις ασθένειες φοινίκων και πλατάνων που απειλούν το νομό μας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ &
ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ.


Σας ενημερώνουμε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει αναφορές για την παρουσία του επιβλαβούς εντόμου καραντίνας Rhynchophorus ferrugineus (κν. Κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινίκων). Η παρουσία του εντόμου έχει διαπιστωθεί σε αρκετές περιοχές του Ν. Ηλείας όπου έχει προσβάλει αρκετά δένδρα, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και στο Ν. Αχαΐας.
Το έντομο θεωρείται ως ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών (οικ. Arecaceae). Η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες του εντόμου που μετακινούνται προς το εσωτερικό του κορμού ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες. Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό σύμπτωμα είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και η κάμψη των παλαιών φύλλων που δίνει στο φυτό την όψη ανοιχτής ομπρέλας. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν φαγώματα στα φύλλα. Η ζημιά που προκαλείται είναι ορατή πολύ μετά την έναρξη της προσβολής, είναι μη αναστρέψιμη και οδηγεί στη νέκρωση των φυτών.
Παρακαλούνται οι επιχειρήσεις (εισαγωγείς, φυτωριούχοι, ξενοδοχειακές μονάδες), οι Δήμοι, οι ιδιοκτήτες φοινικοειδών και όσοι παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα να ενημερώνουν τις Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης του Νομού τους ή το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, ώστε να ληφθούν άμεσα τα μέτρα αντιμετώπισης του εντόμου, σύμφωνα με την Απόφαση 2008/776/ΕΚ.
Επίσης, τα φυτά της οικογένειας των φοινικοειδών, είτε αυτά προέρχονται από την Κοινότητα είτε έχουν εισαχθεί στην Κοινότητα, όταν μετακινούνται στο εσωτερικό της Κοινότητας πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, σύμφωνα με την Απόφαση 2008/776/ΕΚ.
Χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο για ενημέρωση:
www.minagric.gr/greek/2.2.5.5.html, www.eppo.org/QUARANTINE/Alert_List/insects/rhycfe.htm και www.palms.org/palmsjournal/2002/redweevil.htm

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΝΩΝ.

Σας ενημερώνουμε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει αναφορές για την παρουσία του επιβλαβούς μύκητα καραντίνας Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει κυρίως εκδηλωθεί στους Νομούς Μεσσηνίας και Ηλείας και δευτερευόντως στους Νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.
Η ασθένεια στην αρχή εκδηλώνεται με την εμφάνιση αραιού, χλωρωτικού φυλλώματος και συμπτωμάτων μικροφυλλίας σε έναν ή περισσότερους κλάδους και στη συνέχεια επεκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα της κόμης. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται και έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά τους υγιή (Άνοιξη-καλοκαίρι).
Στους κλάδους και τον κορμό των προσβεβλημένων δένδρων παρατηρείται νέκρωση του φλοιού και δημιουργία ελκών. Το τελικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι η αναπόφευκτη νέκρωση-ξήρανση των προσβεβλημένων πλατάνων.
Παρακαλούνται οι επιχειρήσεις (εισαγωγείς, φυτωριούχοι, ξενοδοχειακές μονάδες), οι Δήμοι, οι ιδιοκτήτες πλατάνων και όσοι παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα να ενημερώνουν τις Δ/νσεις Δασών του Νομού τους ή το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας ώστε να ληφθούν άμεσα τα μέτρα αντιμετώπισης για τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Επίσης, τα φυτά της οικογένειας των πλατάνων (Platanus L.,) είτε αυτά προέρχονται από την Κοινότητα, είτε έχουν εισαχθεί στην Κοινότητα, όταν μετακινούνται στο εσωτερικό της Κοινότητας πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (Π.Δ 365/2002).
Χρήσιμη διεύθυνση στο διαδίκτυο για ενημέρωση:
www.eppo.org/QUARANTINE/fungi/Ceratocystis_fimbriata_platani/CERAFP_images.htm
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ
Π. ΟΡΦΑΝΟΣ

Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: