Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τιμητική διάκριση από το Γαλλικό Κράτος σε συμπολίτες μας



Στις 24 Ιανουαρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου έλαβαν τιμητική διάκριση οι συμπολίτες μας κα. Πόλλυ Αλετρά (η οποία είχε λάβει και το διάσημα του ιππότη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα το 2005)   διευθύντρια και ιδρύτρια του ομώνυμου Κέντρου Ξένων Γλωσσών της πόλης μας και ο Παναγιώτης  Πουλής ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, για την συμβολή τους στην διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού. Η Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής δράσης, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κα Catherine Suard τους απένειμε το διάσημα του Αξιωματούχου του Ακαδημαϊκού Φοίνικα τονίζοντας την αφοσίωση τους  στην διάδοση της γνώσης και της γαλλοφωνίας. Παρών στην απονομή ήταν και ο προϊστάμενος εξετάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου  Δρ Νικόλας Χριστοδούλου καθώς και αρκετοί συμπολίτες μας.
Το παράσημο αυτό δημιουργήθηκε το 1808 από τον Ναπολέοντα τον Α΄, υπό την μορφή μιας διάκρισης προς τιμήν των αξιωματούχων του αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου, και διαμορφώθηκε το 1866 σε μια διάκριση ή οποία μπορεί να αποδοθεί σε προσωπικότητες του εκπαιδευτικού χώρου, που έχουν προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες στην εκπαίδευση, καθώς και σε Γάλλους ή άλλης εθνικότητας ατόμων, οι οποίοι έχουν συμβάλλει στην προώθηση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμό, των επιστημών και των τεχνών.
Στη συνέχεια στο café Paris Athènes  του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών έγινε κοπή της πίτας και δόθηκε δεξίωση παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe FARNAUD.
(από Δημ. Μαλαβέτα )

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Πόλυ!!!!!