Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ερώτηση Σοφίας Γιαννακά για εσωτερική θερμομόνωση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ.

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, με θέμα την εξαίρεση της εσωτερικής θερμομόνωσης από το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ύστερα από επιστολή της KNAYF ΓΥΨΟΠΟΙΪΑ Α.Ε.Β.Ε. Στην επιστολή αναπτύσσεται το πρόβλημα που προκύπτει για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας από την εξαίρεση αυτή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον τομέα εξόρυξης ορυκτών τα οποία μεταποιούνται σε δομικά υλικά, σοβάδες και γυψοσανίδες, απασχολούνται περίπου 250 άτομα στο Νομό. Μια πραγματικότητα που αναδεικνύει την σημασία και τον αντίκτυπο που έχει για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη το πολύτιμο ορυκτό, ο γύψος, όταν μάλιστα ο Νομός διαθέτει σε αφθονία στο έδαφος τα πλέον αξιοποιήσιμα κοιτάσματα γύψου στην Ελλάδα.
Επιπλέον η κυρία Γιαννακά επισημαίνει, ότι η ελληνική οικονομία διανύει μία κρίσιμη περίοδο στην οποία διαπιστώνεται καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας προσθέτοντας ότι η εσωτερική θερμομόνωση θα μπορούσε να αποτελέσει μία κάποια διέξοδο στην απορρόφηση των προϊόντων γύψου και στην δραστηριοποίηση των χιλιάδων εργαζομένων στην κατασκευή των συστημάτων ξηράς δόμησης με γυψοσανίδες. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι το γεγονός ότι η λύση της εσωτερικής θερμομόνωσης σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται ως μονόδρομος για το λόγο ότι δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης σε αντίθεση με την εξωτερική μόνωση η οποία σε αρκετές περιπτώσεις  προσμετράται και είναι αδύνατη εκεί που ο συντελεστής δόμησης έχει εξαντληθεί ενώ παράλληλα δεν απαιτείται ούτε οικοδομική άδεια ευρείας κλίμακας ούτε και σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών διαμερισμάτων πολυκατοικιών αλλά ούτε και σκαλωσιές. Επίσης είναι η οικονομικότερη λύση και η μοναδική σε κτίρια με διατηρητέα εξωτερική όψη και παραδοσιακούς οικισμούς.
Για τους λόγους αυτούς η κυρία Γιαννακά, ερωτά την Υπουργό εάν προτίθεται το Υπουργείο να ανακαλέσει την απόφαση που εξαιρεί την εσωτερική θερμομόνωση από οποιοδήποτε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που προωθείται ή χρηματοδοτείται από την Ελληνική Πολιτεία. Και τέλος ερωτά εάν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην ισότιμη προώθηση των λύσεων εσωτερικής και εξωτερικής θερμομόνωσης σε υφιστάμενες κατασκευές στην Ελληνική επικράτεια, ως λύσεις εφάμιλλες και ισοδύναμες.
 Πολιτικό Γραφείο
Σοφίας Γιαννακά
Τηλ. 210 3709201-3

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αδιαφορώ με μια κυρία .........

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΙΑΖΕΙ ΑΠΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ Η ΓΙΑΝΑΚΟΥ....ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ