Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ο ''Ζητιάνος'' του Ανδρέα Καρκαβίτσα στη ΔΙΕΞΟΔΟ









 
"Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ" του Ανδρέα Καρκαβίτσα στη "Λέσχη Ανάγνωσης" της "Διεξόδου" στο Μεσολόγγι


Το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011, στις 7 το απόγευμα, στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων της "Λέσχης Ανάγνωσης" του Κέντρου Λόγου και Τέχνης-Μουσείου "Διέξοδος"  στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου θα παρουσιασθεί και θα αναλυθεί το κορυφαίο έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα "Ο ζητιάνος". Ένα έργο που επαινέθηκε ανεπιφύλακτα τόσο από Έλληνες κριτικούς όσο και από τους εγκυρότερους ξένους ελληνιστές.
Πρόκειται για ένα μεγάλο ηθογραφικό διήγημα, στο οποίο παρουσιάζεται με αριστοτεχνικό τρόπο η ζωή των χωρικών σ' ένα μικρό θεσσαλικό χωριό, λίγο μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα (1882), και οι προσπάθειές τους να διώξουν από μέσα τους τον ραγιαδισμό αιώνων και να αξιοποιήσουν την ελευθερία τους που με τόσους κόπους επανέκτησαν.
Μέσα από τις σκέψεις και την δράση ενός δαιμόνιου ζητιάνου περιγράφονται λεπτομερώς οι καημοί και τα πάθη των χωρικών, η καλοσύνη και η πονηριά τους, οι δεισιδαιμονίες και οι προλήψεις τους αλλά και οι προβληματισμοί για τις ελευθερίες τους.
Στη συνάντηση αυτή οι βιβλιόφιλοι της "Λέσχης Ανάγνωσης" θα παρακολουθήσουν, όπως πάντα, την ανάλυση του έργου από τις κυρίες Ιφιγένεια Μάρκου-Μπεμπέλη, Μαρία Φιλιπποπούλου και Ραλλού Κυριακοπουλου με συντονίστρια την συγγραφέα Ακακία Κορδόση .
Παράλληλα όμως θα έχουν  την χαρά να ακούσουν τον δημοσιογράφο κ. Βασίλη Πάικο να διηγείται λεπτομέρειες από τη ζωή του μεγάλου λογοτέχνη -αδελφού του παππού του- Ανδρέα Καρκαβίτσα.
 Με χαρά σας περιμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: