Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ερώτηση Σοφίας Γιαννακά για τις τιμές αγροτικών προίόντων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΨΑΛΙΔΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ    ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 
Ερώτηση συνυπέγραψε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά μαζί με δεκαπέντε Βουλευτές της συμπολίτευσης, προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, για τη διεύρυνση της ψαλίδας των αγροτικών προϊόντων μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Η Βουλευτής στην ερώτησή της επισημαίνει:
«Όλοι βιώνουμε τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα με τις υπέρογκες τιμές που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι καταναλωτές στα βασικά είδη διατροφής τους, την ίδια στιγμή που το όφελος για τους παραγωγούς, οι οποίοι προμηθεύουν την αγορά, μειώνεται συνεχώς. Σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία η ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτή σε μια σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, παρά τις διαχρονικά διακηρυγμένες προθέσεις από τις πολιτικές ηγεσίες, διευρύνεται συνεχώς όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η ζημία για τους έλληνες παραγωγούς είναι διπλή, καθώς από τη μια αναγκάζονται να πωλούν με μικρότερο κέρδος την ίδια στιγμή που, ελέω… μεσαζόντων, πηγαίνοντας στο «ράφι» για να προμηθευτούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί και πολλά άλλα, «χρυσοπληρώνουν» τη διαδρομή μεταξύ χωραφιού ή στάβλου και του ραφιού. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι παραγωγοί να είναι διπλά ζημιωμένοι, από τη μία ως αγρότες - κτηνοτρόφοι και από την άλλη, μαζί με όλους τους Έλληνες πολίτες, ως καταναλωτές. 
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, παρατηρείται δυσθεώρητη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500% έως 1.550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μια σειρά προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170% έως 530% (όπως π.χ. το νωπό κοτόπουλο, τα πορτοκάλια και οι πιπεριές). Το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στην κερδοσκοπία, τις αδιαφανείς συναλλαγές, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον οικονομικό εκβιασμό των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης. Αποτέλεσμα όλων αυτών των πρακτικών είναι οι έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα, ενώ ταυτόχρονα οι Έλληνες παραγωγοί κερδίζουν λιγότερα. Η έλλειψη αγοραστικής δύναμης από το καταναλωτικό κοινό και η συνεχώς αυξανόμενη ύφεση καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρων, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των προϊόντων και να προστατευτεί ο καταναλωτής από φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ήδη διαπιστώνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.»
Τέλος ερωτά τα συναρμόδια Υπουργεία ποια επιπλέον μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη μείωση της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, την προστασία του καταναλωτή και τον εξορθολογισμό των τιμών των προϊόντων.
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές Γιαννακά Σοφία, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Κατρίνης Μιχάλης, Καρτάλης Κωνσταντίνος,             Οικονόμου Αθανάσιος, Σαλαγιάννης Νικόλαος, Γρηγοράκος  Λεωνίδας, Γιαννακοπούλου Νάντια, Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος, Νασιώκας Έκτορας, Αντωνίου Τόνια, Μίχου Μαρία, Σκραφνάκη Μαρία, Κουτμερίδης Ευστάθιος, Περλεπέ Σηφουνάκη Αικατερίνη, Αμοιρίδης Ιωάννης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΔΙΚΑ...
ΚΙ ΕΙΧΑ ΜΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΑΣ.
ΜΠΡΑΒΟ ΒΡΕ ΣΟΦΑΚΙ , ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ...
ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΟΜΠΟΧΩΡΙΑ ΝΑ ΣΕ ΦΙΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΓΑΖΕΙ Ο ΚΗΠΟΣ ΜΑΣ?

Ανώνυμος είπε...

Τι λέτε, βρε παιδιάς; Ανατρίχιασα!