Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Να σωθεί πάση θυσία το Μαλακασέϊκο

Πωλητήριο μπήκε μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης στο πατρογονικό σπίτι του λυρικού μας ποιητή Μιλτιάδη Μαλακάση. Το υπέροχο αυτό κτήριο, σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης, κατασκευασμένο όλο από πέτρα και εξαιρετικά μαρμάρινα στοιχεία, είχε φτάσει στο παρά 5 να πωληθεί προ πολλών ετών, αλλά η ιδιορρυθμία του ιδιοκτήτη σε συνδυασμό με νομικά - τραπεζικά κωλύματα που υπήρχαν, εμπόδισαν τη συμφωνία.
Το οίκημα  βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω της πολυετούς έλλειψης συντήρησης και κυρίως λόγω της κατάρρευσης της οροφής, πράγμα που επιτάχυνε τη διάβρωση της λιθοδομής λόγω της έκθεσης στις καιρικές συνθήκες.
Παρ' όλα αυτά, το ιστορικό αυτό κτήριο που κατά καιρούς έχει στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες (ΙΚΑ κλπ), αντιστέκεται και περιμένει κάποιον να το διασώσει.  Τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει σκουπιδότοπος υποβαθμίζοντας όλη την πέριξ περιοχή, καθότι γειτνιάζει και με το άλλο υπέροχο νεοκλασικό (Μανέσειο) που στεγάζει την ΕΨΥΠΕΑ.
Στην πρόσθια δυτική γωνία του έχουν τοποθετηθεί κάδοι σκουπιδιών, οι οποίοι καθότι είναι αποδέκτες μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων του  κέντρου της πόλης, προσδίδουν αποκαρδιωτική εικόνα στο εγκαταλελειμμένο κτήριο. Ο ιδιοκτήτης υποχρεώθηκε προ ενός έτους περίπου, και μετά από άλλη μας αναφορά στο θέμα περί της επικινδυνότητας για τους διερχόμενους, να στήσει πρόχειρη σκαλωσιά με την ένδειξη του κινδύνου κατάρρευσης. Προ ημερών εντοπίσαμε  αναρτημένη πινακίδα με ένδειξη πώλησής του και αριθμό κινητού τηλεφώνου  (6978 229651).
Πρέπει, αυτό το ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικά μοναδικό κτήριο, να βρεθεί τρόπος να διασωθεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα, πάση θυσία. Εάν δεν βρεθεί ιδιώτης ή εταιρεία να το αγοράσει με σκοπό να το αναπαλαιώσει σωστά, πρέπει οπωσδήποτε να περιέλθει στην κατοχή της πολιτείας, έστω και με δημόσιο έρανο. Είναι κρίμα και θα είναι ντροπή μας εάν στη θέση του δούμε μια ακόμη πολυκατοικία τερατούργημα. Η  Εφορεία νεοτέρων μνημείων θα πρέπει -αν δεν έχει γίνει ήδη- να ενημερωθεί άμεσα και να κινηθούν ταχύτατα οι απαραίτητες διαδικασίες. Λογικά πρέπει να είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, αλλά είδαμε τι έχει γίνει και με τόσα άλλα διατηρητέα, ιστορικά κτήρια και σε κεντρικότατα σημεία. Γκρέμισμα σε αργίες ή σαββατοκύριακα, ένα προστιματάκι και άδεια ανέγερσης κατευθείαν. Εάν επιτρέψουμε να συμβεί και σ' αυτή τη περίπτωση, θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι και υπόλογοι. Αυτά τα κτήρια είναι η νεότερη πολιτιστική μας κληρονομιά  και, κατά ένα σημαντικό μέρος, από αυτά θα αποκτήσει τη ζητούμενη υπεραξία η πόλη μας. Πολυκατοικίες βρίσκουμε παντού. Ιδίως σε τριτοκοσμικές χώρες. Τέτοια στολίδια όμως δεν ξαναγίνονται.
Στον επόμενο προς βορράν παράλληλο πεζόδρομο ( Ραζηκότσικα) βρίσκονται ήδη το κτήριο της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, δίπλα της ανακαινίζεται ένα ακόμη νεοκλασικό από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη του και λίγο πιο πέρα αναπαλαιώνεται ταχύτατα το πανέμορφο ΧΡΥΣΟΓΕΛΕΪΚΟ. Όλο αυτό το δίκτυο των ανακαινισμένων κτηρίων που θυμίζουν εποχές αίγλης της ιστορικής πόλης, είναι και θα γίνουν ακόμη περισσότερο, ελκυστικότατα σημεία προσέλκυσης τουριστών, ευρισκόμενα όλα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, στο ιστορικό κέντρο του Μεσολογγίου. Ευθύνη πολιτείας και πολιτών, η διάσωση, ανάδειξη και φροντίδα για την καλύτερη δυνατή αποκατάστασή τους.
Ο νέος δήμαρχος έχει δηλώσει δημόσια την ευαισθησία του για το θέμα και έχοντας επιδείξει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γρήγορα αντανακλαστικά, πιστεύουμε να ενεργήσει άμεσα και σ' αυτή τη περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: