Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Αναπλάσεις




Ομορφαίνει η περιοχή πέριξ του Κήπου των Ηρώων αφενός με την απόξεση και αφαίρεση του σοβά  της περίφραξης, αφετέρου με την -μετά από πολλά χρόνια- αναγκαία ανακαίνιση του ''Δεσποτικού''.
 Ως προς την πρώτη παρέμβαση του δήμου, το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με την ως τώρα κατάσταση, όπου η ετήσια φροντίδα περιοριζόταν σε ένα απλό αλλά κοστοβόρο ασβέστωμα της μάντρας, το γνωστό ''χύλισμα''. Η αποκάλυψη της ακανόνιστης πέτρας, αν και δεν είναι ότι καλύτερο κατασκευαστικά, εν τούτοις συνάδει σαφώς με το ύφος του χώρου. Αν φροντίσουν και οι νυχτερινοί καλλιτέχνες των τοίχων να σεβαστούν το μνημείο και να μην το γεμίσουν συνθήματα και γκράφιτι, θα έχει συντελεστεί ένα πρώτο βήμα στην απαραίτητη ανάπλαση της πόλης.
Ως προς την ανακαίνιση του μητροπολιτικού μεγάρου, καιρός ήταν να γίνει, καθότι τυχαίνει να είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα αρχιτεκτονικώς κτίσματα της πόλης, τα οποία αποτελούν στοιχεία της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρέπει όχι μόνο να διασώζονται αλλά και να διατηρούνται σε αξιοπρεπή και ευπαρουσίαστη κατάσταση, τουλάχιστον αυτά που ανήκουν σε δημόσιους φορείς γιατί πολλά από αυτά που ανήκαν σε ιδιώτες είναι γνωστό με τι αντικαταστάθηκαν. 
Η πόλη μας που ήταν, και είναι ακόμη, γεμάτη με κτήρια υψηλής αισθητικής, μέσα σε λίγα χρόνια και κυρίως εν ονόματι της φοιτητικής γκαρσονιέρας γέμισε με πολυόροφες οικοδομές, μνημεία κακογουστιάς και καρακιτσαριού. Ας σταματήσει εδώ το κακό και ας περισώσουμε τουλάχιστον ότι απέμεινε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.