Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Τη Δευτέρα του Πάσχα οι ιπποδρομίες στον Αη-Γιώργη

ΕικόναΣτον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου, υπερήφανοι καβαλάρηδες συμμετέχουν στις καθιερωμένες ιπποδρομίες που γίνονται μπροστά από το ξωκλήσι του Αη-Γιώργη ανήμερα της γιορτής του, σε μια χωμάτινη αυτοσχέδια ''πίστα''  1000 μέτρων, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
Το έθιμο ανάγεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν στη γιορτή του Αη- Γιώργη, οι κάτοικοι της περιοχής πήγαιναν στο ξωκκλήσι -που είναι προβυζαντινής εποχής και βρίσκεται ανάμεσα στο Ευηνοχώρι και τον ΑηΓιώργη  και έφερναν και τα άλογά τους  να τα ευλογήσει ο ιερέας για να είναι γερά.
Μετά τη λειτουργία έτρεχαν, με  σκοπό την ευχαρίστηση και το χειροκρότημα στον νικητή και  μόνο έπαθλο την ευλογία  για τον αναβάτη και ένα στεφάνι που είναι κρεμασμένο στην εικόνα τ'  Αη Γιώργη, το οποίο  το βάζει ο ιερέας στο λαιμό του αλόγου.
Πολλές φορές έπαιρναν μέρος και τούρκοι στους αγώνες, με την πρόφαση ότι  είναι κοινοί αγώνες και  όχι θρησκευτική γιορτή, με δυσάρεστο όμως συχνά για αυτούς αποτέλεσμα, καθότι τα καλοταϊσμένα αραβικά άλογά τους, έχαναν από τα μικροκαμωμένα και ταλαιπωρημένα στα χωράφια, αλλά καλογυμνασμένα από τη δουλειά και ευκίνητα ντόπια  των Ελλήνων. Αυτό φυσικά ενθουσίαζε και ενθάρρυνε τους σκλαβωμένους Έλληνες που το ερμήνευαν ότι ήταν ένα σημάδι από τον Αη Γιώργη και ότι μπορούσαν έτσι  να διώξουν τον τουρκικό ζυγό  και να αποκτήσουν ξανά  την ελευθερία τους.
Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και αναβάθμιση του εθίμου έχει παίξει ο Ιππικός Όμιλος Ευηνοχωρίου με τα καθαρόαιμα άλογα που διατηρεί και την προσωπική συμβολή των μελών του. Στους αγώνες συμμετέχουν άλογα και αναβάτες από όλη την περιοχή και αποτελούν σημαντικό γεγονός και κίνητρο για περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: