Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Καλωσόρισμα και πολιτισμένη διαμαρτυρία από το ΜΕΔ στον Κ. Παπούλια

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
 Σας καλωσορίζουμε και φέτος στην πόλη μας,  την ιστορική κοιτίδα του νεοελληνικού έθνους, παγκόσμιο σύμβολο της Ελευθερίας, πρωτεύουσα του νομού, έδρα της περιφερειακής ενότητας  Αιτωλοακαρνανίας.
          Η δική Σας παρουσία εδώ, παράλληλα με την προσωπική Σας συμβολή στη διατήρηση του υψηλού πανελλήνιου και διεθνούς κύρους της ιερής πόλης  και στην πνευματική, ιδεολογική και ηθική εξύψωσή της με τους λόγους που εκφωνείτε, συμβολίζει και υπογραμμίζει το Σεβασμό και την Τιμή που της αποδίδουν όλοι οι Έλληνες.
           Αυτή η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα με  τη βαθύτατα απαξιωτική και περιφρονητική στάση και αποφάσεις της κεντρικής ιδίως εξουσίας, που όχι μόνο την ταπεινώνουν  και διασύρουν  κάθε έννοια μεσολογγίτικης αξιοπρέπειας αλλά  λεηλατούν και καταβαραθρώνουν την πόλη σε όλους σχεδόν τους τομείς. Βρίσκεται μπροστά σε δραματικές εξελίξεις που θα σφραγίσουν αρνητικά τη μοίρα του Μεσολογγίου για δεκαετίες. Εκτός από βαθιά προσβολή και πρόκληση,  το Μεσολόγγι αισθάνεται πικραμένο αλλά και εξοργισμένο και διαμαρτύρεται έντονα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει φέτος παντού, παράλληλα με όσα άφθαρτα και διαχρονικά πάντα εκπέμπει.
          Δυστυχώς, κάτω από δύο πρόσφατες πράξεις απαξίωσης, περιφρόνησης και υποβάθμισης του Μεσολογγίου βρίσκεται και η δική Σας υπογραφή. Η υπογραφή Σας για ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρες άλλες από την πρωτεύουσα του νομού, ιερή πόλη του Μεσολογγίου.
          Είμαστε βέβαιοι πως για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, θεματοφύλακα και εγγυητή  της νομιμότητας και των θεσμών, θα ήταν αδιανόητο να  συμμετείχε σε θεσμική εκτροπή, και ουδέποτε θα είχε την παραμικρή πρόθεση να συμβάλλει εκουσίως στην υποτίμηση και στην προσβολή της τιμής και της αξιοπρέπειας του Μεσολογγίου και των Μεσολογγιτών. Γιʼ αυτό Σας διαχωρίζουμε σαφώς από όσους αναζητούμε όχι τα μέγιστα και τα ύψιστα  για την πόλη μας, αλλά στοιχειώδη ένδειξη ντροπής και πολιτικού φιλότιμου. Από αυτούς που  με τις πολιτικές τους σταυρώνουν το Μεσολόγγι, το οδηγούν και σε άλλη άδικη θυσία για εξευμενισμό ισχυρότερων δυνάμεων και εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων και έχουν ξεχάσει το ηθικό χρέος και αυτό που η Ελλάδα οφείλει στην πόλη αυτή.
           Εντούτοις, θα μπορούσατε, Κύριε Πρόεδρε, να μην είχατε υπογράψει τις δύο προαναφερόμενες αποφάσεις.
          Παρόλα αυτά, Κύριε Πρόεδρε, εξακολουθούμε να Σας θεωρούμε και αυτή τη στιγμή τον κατʼ εξοχήν αρμόδιο και ικανό να υπερασπιστείτε αυτά που αντιπροσωπεύει ετούτη η πόλη. Το Μεσολόγγι μιλάει πολύ δυνατά φέτος, διαμαρτυρόμενο. Σας παρακαλούμε να δείξετε έμπρακτα το σεβασμό Σας σʼ αυτή την έκφραση της μεσολογγίτικης βούλησης που είναι ταυτόχρονα και εθνική. Δεν είναι δυνατόν να έχει εξαφανιστεί εδώ η ισονομία, να βιώνουμε τις συνέπειες μιας πολιτικής χωρίς ηθική, να μην έχουν ισχύ και εφαρμογή οι διακηρύξεις για την πόλη του Πνεύματος και του Πολιτισμού, την κοιτίδα της Δικαιοσύνης, να κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας στην περιοχή μας.
 Κύριε Πρόεδρε, είμαστε βέβαιοι πως συμφωνείτε ότι δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος εφαρμογής για την ανατροπή και εγκατάλειψη θεμελιωδών αρχών από την Πολιτεία, αλλά αντίθετα ο τόπος έκφρασης και επιβεβαίωσης των ιδανικών και αξιών που σήμερα υποβαθμίζονται.
          Αν η Αθήνα δεν αντιληφθεί τη δυσαρέσκεια που βασιλεύει παντού εδώ εναντίον τέτοιων πολιτικών και θεσμών που δεν λογαριάζουν νομιμότητα, Δίκαιο, Ιερά  και Όσια, και αν δεν αλλάξει ριζικά τη στάση της απέναντι στο Μεσολόγγι, είναι αναμφίβολο πως θα βαδίσουμε όχι μόνο προς τη βαθύτερη παρακμή της πόλης και της περιοχής μας, αλλά και προς πιθανή αποσύνθεση της τοπικής κοινωνίας μας, που θα οδηγήσει σε ρήξεις που μπορεί να είναι βίαιες και επικίνδυνες.
                                                           Ι.Π.Μεσολογγίου 17/04/2011
                                                           Με  Ύψιστη Τιμή
                                       ΜΈΤΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: