Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ

Ας το πάρουμε επί τέλους χαμπάρι: το Μεσολόγγι εάλω˙ οριστικά και αμετάκλητα! Και δεν… εάλω από κανένα άλλο, αλλά από τον πλέον αδυσσώπητο και ακατανίκητο εσωτερικό εχθρό: τους ξετσίπωτους πολιτικούς.
Δεν ήτανε οι Τούρκοι, δεν ήταν οι Αιγύπτιοι, μηδέ Τουρκαλβανοί αυτοί που μας εκούρσεψαν στη νέα εποχή. Είχαν κοστούμι «Έλληνα», δοσίλογοι καινοί. Ρουφιάνοι ξεκουκούλωτοι με κοστουμιές Αρμάνι και σιλικονούχες κατσιβέλες έμπλεοι μπότοξ από το χαμπέρι έως το τσερβέλο. Ανεπάγγελτα «Εφιαλτών» βλαστάρια, που βρήκαν για επάγγελμα (ξεκούραστο, προσοδοφόρο και ανεύθυνο) την «πολιτική». Συνονθύλευμα αχρηστίας, βρομιάς και δυσωδίας που μετέτρεψε το (υποτιθέμενο) «λίκνο της δημοκρατίας», την Βουλή, σε άντρο βουλιμικών κνωδάλων, υπεύθυνο για την σημερινή πολυεπίπεδη ελεεινότητα. Πολιτική, πολιτισμική, ηθική, οικονομική και, τελικά, εθνική.
Το Μεσολόγγι, ως σύμβολο αυτοθυσίας για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, είναι έννοια κενή περιεχομένου για μία κάστα επαγγελματιών της πολιτικής, που έχει ως μόνη έγνοια της τη διατήρηση της εξουσίας και την μέσω αυτής συντήρηση ή επαύξηση της ευημερίας της. «Μπρος στο δρόμο που χάραξε ο… Κωλέττης», δηλαδή, και όχι ο Καποδίστριας. Είναι φανερό ότι οι σημερινοί κοινοβουλευτικοί κοτζαμπάσηδες έλκουν την πολιτική τους καταγωγή και κουλτούρα από την πολιτική σαβούρα της Επανάστασης και όχι από τον Καποδίστρια ή τον «αγράμματο» (κατά Βερέμη) Κολοκοτρώνη.
Όταν απαξάπαντες οι «ταγοί» μας κουβαλάνε στα ταγάρια τους μόνο τις επιταγές των υπερατλαντικών αφεντικών τους και τα… βιβλιάρια των καταθέσεών τους, το «Μεσολόγγι», και ως έννοια και ως αυτοδιοικητική οντότητα, σήμερα, μόνο ενοχικά συμπλέγματα μπορεί να τους δημιουργεί και όχι αισθήματα χρέους προς την Πατρίδα. Η «Ρωμιοσύνη» τους συγκινεί μόνο γιατί τους θυμίζει (ως …μουσική) τα νειάτα τους και το «Πολυτεχνειακό» τους παρελθόν και όχι για το πολιτισμικό φορτίο που προαιώνια κουβαλάει. Πέρνοντας την εξουσία στα χέρια τους, το πάλαι ποτέ «ψωμί – παιδεία – ελευθερία», το μεταποίησαν σε «παντεσπάνι (για πάρτη τους) – παραπαιδεία (για τα παιδιά μας) και  υποτέλεια (για την πατρίδα μας)». Απάτριδες όντες, παγκοσμιοποιημένοι τσογλανοκολεγιόπαιδες, αμερικανοτραφείς ή αμερικανογεννημένοι θαλαμοφύλακες λεσχών και στοών κάθε είδους, φρίττουν – στο άκουσμα και μόνο – της λέξης «πατρίδα». Φρόντισαν ήδη με την «κατάλληλη» διαχρονική στελέχωση του Υπουργείου Παιδείας, υπό την καθοδήγηση και χρηματοδότηση «ευαγών» αμερικανικών ιδρυμάτων, να απογυμνώσουν την Παιδεία απ’ ότι θύμιζε «Ελλάδα, χάριν μιας ύποπτης πολυπολιτισμικότητας, σε βαθμό που η αναφορά και μόνο στις λέξεις «πατρίδα» ή «έθνος» να θεωρείται ταυτόσημη του «ρατσισμού», του «εθνικισμού», του «ξενοφοβισμού» και παντός είδους «-ισμού». Τα πάντα έχουν γίνει αντικείμενο «δούναι και λαβείν», κυρίως δε… λαβείν!
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα είναι αυτονόητο πως τα εθνικά σύμβολα, όπως είναι το Μεσολόγγι, δεν έχουν θέση στη σημερινή Ελλάδα.  Είχαν ήδη πάψει να την έχουν προ πολλού, απλώς εμείς αεροβατούντες αργήσαμε να το ψυλλιαστούμε, επαφιέμενοι στα ρητορικά φληναφήματα των επετείων. Το Μεσολόγγι απογυμνώθηκε σταδιακά από όλες τις υπηρεσίες και από ό,τι δικαιωματικά του ανήκε (και του ανήκει), γιατί δεν είχε και πολλά να προσφέρει στους κομματικούς κυαμοσυλλέκτες. Ομοίως, τα ημέτερα κομματόσκυλα (ή …γιουσουφάκια), αμφοτέρων των φατριών του σύγχρονου ιπποδρόμου (πράσινοι και βένετοι), δεν σκέφτηκαν ποτέ μεσολογγίτικα, αλλά με προσωπικά και κομματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της πολιτικής εκπροσώπησής μας και την αντίστοιχη ενδυνάμωση του επαρχιώτικου μεγαλοϊδεατισμού του Φουλιστάν. Έτσι το Φουλιστάν, πλην των όσων άλλων λόγων μπορεί να παραθέσει κάποιος, γιγαντώθηκε αναλώμασι του Μεσολογγίου, αλλά και σε βάρος όλης της υπόλοιπης Αιτωλοακαρνανίας, η οποία – παρά τον φυσικό πλούτο της – έμεινε ουραγός στην όποια «ανάπτυξη» της χώρας. Η πολιτεία, ξεκοκαλίζοντας το Μεσολόγγι και ξεκαψουρώνοντας τον αρχοντοχωριατισμό του Φουλιστάν, την «έκανε με ελαφρά πηδηματάκια», σε ό,τι αφορούσε τις τεράστιες υποχρεώσεις της έναντι του νομού που ξεδιψάει με τα νερά του τον μισό πληθυσμό του σημερινού …ΔουΝουΤιστάν (πρώην Ελλάδα). Η ζημιά είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμη, ιδίως τώρα που η Ελλάδα περιέπεσε στο ναδίρ.
Ακούω πως αυτό τον καιρό, εν όψει των εορτών της Εξόδου, υπήρχε σκεπτικισμός για το αν οι «επίσημοι» θα έπρεπε στην πομπή να ακολουθούν την «εικόνα» ή να στέκονται σε κάποια εξέδρα που θα στηνόταν μπροστά από το Ηρώον. Εικάζω πως ο προωθούμενος νεωτερισμός, το στήσιμο εξέδρας δηλαδή, θα συνδέεται με τον όχι αβάσιμο φόβο του γενικού… κραξίματος των εκπροσώπων της κυβέρνησης. Δεν ξέρω που κατέληξαν οι υπεύθυνοι, αλλά η πρότασή μου, εάν είχα λόγο, θα ήταν η εξής: οι μεν προσκεκλημένοι των ξένων αντιπροσωπειών, καθώς και οι λοιποί προσκεκλημένοι, πλην των πολιτικών, να ακολουθήσουν την παράδοση και την πορεία πίσω από την «εικόνα», οι δε πολιτικοί (του Προέδρου συμπεριλαμβανομένου) να τύχουν «ιδιαίτερης» μεταχείρισης. Ξεκινώντας (τιμητικά} από τον Πρόεδρο, τον «πολιτειακό» και ακριβοσυντήρητο άρχοντα – πλαγγόνα, που υπογράφει ότι νομοθετικό αποχώρημα του προσκομίσουν, θα πρότεινα να κάτσει στο μέγαρό του και να φάει το γιαουρτάκι του ήσυχος, χωρίς το φόβο να του έρθει η παδέλα κατάμουτρα. Για τους λοιπούς πολιτικούς, θα πρότεινα να στηθεί μια εξέδρα έξω από την Πύλη, όπου ο μεσολογγίτικος λαός θα μπορούσε, μετά το πέρας των εκδηλώσεων της Εξόδου, να τους αποδώσει με άνεση το απαραίτητο τιμητικό… γιαούρτωμα, ευγνωμονώντας τους για τα «όσα καλά τη πόλει προσήνεγκον»!
Όνειρα εαρινής νυκτός, βέβαια, γιατί όλοι μαζί θα στρογγυλοκάτσουν την Κυριακή των Βαϊων, για να περιδρομιάσουν τζάμπα και να ξαναπούν για πολλοστή φορά τις καθιερωμένες παπαρολογίες τους. Και του χρόνου!
ΦΑΝΟΣ (από saltsinologies)

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πεστα ρε Πασσίση !!

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες... 'Ελα όμως που θα ξανά 'ρθουν εκλογές και θα τρέξουν όοολα τα κομματόσκυλα να πάνε να τους ΞΑΝΑ-ψηφίσουν... Δυστυχώς δεν υπάρχει σωτηρία γι' αυτόν τον τόπο.
ΚΡΙΜΑ !!!

Ανώνυμος είπε...

Σιγα παλικαρια σιγα επαναστατες της φακης ολοι οι αλλοι ραγιαδες και σεις και σεις οι ελευθεροι.Αντε τωρα το βρικαμε τοσα χρονια φταινε οι αλλοι εκτος απο μας.

ΑΛΙΣΑΧΝΙΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ είπε...

Πόσο δίκιο έχεις φίλε Πασ.... όμως έχει δίκιο ο 9,25 . Θα πρέπει να συγκεντρωθούμε και μαζί με στελέχη που είδη έχουν κάνει μια κίνηση στις προηγούμενες εκλογές να δημιουργήσουμε ενα κοινό μέτωπο για την υπεράσπιση της Ιερής μας Πόλης. Οσο για σένα 10,03 το ποσό κενός, φελός και από αυτούς που κινούνται εκεί κάτω στον πάτο αναφέρομαι ξέρεις εσύ , φαίνεται ότι δεν έχεις σχέση με ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ άρα μας είσαι άχρηστος όπως οι φίλοι σου
'ο αρχων"' ο Σωκ... ο παλαμακιστής μάστερ σεφ κλπ .
ΑΛΙΣΑΧΝΙΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά που γράφονται, αγαπητοί φίλοι, πρέπει να γίνουν φέϊγ βολάν και να μοιράζονται στον κόσμο στα σπίτια στα καταστήματα στις λαίκές αγορές, παντού. Όχι ότι θα κερδίσουμε τίποτε αλλά πρέπει να τους ξεβρακώσουμε γιατί αυτοί δεν είνα Έλληνες είναι ασκέρια που στο πέρασμά τους καίνε τα πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο 10:03 έχει δίκιο...

Ανώνυμος είπε...

ΚυρΙε γονε της γνωστής οικογένειας του πρώην δημάρχου , μην απειλείται ότι θα κλείσετε εφημερίδες και blogs. Μας τρομαξατε χθες με τις φωνές σας στο καφε. Θα σκισεις κανα καλσον μεγάλε. Κοιτά να κανείς τη δουλειά σου , που δεν την κανείς. Και ασε τον τύπο να κάνει την δική του. Αλλα έπρεπε ολοι στο μαγαζι να σε αρπάξουν και όχι να αφήσουν τον β........ μόνο του βα τσακωνεται μαζι σου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι! Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη αποτύπωση της κοινωνικής μας (τοπικής και εθνικής)πραγματικότητας!

Ανώνυμος είπε...

Το Αγρίνιο έχει πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους,ενώ το Μεσολόγγι δεν νομίζω να ξεπερνά τους 20.000.Αυτό πιθανόν να λέει πολλά. Ωστόσο ποτέ δεν κατηγόρησε ούτε διεκδίκησε κάτι από την πόλη της Ελευθερίας. Αντιθέτως στηρίζουν τα μαγαζιά της Ιερής μας Πόλης. Νομίζω οτι θα πρέπει να σκεφτόμαστε πιο δίκαια.

Ανώνυμος είπε...

Το ξύλο δεν το έφαγε ο γιος ,αλλα ο ανιψιός. Του πρώην δημάρχου. Φώναζε γιατί ο τύπος του καθοδική βελακι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 7.07 θέλω να μου αναφέρεις έναν τρόπο στήριξης των καταστημάτων του Μεσολογγίου. Μήπως εδώ αγοράζετε αυτοκίνητα;
Μήπως εδώ έρχεστε για ανταλλακτικά; Μήπως εδώ έρχεστε σε γιατρούς; μήπως εδώ έρχεστε σε PRAKTIKER καταστήματα;ή επειδή έρχεστε καμιάαααα φορά για ένα ούζο αυτό το θεωρείς στήριξη; Ξέρεις ότι οι υπάλληλοι του Αγρινίου που εργάζονται εδώ φέρνουν και τον καφέ τους;Θα περιμένω απάντηση.Γιατί έχω και άλλα πολλά να σου αναφέρω.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ως Μεσολόγγι μέχρι σήμερα στηριχθήκαμε στις δημόσιες υπηρεσίες για την ανάπτυξή μας. Δεν έχει γίνει κανένα αναπτυξιακό έργο ώστε να μην ποντάρουμε στο στρατό, το ΤΕΙ, την Νομαρχία, τα Δικαστήρια. Ανάπτυξη θεωρούμε τον καφέ που έρθει να πιει ο κατηγορούμενος και ο μάρτυρας στα Δικαστήριά μας ή σε κάποια άλλη υπηρεσία. Αυτό από την άλλη πλευρά είναι αντιαναπτυξιακό. Για αναλογιστείτε πόσο χρόνο χάνει πχ ο κάτοικος της Ναυπάκτου για να έρθει σε κάποια υπηρεσία της πόλης μας; Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η Ναύπακτος έχει περισσότερο πληθυσμό από το Μεσολόγγι και δικαίως θα μπορούσε να έχει περισσότερες υπηρεσίες αλλά εμείς τη στραγγαλίζουμε, όπως ακριβώς στραγγαλίζει το Αγρίνιο εμάς. Άρα λοιπόν ανάπτυξη δεν σημαίνει πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ανάπτυξη σημαίνει αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας που δυστυχώς κανείς μέχρι σήμερα δεν αξιοποίησε. Ξέρω ότι πολλοί διαφωνείται αλλά δεν καταφέρομε κατά του Μεσολογγίου, θέλω να πιστεύω ότι λέω τα πράγματα με το όνομά τους.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις άδικο 8.37. Όμως μη μας λένε ότι μας στηρίζει και το Αγρίνιο; Εκτός από έναν τ. Νομάρχη και σήμερα Αντιπερ/ρχη και τους Δημ. Υπαλλήλους δεν μας στήριξε ΠΟΥΘΕΝΑ.
Γιατί δεν συμφωνούν να πάρει το Αγρίνιο το Διοικητικό και το Μεσολόγγι το Ποινικό Εφετείο; Τώρα σκεφθήκαμε τους Ναυπάκτιους; Με το Εφετείο που θα πηγαίνουν στο Αγρίνιο δεν είναι έξοδα και ταλαιπωρία; Και έρεχεται ο ανεκδιήγητος Καστανίδης και μιλάει για ισόρροπη ανάπτυξη!!
Είπαμε ότι δεν φταίνε πάντα οι άλλοι για μας.

Ανώνυμος είπε...

7.07 με αγρινιωτισσα εισαι παντρεμενος φιλε και τα λες αυτα???
[αιτωλια]